• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • PASEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • PASEN 2021
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Ontbijtkoek

ontbijtkoek

april 22, 2018 door Linda 10 Reacties

Samenwerking. Een van mijn favoriete geuren in de keuken is kaneel. Dit specerij geeft mij warmte en een goed gevoel van binnen. Met name als ik dit verwerk in een bakrecept, omdat het hele huis dan zo zalig ruikt. Het maakt mij gelukkig en dat komt door mijn moeder. Elke ochtend zat zij aan de keukentafel op mijn zusje en mij te wachten met een kop koffie en ontbijtkoek.

Bij ons thuis waren de ontbijtkoeken niet aan te slepen. In de kast stonden zelfs twee bewaarblikken, eentje voor de koek van mijn vader en de ander voor mijn moeder. Naast het ontbijt kwamen de blikken ook rond 10 uur bij de koffie op tafel. Inmiddels heeft de ontbijtkoek plaats gemaakt voor een kom havermout (ja, ik heb mijn ouders ook besmet met mijn liefde voor dit graantje). Een plak ontbijtkoek is nu een verwenmoment voor het weekend geworden.

ontbijtkoek

Een ontbijtkoek maken is eigenlijk zo gepiept. De mix voor specerijen in de ontbijtkoek maak je zelf. Naast kaneel zit er ook kruidnagel en nootmuskaat in, die je zelf respectievelijk even stampt en raspt. Echt, beter van smaak wordt het niet. Zeker omdat ik gebruik gemaakt heb van de 100% pure specerijen van Euroma. Vaak wordt kaneel uit Indonesië of Vietnam gehaald. Deze kaneel komt uit Ceylon oftewel Sri Lanka, zoals het nu heet. De kaneel pijpjes bevatten meerdere lagen, zijn subtiel warm en aangenaam van smaak. Kruidnagel gebruik je waarschijnlijk alleen in stoofschotels, zoals bij rode kool maar dit specerij is juist een belangrijk onderdeel van koekkruiden. Het geeft samen met de nootmuskaat de rijke smaak aan deze ontbijtkoek.

ontbijtkoek

Besmeer een plak koek met roomboter en neem er een kop koffie of thee bij. Geniet er lekker van!

Ouderwetse ontbijtkoek

recept voor 1 koek:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram bruine basterdsuiker (alternatief is palmsuiker* te verkrijgen bij de natuurwinkel of toko)
  • 200 ml melk
  • 1 theelepel baking soda
  • 1,5 theelepel vers geraspte Euroma Ceylon kaneel
  • 1/2 theelepel gestampte Euroma kruidnagel
  • 1/4 theelepel vers geraspte Euroma nootmuskaat
  • bakpapier
  • extra nodig: bakblik 23 cm, vijzel en fijne rasp

Stappen om een zelf ontbijtkoek te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Zeef de bloem en suiker. Voeg de melk, baking soda, gestampte kruidnagel, vers geraspte kaneel en nootmuskaat toe. Roer goed door elkaar. Proef of het mengsel goed genoeg op smaak is en voeg eventueel meer specerijen toe. Stort het deeg in een bakblik met bakpapier.
  3. Bak in 45-55 minuten goudbruin in de oven. Check met een satéprikker of de koek goed gaar is.
  4. Bewaar de ontbijtkoek in een luchtdichte doos of snijd in plakken en vries in.

Tip: de kaneel is ook zalig in een curry, stoofperen, appelmoes en mag niet ontbreken in de chili con carne van Jamie Oliver. Nootmuskaat is natuurlijk lekker in een aardappelpuree, bechamelsaus of bij groente zoals sperziebonen. Voor nog meer inspiratie voor het gebruik van kruiden en specerijen, kun je de website van Euroma checken.

*palmsuiker zou de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen. Het blijft suiker. Geniet en gebruik met mate.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zelf ontbijtkoek maken volgens authentiek recept. Een heerlijk basis recept als traktatie of als tussendoortje bij een kop koffie of thee.

ontbijtkoek

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Dit artikel betreft een samenwerking met Euroma. Lees hier mijn disclaimer.

Categorie: ONTBIJT, PASEN, SNACK Tags: basterd suiker, bloem, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, verwenontbijt recepten, zelf maken, zondag is bakdag

Lees Interacties

Reacties

  1. Kiki zegt

    april 25, 2018 om 9:02 pm

    Vandaag gemaakt. Het is erg lekker, ik kreeg er alleen een harde,taaie korst erbovenop. Hoort dit zo?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      april 26, 2018 om 11:28 am

      Hi Kiki, dat is zeker niet te bedoeling. Ik heb de ontbijtkoek meerdere keren gemaakt en dit zelf niet ondervonden. Misschien de volgende keer na 30 minuten afdekken met aluminiumfolie?

