Nog geen beoordelingen

Boerenkool chips

Manlief denkt af en toe dat ik harstikke gek ben geworden. “Wat ben je nu weer aan het maken?” “Nou gewoon boerenkool chips“, alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Jullie hadden zijn gezicht eens moeten zien. Hilarisch!

In Amerika was boerenkool vorig jaar enorm hip en trendy. Culy verwoort dit mooi door het “de superfood van Hollandse bodem” te noemen. Het is echt de koningin onder de groente. Een paar leuke feitjes: rauwe boerenkool heeft met 180 mg/100 g meer calcium dan halfvolle melk (123 mg/100 g). En het bevat meer vitamine C dan een sinaasappel in hetzelfde gewicht. Inmiddels doe ik rauwe boerenkool in mijn smoothie, want ik vind melk niet lekker of maak er chips van.

Het leukste is natuurlijk als je echt boerenkool bladeren hebt. Aangezien die niet zo makkelijk te verkrijgen zijn, kies ik voor gesneden boerenkool. Dep de boerenkool droog met keukenpapier en zorg dat je niet teveel olie gebruikt. Blijf bij de oven staan, want voor je het weet is de boerenkool verbrand. Ik heb nu een simpele versie gemaakt met chilipoeder & zout. Je kan natuurlijk met allerlei kruiden & specerijen experimenteren.

Boerenkool chips

Boerenkool chips

Ingrediënten

Aantal personen1 bakje
  • 1 flinke hand gesneden boerenkool (50 gram)
  • 1/2 eetlepel olie
  • flinke snuf chilipoeder
  • snufje vers gemalen zeezout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de olie met de chilipoeder en het zout in een kom. Meng goed door elkaar.
  • Hussel de boerenkool door het kruidenmengsel.
  • Spreid goed uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet in de oven en bak in 8 – 10 minuten knapperig. Let de laatste 2 minuten goed op, want boerenkool kan snel verbranden.
  • Laat even afkoelen. Eet direct op of bewaar maximaal 1 dag in een luchtdicht bakje.

Linda’s Tips

  • Tip: mijn ervaring is dat de boerenkool na 1 dag in een bakje zijn knapperigheid verliest. Eet het dan ook direct op!
  • Tip van mijn zusje: de boerenkool chips is ook erg lekker voor over een salade.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.