5 tips om meer te bewegen

Meer bewegen. Een goed voornemen van veel mensen, maar of het er ook echt van komt? Vaak schiet het er toch snel bij in. Je moet nog even iets afmaken op kantoor, je bent druk met sociale afspraken in de avond of bent absoluut geen ochtendmens. Kortom: je hebt eigenlijk nooit tijd voor meer beweging! Maar bewegen en sporten is erg gezond en het helpt je om een slank en gezond lichaam te krijgen. Bovendien krijg je er ook nog eens een goed gevoel van en een beter humeur. Hoe je dan makkelijk meer beweegt? Jasper Alblas geeft je vijf tips om meer te bewegen:

1. Begin dichtbij
Kijk eens naar je dagelijkse bezigheden. Hoe vaak beweeg je op een dag? Wat zou anders kunnen? Neem je bijvoorbeeld altijd de lift? Neem dan vanaf nu overal de trap. Ga je vaak met de auto naar je werk? Pak dan eens de fiets als de afstand dit toelaat. Blijf tijdens de pauze niet in de kantine zitten, maar loop een blokje om. Er zijn zoveel manieren om de nodige extra beweging te krijgen, zonder meteen aan een heel straks sportschema vast te zitten. Je kunt er ook met iemand samen op letten dat je genoeg beweegt. Fiets bijvoorbeeld met een collega naar kantoor of wandel ’s avonds met een vriendin een rondje door het park. Je krijgt hier veel meer energie van dan als je op de bank ploft na het werk.

2. Plan het sporten in voor je naar je werk gaat
Je hebt een lange dag op kantoor gehad. Veel afspraken, drukke meetings. Als je je spullen inpakt om naar huis te gaan, zie je dat je je sportkleren vanochtend mee hebt genomen. Je zou nog sporten! Nee, hè. Daar heb je nu echt geen zin meer in. Weet je wat? Dan ga je toch morgen? Tja… Je weet wat ze zeggen: van uitstel komt afstel. Het is heel verleidelijk om na je werk toch lekker meteen naar huis te gaan. Daarom is het handig om sporten in te plannen op momenten dat je er minder makkelijk onderuit komt. Plan het bijvoorbeeld in voordat je naar je werk gaat en kies voor iets simpels. Bijvoorbeeld een halfuurtje joggen, zwemmen (kun je daar meteen douchen!) of yoga op een matje in de woonkamer.

tips om meer te bewegen

3. Doe het samen
Zoals hierboven al genoemd: let er samen op dat je genoeg beweging krijgt. Je hoeft niet alles alleen te doen. Ga samen met een vriendin na het werk zwemmen en eet daarna gezellig samen. Of ga samen elke zaterdagochtend hardlopen. Wanneer je niet meer in je eentje sport, is de drempel om af te zeggen ook hoger. Je hebt het immers afgesproken. Ook kun je elkaar op deze manier motiveren en aanmoedigen als het even niet zo goed gaat. Gedeelde smart is halve smart.

4. Zoek een sport die je leuk vindt
Heb je een hekel aan hardlopen? Of vind je yoga maar saai? Het is simpel: als een sport je niet trekt, doe het dan ook niet. Dwing jezelf vooral niet. Ga uitzoeken welke sport bij je past en gun jezelf de tijd om dingen uit te proberen. Vaak kun je bij sportscholen aan het begin van een nieuw seizoen gratis proeflessen volgen. Of je kunt een keertje naar het zwembad bij jou in de buurt om een middagje zwemmen uit te proberen. Ben je liever buiten? Dan is joggen of fietsen misschien iets voor jou. Het is belangrijk dat beweging iets wordt waar je naar uitkijkt, in plaats van tegenop ziet. Je zal zien: er zijn eindeloos veel (leuke) mogelijkheden!

tips om meer te bewegen

5. Doe het thuis
Met alle nieuwe sportrages en dieettips is er ook een hoop beschikbaar zonder dat je er veel tijd en geld aan kwijt hoeft te zijn. Zoek eens op YouTube naar een leuke challenge, of bedenk welke oefeningen je graag zou willen leren. Dit kan van alles zijn: een intensieve training met gewichten, maar ook verhelderende yogaoefeningen. Zo heb ik zelf een tijdje de Bikini Body Guide van Kayla Itsines gevolgd. Je hoeft er de deur niet meer voor uit!

uitleg Bikini Body Guide Kayla Itsines

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.