      Beantwoorden
  2. Charlotte zegt

    april 27, 2018 om 9:36 am

    Lijkt me erg lekker om zelf te maken! Is het bruine basterdsuiker?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      april 28, 2018 om 9:20 am

      Ja dat klopt!

      Beantwoorden
  3. Miranda zegt

    mei 1, 2018 om 11:27 am

    Verse kaneel eigenlijk nog nooit gebruikt… Ga ik eens proberen! Hoe kun je dit het beste raspen? De stokjes lijken mij erg hard.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 13, 2018 om 10:33 am

      Hi, de kaneel van Euroma is goed te raspen met een Microplane rasp zoals je op de foto ziet. Deze pijpjes zijn niet te hard. Gr. Linda

      Beantwoorden
  4. Dorien zegt

    januari 11, 2021 om 4:56 pm

    Net geprobeert!!
    Heerlijk!
    Heb de suiker “vervangen” door 125gr honing en 125 gr rietsuiker.
    Nu kan ik hier in Zwitserland toch elke morgen mijn plakje peperkoek eten!?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      januari 18, 2021 om 7:06 pm

      Hi Dorien, wat fijn om te horen. Heb je nog meer Nederlandse gerechten die je mist? Zo wordt mijn filet americain veel gemaakt door Nederlanders in het buitenland.

      Beantwoorden
  5. Von Conijn zegt

    maart 7, 2021 om 1:59 pm

    Hallo, kan je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 8, 2021 om 2:09 pm

      Hi, zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Alleen gebruik ik baking soda in dit recept. Dit zorgt voor een andere verhouding met de bloem dan bakpoeder. Dus je zou even moeten googlen hoe je dit het beste kunt doen. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, dus kan je er niet bij helpen. Succes ermee. Groeten, Linda

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu makkelijke recepten 204

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • aspergesoep van schillen Aspergesoep van schillen – 3 recepten
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken

Aanmelden nieuwsbrief

Aanbevolen door Linda

  • tagliatelle met romige preisaus Tagliatelle met romige preisaus
  • zelf pastasaus maken Zelf pastasaus maken van verse tomaten
  • Pasta met zalm en doperwten Pasta met zalm en doperwten
  • Plaattaart met ei, ei recepten voor Pasen Plaattaart met ei en groene asperges
  • Low-budget gerechten is een nieuwe categorie op de blog. Dit goedkope recept van tortellini soep met spinazie en worst past hier perfect bij. Een flink gevulde maaltijdsoep. Tortellini soep met spinazie en worst

Instagram

lekkeretenmetlinda

Linda Peek
ONDER DE PANNEN MET ESTEE ~ Hoe tof is het om met ONDER DE PANNEN MET ESTEE ~ Hoe tof is het om met een chefkok in de keuken te staan? Ik mocht een dagje koken @estee_strooker. Dit was te gek om te doen.

Estée en ik maakten een chefwaardig recept van zeebaars met een mediterrane salsa van cherrytomaatjes en olijven. Het pronkstuk van het gerecht is de op de huid gebakken zeebaars. 

Het geheim van een lekker krokant laagje op de vis zit in de temperatuur van de pan vertelde Estée mij. We gebruikten de nieuwe pannen van Tefal met een Thermo-Signal. Zodra de signal egaal rood is, kun je starten met bakken en oververhit je de pan niet. Daarnaast zorgt de coating op de pan ervoor dat de huid van de vis niet aan de pan blijft plakken. Ideaal, dit kan dus niet fout gaan!

Estee heeft nog een tweede tip over hoe je zorgt voor een knapperig korstje op de vis. Wil je die tip ook weten? Ga snel naar https://www.tefal.nl/nieuwegeneratiepannen voor de complete video en meer informatie over deze pannen. 

Ook koken als een chef? Houd mijn stories de komende dagen in de gaten. Medio deze week  deel ik in mijn stories een hele toffe winactie, waarbij je kans maakt op één van de 3 Tefal Unlimited pannen. 

@tefalnederland #tefal #samenwerking #pannen #winactie #koken #chefathome #lekkerkoken #lekkerbakken #hobbykok #giveaway #winnen #gezond #gezonderecepten #gezondeten #lekker #eten #smullen #eetsmakelijk #winnen
WEEKMENU ~ Het weekmenu vol makkelijke recepten vo WEEKMENU ~ Het weekmenu vol makkelijke recepten voor het avondeten staat weer klaar. Het hele gezin zal smullen van de recepten. Ik weet nu al dat de snelle pasta recepten, de taco’s en de kipsaté wrap met luid gejuich ontvangen zullen worden.

