Knoflooksaus met geroosterde knoflook

Voor knoflooksaus bestaan 188 verschillende recepten. Als ik haast heb meng ik mayonaise met yoghurt, teentjes knoflook en eventueel bieslook. Deze basis knoflooksaus is altijd goed. Vandaag gaan we een stapje verder door eenknoflooksaus met geroosterde knoflook te maken. Daarbij had ik ook nog gerookt Zeeuws zout in huis en dat maakt deze knoflooksaus helemaal af.

Geroosterde knoflook, waarom heb ik dit niet eerder gemaakt? Jeetje, wat is dit lekker zeg en de smaak is niet zo scherp als bij rauwe knoflook. Daarbij heb ik ook eindelijk onder de knie hoe je zelf mayonaise maakt.

Een zelfgemaakte knoflooksaus met geroosterde knoflook uit de oven en gerookt zeezout

Knoflooksaus met geroosterde knoflook

voor 300 ml saus

  • 1 bol knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 60 + 200 ml zonnebloemolie
  • 1 ei (kamertemperatuur)
  • 1/2 theelepel mosterdpoeder
  • 1/2 theelepel (gerookt) zout*
  • 1 eetlepel citroensap

Hoe maak je een knoflooksaus met geroosterde knoflook?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het bovenste kapje van de knoflook. Neem een stuk aluminiumfolie en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Zet de bol 45 minuten in de oven. Check de gaarheid van de tenen knoflook, prik erin met een satéprikker of vork. De tenen moeten zacht zijn. Laat de knoflooktenen even afkoelen.
  2. Haal de tenen uit de bol. Doe de knoflooktenen met 60 ml van de olie, het ei, mosterdpoeder en zout in de beker van de staafmixer. Mix met de garde van de staafmixer door elkaar. Zet de beker van de staafmixer in de wasbak, zodat je met 1 hand kan mixen en met de andere hand voorzichtig de zonnebloemolie kunt toevoegen. Het is belangrijk om heel langzaam de 200 ml van de olie in de beker te gieten, zodat de olie en het ei mengen tot een saus. Voeg dan het citroensap toe en roer goed door elkaar. Bewaar de knoflooksaus met geroosterde knoflook in een gesteriliseerde pot een paar dagen in de koelkast.

* Het gerookte zout is van Zeeuwsche Zoute. Dit is een oorspronkelijk zout uit de Oosterschelde streekproduct. Op de website van Zeeuwsche Zoute lees je er meer over dit streekproduct en ook kun je het daar bestellen.

Zin in nog meer lekkere sauzen voor bij de barbecue? Download dan nu het gratis E-book barbecue recepten.

Download button

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Romige knoflooksaus zelf maken met geroosterde knoflook uit de oven.

Zelfgemaakte knoflooksaus

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

In dit blog heb ik gebruik gemaakt van een toegestuurd product, lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.