Nog geen beoordelingen

Appelchips voor Smulpaapje

Het heeft lang geduurd voordat ik de stap naar het bloggen durfde te zetten. Ik ben nog elke dag blij dat ik het gedaan heb. Een van de leukste dingen zijn, de nieuwe contacten die ik via social media opdoe. Zo heb ik ook Susan van Smulpaapje leren kennen. Zij zet zich in voor goede kindermenu’s in restaurants. Ik steun haar initiatief want ik word zo verdrietig van restaurants waar mijn kinderen alleen “patat & frikadellen” kunnen krijgen.

Daarnaast biedt Smulpaapje ook inspiratie voor thuis met recepten, reviews en interviews met bekende Nederlanders. Ik ben gek op haar rubriek Smulpaapje Weekmenu. Lekker en gezonder eten is niet moeilijk. Het draait om een goede voorbereiding. 1 tot 2 keer per week boodschappen doen en een menu voorbereiden. Met het Smulpaapje weekmenu krijg je inspiratie om efficiënt te koken. Elke week volgt een menu, een boodschappenlijstje en een overzichtje met wat je op voorraad moet hebben in je keukenkastje en koelkast.

Een tijdje geleden vroeg Susan of ik niet een gastblog wilde schrijven. Tuurlijk, daar doe ik graag aan mee. Ik maakte deze appelchips voor Smulpaapje. Ik ben en blijf gek op chips ook al weet ik dat het niet goed voor mijn lijf is. Om het “leed” te verzachten maak ik chips zelf met groente of fruit uit de oven. Daar voel ik mij in ieder geval een stuk beter bij. Zelf appelchips maken is lekker gezond, makkelijk en goedkoop.

Appelchips voor Smulpaapje

Ingrediënten

Aantal personen2 bakplaten
  • 1 appel (Elstar)
  • 2 eetlepels appelsap (zonder toegevoegd suiker)
  • theelepel kaneel

Extra nodig

  • bakpapier, mandoline of goede rasp

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven op 100 graden (hete lucht)
  • Was de appel en snijd in schijven met een mandoline of goede rasp. Je kan het eventueel ook snijden met een scherp mes, zorg dat je mooie dunne plakken snijd. Ik laat de schil bewust zitten, want dat geeft zo’n mooi effect. Je kan ervoor kiezen om het klokhuis te verwijderen. Ik heb niet gedaan en de pitjes er na het raspen uitgewipt.
  • Doe de appelsap en kaneel in een kom en meng goed. Doe de appelschijfjes erbij en maak elk schijfje ermee vochtig.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat los van elkaar. De appel kan nl blijven plakken aan het bakpapier en dan gaan ze stuk als je ze eraf trekt. Bij mij zijn de chips na 90 minuten klaar. Echter, elke oven is anders dus misschien mogen ze bij jou nog wel tot 30 minuten langer. Zijn ze mooi droog en lekker gebruind van kleur? Dan zijn ze klaar om af te afkoelen.

Linda’s Tips

  • Tips: naast lekker snacken kan je de appelchips ook bij een toetje serveren met een bolletje (bananen)ijs. Of doe ze in leuke zakjes of bakjes als traktatie. Ik stop ze ook graag als extra-tje in de lunchtrommel van de kinderen.
  • Tip: voor de chips kun je ook citroensap gebruiken, dan krijg je een fris zure smaak. Of vervang de kaneel door koekkruiden. Heb je geen appelsap, voeg dan een paar druppels biologische diksap toe aan 2 eetlepels water.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.