Nog geen beoordelingen

Zoete aardappel chips

Een van mijn guilty pleasures? Chips? Oh echt? Ja echt! Zet een schaal voor mij neus en ik eet deze zonder pardon in 1x op. “Romantisch bunkeren” noemen manlief en ik dit. Ik ben dol op een hartige snack. Drie keer raden wat ik vanavond eet bij de finale van The Voice. Juist, deze zelfgemaakte zoete aardappel chips.

Op zich heb ik vaker zelf chips gemaakt van appel (vinden de kinderen ook erg lekker) boerenkool en pastinaak. Alleen had ik nog nooit een experiment met zoete aardappel gedaan. De smaak: fantastisch.

Neem voordat je aan de slag gaat, wel even mijn tips door. De chips wordt gebakken in de oven en dat zorgt natuurlijk voor een andere smaak dan de chips die uit de olie komt. Daarbij is het even zoeken, hoe je de chips krokant krijgt. Elke oven is anders en ook de dikte van de chips is hiervoor bepalend. Het beste is om met een mandoline te werken, zodat elke plak dezelfde maat heeft.

zoete aardappel chips

Ik gebruik bewust geen olie, omdat ze hiervan te vochtig worden en ik ze juist knapperig wil krijgen. Een andere tip is om een zoete aardappel te selecteren die zo gelijkmatig mogelijk is. Als er teveel variatie is in grootte, verbranden de kleintjes weer te snel. Als laatste is het van belang om de oven in de gaten houden, want elke apparaat werkt anders. Tussen de 7 en 10 minuutjes zijn de chipjes klaar, dus dat is eigenlijk niet zo’n opgave.

Vervolgens kun je lekker gaan experimenteren met de smaak. Naast een beetje zout kun je kruiden toevoegen. Ik kies voor spicy cayenne peper. Ook lekker is Chinese vijfkruidenpoeder, kaneel, komijn, koriander, (gerookte) paprikapoeder, ras el hanout, tijm etc etc. Welke smaakcombinatie lijkt jou lekker?

Snel aan de slag dan maar, zodat je ongegeneerd kunt genieten van zelfgemaakte chips.

zoete aardappel chips

Zoete aardappel chips

Ingrediënten

Aantal personen1 portie
  • 80 gram zoete aardappel
  • flinke snuf vers gemalen zeezout
  • snufje cayenne peper

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Boen de zoete aardappel schoon en droog af met keukenpapier.
  • Snijd met een mandoline hele dunne plakjes of snijd heel fijn met een scherp mes.
  • Verdeel de plakjes zoete aardappel los van elkaar over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Breng op smaak met het zout en de cayenne peper.
  • Zet 7 – 10 minuten * in de oven. Keer de aardappel chips halverwege de tijd even om. Zijn de randjes mooi bruin en krullen ze op naar boven? Haal dan de chips eruit. Mocht je nog plakjes met een zachte binnenzijde hebben, zet deze dan langer in de oven. Vervolgens de zelfgemaakte chips even laten afkoelen en daarna direct opeten.

Linda’s Tips

  • * indien je 1 plaat tegelijk in de oven zet, is de baktijd eerder 7 minuten dan 10 minuten!
zoete aardappel chips

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.