Eetdagboek bijhouden

Wil je je graag fitter en energieker voelen en je eetpatroon aanpakken? Geen idee hoe je moet starten? Zorg dat je eerst weet wat je eet. Waarschijnlijk denk je dat je goed eet & drinkt, totdat je het opschrijft. En dan blijkt ineens het tegenover gestelde. Start dan ook met een eetdagboek bijhouden.

Inzicht eetgedrag
Meten is weten dus schrijf alles wat je eet & drinkt. Je doet het voor jezelf, niemand die meekijkt dus wees eerlijk. Ik weet uit eigen ervaring hoe confronterend een eetdagboek is. Vaak denk je “uit je hoofd” wel te weten wat je de hele dag consumeert, totdat je het opschrijft. Ook ik heb dat meegemaakt. Ik kwam er met mijn eetdagboek achter, dat ik de hele middag at. En niet zo’n klein beetje ook: van cracker(s) naar rijstwafel(s), een schaaltje Optimel of ik nam een stuk ontbijtkoek dat ik wegspoelde met cola light. Ach ja die koek was toch gezond en die cola bevatte geen calorieën dus het kon geen kwaad.

Een paar richtlijnen:

  1. Neem overal een klein notitieblokje mee in je tas en noteer direct nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Of zet het in je telefoon.
  2. Schrijf ook de hoeveelheden op. Je hoeft echt geen calorieën te tellen. Alleen zegt de notitie “20 dropjes” meer dan alleen “drop”.
  3. Geef ook aan hoe laat je eet of drinkt. Dit zal je ook nuttige informatie opleveren. Snak je ‘s ochtend om 10:00 uur naar die Sultana reep in je tas? Bestond je ontbijt die ochtend uit 1 beschuitje met hagelslag? Hmm, niet zo gek dat je trek krijgt na zo’n karig ontbijt.
  4. Ook handig is om direct te beschrijven wanneer je beweegt. Om je fitter & gezonder te voelen dien je ook voldoende te bewegen.

Probeer het eens om een week lang alles op te schrijven. Ik ben benieuwd wat je is opgevallen. Binnenkort komt een vervolg op dit blog. Kan je wel hulp gebruiken bij een gezonder eetpatroon? Ik ben voedingsdeskundige en help je graag stap voor stap om gezonder en vooral lekker te eten. Neem gerust contact met mij op.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.