Het seizoen van de asperges is gestart. Persoonlijk heb ik ze nog niet gegeten, daar ga ik snel eens verandering in aanbrengen. In het weekmenu kies ik niet voor de klassieke bereiding. Kijk maar snel wat ik bedacht heb.

Het weekmenu is een dagje later online gekomen. Ik was het gisteren vergeten. We zijn lekker druk bezig de buitenkeuken. Het resultaat na 1 dag is al zo tof. Echt ik ben er zo blij mee. 

Vandaag ben ik iets bijzonders aan het doen. Op verzoek van mijn zoon, zijn we samen een dag aan het vasten voor de Ramadan. We zijn vanavond om 4 uur opgestaan voor het ontbijt en heel veel water. Tot nu toe (12:00 uur) gaat het eigenlijk prima. Ik heb meer last van het onrustige slapen van 5 tot 9 uur. Maar ik ben er nog lang niet, want om 20:50 mogen we eten. Wish me luck.

Weet jij al wat je wilt eten deze week? Swipe naar rechts of check mijn stories voor het weekmenu. De recepten staan in de directe link in de bio of ga naar https://www.lekkeretenmetlinda.nl/weekmenu-makkelijke-recepten-204/

Bewaar dit weekmenu ter inspiratie als je een lekker recept hebt gezien. Klik op het icoontje rechts onder de foto.

#weekmenu #mealprep #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #vegetarisch #pasta #pasen #lunchen #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten
KIPSATE MET WRAPS EN PINDASAUS ~ Dit makkelijke re KIPSATE MET WRAPS EN PINDASAUS ~ Dit makkelijke recept voor wraps met kip is net zo lekker als het klinkt. Het hele gezin smult van deze wrap met pulled chicken saté. Bij mij thuis kregen ze er geen genoeg.

Mijn recept voor zelf saté maken is de basis voor dit wrap recept. We rijgen de kip niet aan spiezen, maar bakken de kip direct in de pan. Vervolgens trek je de kipsaté met twee vorken uit elkaar, waardoor je een soort pulled chicken krijgt. Maak er ook nog de pindasaus bij en je weet niet wat je proeft.

Dit recept wil je echt maken! Bewaar het recept. Druk op het vlaggetje onder de foto, zodat je dit makkelijke recept niet vergeet. Het recept kun je vinden in de bio of homepage. 

#makkelijkerecepten #makkelijkemaaltijd #kip #kipfilet #kipgerechten #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten #lente #wraps #pulledchicken #sate #kipsate #pindasaus #satesaus #saté #wrap
WEEKMENU ~ Het weekmenu stond sinds gisteren al vo WEEKMENU ~ Het weekmenu stond sinds gisteren al voor jullie klaar hoor. Het is een beetje rommelig hier, want we zijn gestart met de voorbereidingen van de buitenkeuken. Ik zal later vandaag in mijn stories even laten zien wat de plannen zijn en wat de huidige status is. Het wordt zo tof, ik kan niet wachten.

Kun je inspiratie gebruiken voor het avondeten deze week? Bekijk dan de eetplanning met een lekker vegetarisch recept, een visje, kipfilet uit de oven, krieltjes en onwijs lekkere kipburgers met een krokant korstje van gemalen nachochips.

Voor het weekend heb ik ook twee lekkere recepten geselecteerd. Zo start je de zaterdag met een tropische verrassing. Verzamel alvast oud brood hiervoor. Voor zondag staat er een toetje op de planning. Niet zomaar een toetje maar een chocolade lava cakeje met salted caramel.

Swipe naar rechts of check mijn stories. De recepten staan in de directe link in de bio of ga naar https://www.lekkeretenmetlinda.nl/weekmenu-makkelijke-recepten-203/

Bewaar dit weekmenu ter inspiratie als je een lekker recept hebt gezien. Klik op het icoontje rechts onder de foto.

#weekmenu #mealprep #lekker #lekkerkoken #heerlijketen #koken #gezondeten #lekkereten #gezin #smullen #watetenwedezeweek #recepten #groenten #makkelijkerecepten #vegetarisch #pasta #pasen #lunchen #makkelijkemaaltijd #gezonderecepten #recepten #gezondeten #eten #lekkereten
Meer laden Volg mij op Instagram

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in