Nog geen beoordelingen

Zelf speltbrood maken

Ooh, ik kan altijd zo uitkijken naar een lunch of diner bij mijn ouders. De liefde voor lekker eten heb ik van hun meegekregen. Ze besteden altijd veel aandacht aan het eten en dat proef je. Zo is mijn vaders speltbrood één van mijn favorieten. Dit recept stond dan ook hoog op mijn wensenlijstje om eens te maken.

Laatst mocht ik met een paar foodie friends koken in de Culinaire boerderij van Hof van Saksen. Even weg zonder man, kids en 2 dagen achter elkaar koken in de meest fantastische keuken die je kan bedenken. Wat een feest! Een ideaal moment om mijn vaders recept uit te proberen, want dit brood verdient liefde, aandacht en tijd…

Een paar dagen voor mijn vertrek ging ik even bij mijn ouders langs voor een brood instructie. Niks geen kopie of print van het web: “Lindje, ik heb het recept even voor je opgeschreven”. Hoe vaak gebruik jij nog een met de hand geschreven recept? Ik gooi die brief nooit meer weg en hoop dit fantastische speltbrood nog vaak te maken.

Zelf speltbrood maken

Ingrediënten

Aantal personen1 brood
  • 600 gram speltmeel
  • 10 gram zout
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 6 gram gedroogde gist
  • 460 gram warm water
  • 1 ei

Garnering

  • speltvlokken zonnebloem- en pompoenpitten

Extra nodig

  • grote kom, kleine kom en bakblik (groot cakeblik)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Doe de gist en het warme water in de grote kom en laat oplossen.
  • Meng in de kleine kom het meel, zout en de zonnebloempitten en pompoenpitten door elkaar.
  • Voeg vervolgens het droge mengsel bij het natte mengsel. Meng door elkaar met een houten pollepel. Daarna kneden tot een soepel deeg. Afdekken met de kleine kom van het droge mengsel.
  • Laat 10 minuten staan. Herhaal het proces van kneden, afdekken en 10 minuten laten staan in totaal 3x. Hierna moet je een mooie stevige bal hebben. Opnieuw afdekken en 1 uur laten rijzen (afgedekt door kleine kom).
  • Haal het deeg uit de kom en druk met je knokkels de lucht uit het deeg.
  • Bestuif je werkblad met bloem en leg de deegbal erop. Het deeg platduwen en de linker- en de rechterkant uitrekken. Vouw beide kanten naar het midden. Draai het brood een kwartslag, wederom de linker- en de rechterkant uittrekken en opnieuw naar het midden vouwen. Nu heb je als het goed is vanzelf een broodvorm gekregen.
  • Leg het deeg met de gevouwen kant (lees: naad) in de ingevette bakvorm, zo ligt de mooie kant boven. Bij mij was het brood smaller dan het blik, geen enkel probleem. Smeer de bovenkant van het brood in met een losgeklopt eitje en strooi de pitten en speltvlokken erover. Druk voorzichtig aan met je hand, zodat ze niet loslaten. Laat het deeg voor de laatste keer rijzen 30-40 minuten.
  • Afhankelijk van je oven, verwarm je deze voor op 200 of 180 graden. Ik heb een heteluchtoven dus kies voor 180 graden en bak het brood in 45 minuten bruin. Haal het brood uit het blik, even erop tikken, als het hol klinkt is het brood gaar. Zo niet, dan zet je deze nog even terug in de oven.

Linda’s Tips

  • Tip van mijn vader: het brood eerst laten afkoelen voor je het snijdt dat bevorderd de malsheid.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.