Met al die vegetarische recepten op mijn site, zou je bijna vergeten dat ik een slagersdochter ben. Mijn vader is er nog één van de ouderwetse stempel. Hij maakte altijd zijn eigen worst, paté en beende het vlees zelf uit. Inmiddels is mijn vader al jaren met pensioen en is hij een fervent hobbykok geworden. Zelf filet americain maken kan hij als geen ander. Ik deel dan ook graag zijn recept met jullie.
Misschien moet ik mijn vader maar eens vragen als gastblogger. Ik heb al zijn speltbrood op de site staan. Ook voor dit recept kreeg ik een handgeschreven recept. Te gek! Dit papiertje bewaar ik zorgvuldig. Let ook op de achterzijde met zijn tip: de tartaar moet beslist vers zijn!
Voor dit zelfgemaakte broodbeleg recept fiets ik met plezier even langs de slager om kakelverse tartaar te halen. Ter plekke werd dit voor mij gemaakt! Vervolgens naar de overkant om nog even een potje augurkjes te halen, want die had ik niet meer in huis. Bij thuiskomst heb ik direct mijn vaders recept opgevolgd.
Wauw, zo ken ik filet americain helemaal niet. Kijk eerst maar eens naar de kleur. De kant en klare filet is vaak oranje en deze zelfgemaakte filet americain is rood (leverachtig). Er komen geen kleur-, geur- of smaakstoffen bij aan de pas en ook geen conserveringsmiddel. Hierdoor zal de zelfgemaakte filet americain na 1 dag verkleuren. Precies zoals het hoort.
Even terug naar de smaak. Je proeft geen saus maar puur op smaak gebracht rundvlees met een saus van mayonaise, ketchup, olijfolie, citroensap, mosterd en worcestersaus. Vervolgens wat kruiden en het sjalotje en de augurkjes maken dit broodbeleg helemaal af. Of smeer dit heerlijk goedje op een toastje natuurlijk.
Zelf filet americain maken
recept voor 200 gram
- 200 gram verse tartaar
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel tomaten ketchup
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels citroensap
- 1 theelepel grove mosterd
- scheutje worcestersaus
- snufje zout, peper en cayennepeper naar smaak
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 sjalotje (2 eetlepels fijngesneden)
- 2 – 4 kleine augurkjes
- 1 theelepel kappertjes
Hoe kun je zelf filet americain maken:
- Zorg dat je het sjalotje, de augurkjes en kappertjes heel fijn snippert. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat een uurtje intrekken.
- Vervolgens proef je of de filet americain genoeg op smaak voor je is. Voeg gerust wat meer peper, worcestersaus of cayennepeper toe voor meer pit.
Tip: de filet americain is beperkt houdbaar. Koop de tartaar, maak de filet direct en consumeer binnen 2 dagen.
Vraagje: mijn vader vroeg aan mij of ik wilde vertellen hoe het smaakte. Willen jullie dit mij vertellen als jullie het maken? Dan geef ik het door.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Wat geweldig zeg. Mijn schoonmoeder is gek op filet american dus ik ga dit een keer voor haar maken. Kijken of ze het net zo lekker vind als wat we in de winkel kopen.
Dit! Mijn zelfslachtende slager maakt goede, maar doet dat alleen op vrijdag/zaterdag. Tartaar heeft ie wel (bijna) altijd…. dus als ik op woensdag filet wil dan is zelf maken het devies. Dus dit ga ik zeker doen!
Dank voor de Info
Ik woon in Australie en mis filet americain ontzettend! Wil t graag zelf maken met dit recept, maar we hebben hier geen tartaar….is dit gewoon biefstuk dat door de vleesmolen gehaald word? Dan kan ik t zelf proberen te maken :-)
HI Rosanne, het is inderdaad biefstuk uit de vleesmolen. Ik ben heel benieuwd hoe dit oer Hollandse product daar smaakt. Laat je het even weten? Gr. Linda
heel lekker ik voeg nog een beetje currypoeder en scheutje ketchup bij
Dank voor de tip!
Nog beter: de goede biefstuk met de hand fin, niet te fijn hakken
Niet teveel toevoegingen, want dan gaat de smaak van rundvlees verloren
OOOH heerlijk ; dank je wel , ik woon in Noorwegen en nu kan ik het dus maken ; supert !
Leuk, ik hoor graag wat je van het recept vindt dan.
Jos, welk vlees gebruik je ervoor in NO? Is dat “karbonadedeig”? Of moet ik een stuk vlees kopen en zelf malen?
Dit recept ga ik zeker proberen. Had het onlangs weer in de supermarkt gekocht maar schrik dan toch altijd weer van de toevoegingen die ze erin stoppen. Fijn dat ik nu een recept heb!!
Ik heb het zojuist gemaakt. Het is eigenlijk heel eenvoudig en het resultaat is heerlijk!! Ik had biologische rundertartaar gebruikt en organic tomatenketchup ongezoet. Was vergeten augurkjes te kopen dus extra kappertjes gedaan. Helemaal lekker. Ik heb het in drie porties verdeeld zodat ik mijn dochters wat mee kan geven. Dat komt wel op binnen twee dagen.
“Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat een uurtje intrekken.”
Zo wordt die tartaar niet fijn, dus met wat voor apparaat heb jij dat gedaan?
Gewoon alles in de Keukenmachine? ;-) (Y)
Als je de filet Americain graag zalfachtig wilt hebben dan is de foodprocessor het juist England apparaat. Mijn slager doet de biefstuk 2 x door de gehaktmolen voor mij, als je het dan nog te korrelig vindt doe de tartaar dan nog even door de foodprocessor dan krijg je echt het zalfachtige. Aan de smaak doet het niets af het gaat Allen om de structuur van de filet americain.
Hi ik heb biefstuk tartaar gebruikt en dat was fijn genoeg voor mij. Je kunt het anders nog in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer doen. Gr Linda
Het was heerlijk zelfs mijn vrouw die erg kieskeurg is heeft ervan genoten.Ik heb het gewoon geprakt met een vork.
Sorry een paar foutjes, de iPad heeft haar eigen taal. Ik bedoel ook dat je de tartaar eerst in de foodprocessor oftewel de keukenmachine, fijner snijdt, dan roer je alle overige ingrediënten door elkaar en meng dat tenslotte door de tartaar.
Hallo Linda, ik heb zojuist filet americain gemaakt voor mijn vegetarische vrienden. Van rauw gehakt van de Veg Slager. Hun reakties weet ik pas vanavond, maar ik geef er een 9 voor. Dank aan je vader.
Ps, hoop dat het nog goed met hem gaat?
Hi Pieter, en beviel de filet americain vega? Enne met mijn vader alles goed hoor. Gr. Linda
Oh, ik heb er ook een paar olijfjes doorgehakt.
Heerlijk dit recept. Vaak zit er nootmuskaat in file americain. Dat vind ik erg overheersend en ik lust ook absoluutngeen nootmuskaat!
Dank je wel!
Anne
Nou goed om te horen. Nu kun je je eigen filet americain maken. Gr. Linda
Heb het gemaakt met makreel ipv tartaar en het was heerlijk! Dank aan je vader
Oh wat leuk om te horen. En wat een toffe combi. Lekker. Gr. Linda
Hey! Thx voor het recept we gaan zo de ingrediënten halen hier in de Filipijnen als ik zo de reacties lees moet deze manier echt goed zijn!
Ps: hebben jullie misschien ook een manier om frikandellen te maken?
Heerlijk zeg! Ik had zin in filet d’American en vond je recept. Makkelijk om te maken met ingrediënten die ik in huis had ( tartaar wel speciaal vers gehaald?)
Echt heel erg lekker recept. Het gaat in mijn favorieten map!
Zuinig op zo’n vader zijn!!w
Hi wat leuk om te horen, dank je wl.
Vanuit Griekenland. De filet americain was heeeeeerlijk!
Yeahhhhh, goed om te horen. Gr. Linda
Hi Linda,
Dit is, “verantwoord gifmengen”, zoals mijn opa(ook slager geweest, maar helaas niet meer onder ons) zou zeggen. Echt heerlijk.
Maar nu heb ik een vraagje. Heeft jou vader nog andere recepten van vleeswaren, zoals hausmacher, leverworst, zult, gebraden gehakt, noem maar op.
De reden dat ik dit vraag is dat ik en eigenlijk al mijn ooms, tantes en ouders vinden dat de meeste huidige vleeswaren vreselijk zijn. Niet meer zoals opa het maakte. Smaak en structuur zijn vreselijk. Bv. al die glimhammen(slechts gebonden water)Heb jij misschien wat dat ik zelf kan maken?
Gr Jan
Was heerlijk! Ik heb alleen bij een tweede versie de paprikapoeder vervangen door een deel paprikapoeder en een deel gerookte paprikapoeder. Tevens het citroensap door yuzu.
ik heb hem zonder augurken, sjalotjes en kappertjes gemaakt, omdat ik de filet als amuse ging serveren in een klein hoorntje met piccalilly mayonaise en een reepje augurk er in. Iedereen vond de filet heerlijk. Ga ik zeker vaker maken. Veel lekkerder dan bij welke slager ook. Nou behalve bij je vader dan natuurlijk :-)
Oh dat klinkt goed zeg!
Heb de zelfgemaakte americain volgens uw recept gemaakt. Heerlijk en fris. Recept zit in mijn receptenboek.
Willy
Super zeg!
Ik heb het net gemaakt en hij smaakt ontzettend goed! Vanavond lekker op een toastje.
Wauw, goed om te horen.
GEWELDIG RECEPT. IK WOON IN CHIANGMAI/THAILAND DUS FILET AMERICAN NIET TE KOOP.
IK GEBRUIK TENDERLOIN, OSSEHAAS (TWEE MAAL DOOR DE GEHAKTMOLEN) VERDER HET RECEPT GEVOLGD. HET WAS HEERLIJK.
