• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Ontbijtkoek

ontbijtkoek

april 22, 2018 door Linda 10 Reacties

Samenwerking. Een van mijn favoriete geuren in de keuken is kaneel. Dit specerij geeft mij warmte en een goed gevoel van binnen. Met name als ik dit verwerk in een bakrecept, omdat het hele huis dan zo zalig ruikt. Het maakt mij gelukkig en dat komt door mijn moeder. Elke ochtend zat zij aan de keukentafel op mijn zusje en mij te wachten met een kop koffie en ontbijtkoek.

Bij ons thuis waren de ontbijtkoeken niet aan te slepen. In de kast stonden zelfs twee bewaarblikken, eentje voor de koek van mijn vader en de ander voor mijn moeder. Naast het ontbijt kwamen de blikken ook rond 10 uur bij de koffie op tafel. Inmiddels heeft de ontbijtkoek plaats gemaakt voor een kom havermout (ja, ik heb mijn ouders ook besmet met mijn liefde voor dit graantje). Een plak ontbijtkoek is nu een verwenmoment voor het weekend geworden.

ontbijtkoek

Een ontbijtkoek maken is eigenlijk zo gepiept. De mix voor specerijen in de ontbijtkoek maak je zelf. Naast kaneel zit er ook kruidnagel en nootmuskaat in, die je zelf respectievelijk even stampt en raspt. Echt, beter van smaak wordt het niet. Zeker omdat ik gebruik gemaakt heb van de 100% pure specerijen van Euroma. Vaak wordt kaneel uit Indonesië of Vietnam gehaald. Deze kaneel komt uit Ceylon oftewel Sri Lanka, zoals het nu heet. De kaneel pijpjes bevatten meerdere lagen, zijn subtiel warm en aangenaam van smaak. Kruidnagel gebruik je waarschijnlijk alleen in stoofschotels, zoals bij rode kool maar dit specerij is juist een belangrijk onderdeel van koekkruiden. Het geeft samen met de nootmuskaat de rijke smaak aan deze ontbijtkoek.

ontbijtkoek

Besmeer een plak koek met roomboter en neem er een kop koffie of thee bij. Geniet er lekker van!

Ouderwetse ontbijtkoek

recept voor 1 koek:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram bruine basterdsuiker (alternatief is palmsuiker* te verkrijgen bij de natuurwinkel of toko)
  • 200 ml melk
  • 1 theelepel baking soda
  • 1,5 theelepel vers geraspte Euroma Ceylon kaneel
  • 1/2 theelepel gestampte Euroma kruidnagel
  • 1/4 theelepel vers geraspte Euroma nootmuskaat
  • bakpapier
  • extra nodig: bakblik 23 cm, vijzel en fijne rasp

Stappen om een zelf ontbijtkoek te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Zeef de bloem en suiker. Voeg de melk, baking soda, gestampte kruidnagel, vers geraspte kaneel en nootmuskaat toe. Roer goed door elkaar. Proef of het mengsel goed genoeg op smaak is en voeg eventueel meer specerijen toe. Stort het deeg in een bakblik met bakpapier.
  3. Bak in 45-55 minuten goudbruin in de oven. Check met een satéprikker of de koek goed gaar is.
  4. Bewaar de ontbijtkoek in een luchtdichte doos of snijd in plakken en vries in.

Tip: de kaneel is ook zalig in een curry, stoofperen, appelmoes en mag niet ontbreken in de chili con carne van Jamie Oliver. Nootmuskaat is natuurlijk lekker in een aardappelpuree, bechamelsaus of bij groente zoals sperziebonen. Voor nog meer inspiratie voor het gebruik van kruiden en specerijen, kun je de website van Euroma checken.

*palmsuiker zou de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen. Het blijft suiker. Geniet en gebruik met mate.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zelf ontbijtkoek maken volgens authentiek recept. Een heerlijk basis recept als traktatie of als tussendoortje bij een kop koffie of thee.

ontbijtkoek

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Dit artikel betreft een samenwerking met Euroma. Lees hier mijn disclaimer.

Categorie: Ontbijt, Pasen, Snack Tags: basterd suiker, bloem, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, verwenontbijt recepten, zelf maken, zondag is bakdag

Lees Interacties

Reacties

  1. Kiki zegt

    april 25, 2018 om 9:02 pm

    Vandaag gemaakt. Het is erg lekker, ik kreeg er alleen een harde,taaie korst erbovenop. Hoort dit zo?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      april 26, 2018 om 11:28 am

      Hi Kiki, dat is zeker niet te bedoeling. Ik heb de ontbijtkoek meerdere keren gemaakt en dit zelf niet ondervonden. Misschien de volgende keer na 30 minuten afdekken met aluminiumfolie?

      Beantwoorden
  2. Charlotte zegt

    april 27, 2018 om 9:36 am

    Lijkt me erg lekker om zelf te maken! Is het bruine basterdsuiker?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      april 28, 2018 om 9:20 am

      Ja dat klopt!

      Beantwoorden
  3. Miranda zegt

    mei 1, 2018 om 11:27 am

    Verse kaneel eigenlijk nog nooit gebruikt… Ga ik eens proberen! Hoe kun je dit het beste raspen? De stokjes lijken mij erg hard.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 13, 2018 om 10:33 am

      Hi, de kaneel van Euroma is goed te raspen met een Microplane rasp zoals je op de foto ziet. Deze pijpjes zijn niet te hard. Gr. Linda

      Beantwoorden
  4. Dorien zegt

    januari 11, 2021 om 4:56 pm

    Net geprobeert!!
    Heerlijk!
    Heb de suiker “vervangen” door 125gr honing en 125 gr rietsuiker.
    Nu kan ik hier in Zwitserland toch elke morgen mijn plakje peperkoek eten!?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      januari 18, 2021 om 7:06 pm

      Hi Dorien, wat fijn om te horen. Heb je nog meer Nederlandse gerechten die je mist? Zo wordt mijn filet americain veel gemaakt door Nederlanders in het buitenland.

      Beantwoorden
  5. Von Conijn zegt

    maart 7, 2021 om 1:59 pm

    Hallo, kan je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 8, 2021 om 2:09 pm

      Hi, zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Alleen gebruik ik baking soda in dit recept. Dit zorgt voor een andere verhouding met de bloem dan bakpoeder. Dus je zou even moeten googlen hoe je dit het beste kunt doen. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, dus kan je er niet bij helpen. Succes ermee. Groeten, Linda

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Weekmenu’s makkelijke recepten 256

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Cheesecake ijs met frambozen Cheesecake ijs met frambozen
  • Zalm pakketjes van de bbq Zalmpakketjes van de bbq
  • Groentepakketjes met feta van de bbq Groentepakketjes van de barbecue

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken
  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl