Een snack met groente? Ja waarom niet. Bij mijn recept van de carrot cake havermout had ik al verteld, dat ik havermout vaker met groente zou combineren. En dan heb ik gedaan met rauwe biet. Klik niet weg, je weet niet wat je mist.
En nee, ik ben niet gek geworden door biet te combineren met dadel, kokos, havermout, lijnzaad en agave siroop in een gezond tussendoortje. Nog sterker, de combinatie is te gek. Ik heb mijn kinderen de dadel bieten kokos balletjes voorgeschoteld zonder iets vooraf te vertellen. Ze lusten namelijk geen bietjes….
Echt, je proeft de bietjes niet en toch krijg je groente binnen. De kokos, dadels en agavesiroop zorgen voor een zachte zoete smaak. I love it.
Voor de dadelballetjes heb ik bewust gekozen voor alledaagse ingrediënten. Havermout heb je vast in huis. Ik hoop lijnzaad ook en zo niet, gebruik eventueel meer havermout. Lijnzaad heeft van zichzelf weinig smaak, maar staat bekend om de goede eigenschappen. Geraspte kokos is heel veelzijdig en daar maak ik graag gebruik van. Tot slot heb je een rauwe biet (geen voorgekookte) nodig.
Uiteindelijk kon ik niet kiezen of ik er bliss balls of repen van zou maken. Ik heb beide uitgeprobeerd. Persoonlijk vind ik de balletjes net iets feestelijker. Kijk wat bij je past.
Wat heb je nodig voor 18 balletjes of 13 reepjes:
- 4 Medjoul dadels
- 1 rauwe biet (100 gram)
- 50 gram havermout
- 25 gram (gebroken) lijnzaad
- 30 gram kokos + 25 gram voor garnering
- 3 eetlepels agave siroop (of honing of maple syrup)
Hoe maak je het klaar:
- Snijd de dadels doormidden. Verwijder het kapje en de pit en snijd in stukjes.
- Schil en rasp de rauwe biet (geen voorgekookte). Doe eventueel boterhamzakjes om je handen om verkleuring tegen te gaan.
- Voeg de dadels, biet, havermout, lijnzaad, kokos en agave siroop toe aan de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer. Mix tot een homogene massa. Mocht de massa te droog zijn, voeg dan een klein beetje water toe.
- Verdeel de rest van de kokos over een bord.
- Schep een theelepel van de massa op je hand. Druk aan en draai balletjes en rol ze door de kokos.
Tip: voeg ook eens een beetje rauwe cacaopoeder toe of gemberpoeder voor meer pit.
Tip: bewaar de dadel balletjes in de koelkast of vriezer.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Wat een leuk receptje en die kleur, wauw! Ik heb laatst soortgelijke balletjes gemaakt met wortel, dadel en cashewnoten, ook een fijne combi. Maar dit wil ik zeker eens proberen!
Echt Sandra, een must try. De variant met wortel is trouwens ook erg lekker.
Hoi linda,
Zou je dit ook met een voorgekookte biet kunnen maken?
Gr nathalie
Nee, dat zou ik niet doen. Gekookte biet is veel te nat en dat werkt denk ik niet. Je kunt het wel proberen natuurlijk, alleen geef ik geen garantie dat het lukt. Ik heb het zelf namelijk nog niet geprobeerd. Gr. Linda
Alle recepten zien er aanyrekkelijk uit, ga ze zeker allemaal uitproberen!