Samenwerking. Een van mijn favoriete geuren in de keuken is kaneel. Dit specerij geeft mij warmte en een goed gevoel van binnen. Met name als ik dit verwerk in een bakrecept, omdat het hele huis dan zo zalig ruikt. Het maakt mij gelukkig en dat komt door mijn moeder. Elke ochtend zat zij aan de keukentafel op mijn zusje en mij te wachten met een kop koffie en ontbijtkoek.
Bij ons thuis waren de ontbijtkoeken niet aan te slepen. In de kast stonden zelfs twee bewaarblikken, eentje voor de koek van mijn vader en de ander voor mijn moeder. Naast het ontbijt kwamen de blikken ook rond 10 uur bij de koffie op tafel. Inmiddels heeft de ontbijtkoek plaats gemaakt voor een kom havermout (ja, ik heb mijn ouders ook besmet met mijn liefde voor dit graantje). Een plak ontbijtkoek is nu een verwenmoment voor het weekend geworden.
Een ontbijtkoek maken is eigenlijk zo gepiept. De mix voor specerijen in de ontbijtkoek maak je zelf. Naast kaneel zit er ook kruidnagel en nootmuskaat in, die je zelf respectievelijk even stampt en raspt. Echt, beter van smaak wordt het niet. Zeker omdat ik gebruik gemaakt heb van de 100% pure specerijen van Euroma. Vaak wordt kaneel uit Indonesië of Vietnam gehaald. Deze kaneel komt uit Ceylon oftewel Sri Lanka, zoals het nu heet. De kaneel pijpjes bevatten meerdere lagen, zijn subtiel warm en aangenaam van smaak. Kruidnagel gebruik je waarschijnlijk alleen in stoofschotels, zoals bij rode kool maar dit specerij is juist een belangrijk onderdeel van koekkruiden. Het geeft samen met de nootmuskaat de rijke smaak aan deze ontbijtkoek.
Besmeer een plak koek met roomboter en neem er een kop koffie of thee bij. Geniet er lekker van!
Ouderwetse ontbijtkoek
recept voor 1 koek:
- 250 gram bloem
- 250 gram bruine basterdsuiker (alternatief is palmsuiker* te verkrijgen bij de natuurwinkel of toko)
- 200 ml melk
- 1 theelepel baking soda
- 1,5 theelepel vers geraspte Euroma Ceylon kaneel
- 1/2 theelepel gestampte Euroma kruidnagel
- 1/4 theelepel vers geraspte Euroma nootmuskaat
- bakpapier
- extra nodig: bakblik 23 cm, vijzel en fijne rasp
Stappen om een zelf ontbijtkoek te maken:
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Zeef de bloem en suiker. Voeg de melk, baking soda, gestampte kruidnagel, vers geraspte kaneel en nootmuskaat toe. Roer goed door elkaar. Proef of het mengsel goed genoeg op smaak is en voeg eventueel meer specerijen toe. Stort het deeg in een bakblik met bakpapier.
- Bak in 45-55 minuten goudbruin in de oven. Check met een satéprikker of de koek goed gaar is.
- Bewaar de ontbijtkoek in een luchtdichte doos of snijd in plakken en vries in.
Tip: de kaneel is ook zalig in een curry, stoofperen, appelmoes en mag niet ontbreken in de chili con carne van Jamie Oliver. Nootmuskaat is natuurlijk lekker in een aardappelpuree, bechamelsaus of bij groente zoals sperziebonen. Voor nog meer inspiratie voor het gebruik van kruiden en specerijen, kun je de website van Euroma checken.
*palmsuiker zou de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen. Het blijft suiker. Geniet en gebruik met mate.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Dit artikel betreft een samenwerking met Euroma. Lees hier mijn disclaimer.
Vandaag gemaakt. Het is erg lekker, ik kreeg er alleen een harde,taaie korst erbovenop. Hoort dit zo?
Hi Kiki, dat is zeker niet te bedoeling. Ik heb de ontbijtkoek meerdere keren gemaakt en dit zelf niet ondervonden. Misschien de volgende keer na 30 minuten afdekken met aluminiumfolie?
Lijkt me erg lekker om zelf te maken! Is het bruine basterdsuiker?
Ja dat klopt!
Verse kaneel eigenlijk nog nooit gebruikt… Ga ik eens proberen! Hoe kun je dit het beste raspen? De stokjes lijken mij erg hard.
Hi, de kaneel van Euroma is goed te raspen met een Microplane rasp zoals je op de foto ziet. Deze pijpjes zijn niet te hard. Gr. Linda
Net geprobeert!!
Heerlijk!
Heb de suiker “vervangen” door 125gr honing en 125 gr rietsuiker.
Nu kan ik hier in Zwitserland toch elke morgen mijn plakje peperkoek eten!🥰
Hi Dorien, wat fijn om te horen. Heb je nog meer Nederlandse gerechten die je mist? Zo wordt mijn filet americain veel gemaakt door Nederlanders in het buitenland.