BEDANKT.
Hi Servi,
Goed om te horen zeg. Welke recepten uit Nederland wil je nog meer graag maken? Misschien heb ik nog iets voor je of ga er mee aan de slag.
Hallo, ik woon al weet jaren in Frankrijk en mis de filet énorme. Ik ga dit recept ook zeker uitproberen met mijn dochter.
Heb je toevallig ook een recept voir leverworst? Ook zo lekker.
Hi Anne Claire, dit recept is door veel mensen al gevonden die niet (meer) in Nederland wonen. Helaas heb ik geen recept voor leverworst.
het is lekker. smaakt goed, maar drie mensen die het geproefd hebben zeggen allemaal dat ze de uitjes, de augurk, de kappertjes en mayonaise er liever ‘on the side’ bij hebben ipv door de tartaar heen te doen. Maar als basis is het erg geslaagd
Hi Michael, geen probleem om dit ernaast te serveren. Zorg wel dat je de ingrediënten zo fijn mogelijk snijdt. Persoonlijk vind ik dit er wel bij horen. Maar geef er gerust je eigen draai aan. Gr. Linda
In Zuid Afrika gemaakt met als basis een Waterbok. Heerlijk!
Hi Nicky, dit maakt mij zo blij! Echt te gek. Zijn er nog meer typische nederlandse recepten die je zelf wilt maken? Dan ga ik mij erin verdiepen.
Op basis van het recept van je vader heb ik een beetje geexperimenteerd. Vond het zuurtje iets te erg en de olie iets teveel
Heb de olijfolie gehalveerd
kruiden: peper zout chilipoeder (naar mijn smaak) dubbel meer paprikapoeder
beetje minder citroensap (borrellepeltje)
minder ketchup (waardoor ook hier de zuurgraad wat minder doorkomt)
30% wat meer mayonaise
verder de sjalotjes en augurk eruit gelaten de sjalotten wel los erop geserveerd met wat verse gehakte peterselie
Voor mij helemaal geweldig en vind hier op de hapjes tafel of met de broodmaaltijd gretige aftrek en lovende commentaren..
Dank aan jou en je vader voor het leveren van een goed basissmaak .
Hi Gijs, graag gedaan. Ik krijg altijd zulke leuke reacties op dit recept.
Hi Linda,
Mijn naam is Gerrit Tijssen, woon in Zuid Afrika. Was op zoek naar een filet Americain recept…..waarom….beetje nostalgie van vroeger toen ik nog in de buurt van Arnhem woonde. Om 23.00 uur kwamen we uit de stad( voor ons al erg laat) en gingen dan langs een broodjeszaak en aten nog snel een ” broodje Fileee” Kan me de smaak niet meer herinneren, maar toch.
Het recept
Ik maak de tartaar zelf in de gehaktmolen van een mooi stukje beef zonder vet. Komt er prachtig uit.
Helaas had ik geen sjalotjes, augurkjes en kappertjes in huis dus die moest ik erbij denken. De volgende keer zal ik ze er wel bij hebben en ik denk dat het de smaak ten goede komt.
Verder denk ik dat de tomaten ketchup iets minder kan, gaat een beetje overheersen (persoonlijke smaak en de smaak hier van de ketchup is anders dan in Nederland)
Misschien de olijfolie ook iets minder. Paprikapoeder kan wat meer.
Maar, al met al een prima recept als je alles bij de hand hebt. ??
Maar voor de eerste keer nu was de smaak heerlijk. Ik ga dit recept vaker gebruiken en dan compleet. ??
Bedank je vader…….GOED werk. En natuurlijk ook dank aan jou.
Misschien reageer ik nogmaals als alles compleet is.
Groetjes,
Gerrit
Hi Gerrit, wat een ontzettend leuke reactie. Mijn vader is ook blij met je compliment. Is het inmiddels een tweede keer weer goed gelukt? Gr. Linda
Nog niet Linda, niet te vaak maken Dan blijft het lekker
Net gemaakt hij smaakte heerlijk !! Voortaan alleen nog maar zelf maken
Bedankt daarvoor dinie
Hi Dinie, wat onwijs leuk om te horen. Leuk dat je dit even laat weten.
Super een woord super lekker
Hi Frenier, wat leuk om te horen zeg. Dank je wel.
Hier nog iemand vanuit Zuid-Afrika! Ik ga morgen direct naar een goede slager in de hoop het juiste vlees te kunnen vinden. Even een proefrondje doen voor de paasbrunch :-)
Hi Linda, wat een heerlijke reactie. Ik hoor graag of het gelukt is.
Hoi Linda, gisteren de filet gemaakt met receptt van jouw vader Lint gemaakt…Hij was meer dan verrukkelijk(zeg ik met een “slagershart”) ,zeg dat maar tegen hem. Met ZEER verse tartaar van zelfgemalen biefstuk. Top….
Groet Ed
Hi Ed,
Wat onwijs leuk om te horen. Ik zal het mijn vader vertellen.
Fijne dag nog.