Nog geen beoordelingen

Zoete aardappel brownies

Trends, ik heb er nooit iets van begrepen en zal het ook nooit begrijpen. Voor iedereen die mij kent en nu moet lachen > ophouden jullie! Maar ja, wat doen die zoete aardappel brownies dan op de blog? Is dat niet te veel Rens Kroes achtig? Nou nee, ik maakte deze brownies gewoon omdat het kan.

zoete aardappel brownie

Voor mijn kinderen ben ik op zoek naar lekkere en voedzame tussendoortjes. Zij hebben een continu rooster en eten 3 tot 4 keer per week op school. Bij hun 12-uurtje (lees boterham) stop ik graag iets lekkers, naast de rauwkost. Inmiddels heb ik een snacklade in de vriezer met appelkoeken, mueslirepen en wat al niet meer. Nu wilde ik gewoon weer eens iets nieuws proberen.

Ik zocht een tussendoortje dat lekker vult en zo kwam ik op de zoete aardappel brownies. Let wel, dit is toch hele andere koek dan de brownies die mijn dochter maakt met suiker, roomboter, chocolade, framboos en pistache. Deze zoete aardappel brownies zijn meer voor doordeweeks en ook niet elke dag hoor. Er zit nog steeds een behoorlijke hoeveelheid dadels in, waar ook suiker in zit. Ik ga dan ook niet zeggen dat dit super gezonde tussendoortjes zijn. Waar het bij mij om draait is dat je bewust een keuze maakt en weet wat je eet. In dit geval zoete aardappels brownies met dadels, notenmeel en cacao.

zoete aardappel brownie

Zoete aardappel brownies

Ingrediënten

Aantal personen9 flinke stukken
  • 2 grote zoete aardappelen (500 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie (kokos)
  • 250 gram medjoul dadels (ontpit)
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 60 gram amandelmeel (of ander gemalen noten)
  • 85 gram speltmeel (of ander meel)
  • 3 eetlepels rauwe cacao (of gewone cacao)
  • snufje zout

Optioneel

  • 9 pecannoten

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd doormidden over de lengte. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer aan de bovenzijde in met de olijfolie. Zet 20 – 25 minuten in de oven totdat het vruchtvlees zacht is. Laat de oven aan.
  • Doe de zoete aardappelen, medjoul dadels en de ahornsiroop in de blender of keukenmachine en mix tot een egale massa.
  • Meng de massa met het notenmeel. speltmeel, cacao en snufje zout in een kom goed door elkaar.
  • Stort in een met bakpapier bekleed brownieblik (gebruik gerust het papier van de zoete aardappels uit de oven). Druk optioneel de 9 pecannoten erin ter decoratie. Zet in de oven en bak 25 – 30 minuten. Controleer met een vork of de brownie gaar is. Laat vervolgens volledig afkoelen.
zoete aardappel brownie
 

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.