Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Je kan mij gerust pindakaas verslaafd noemen. Ik neem elke vakantie een pot mee in de koffer. Ik kan niet zonder “de enige echte met bruine dop”.
Pindakaas is typisch zo’n recept, dat je makkelijk zelf kan maken. En lekker dat dit is. Alleen durf ik het bijna geen recept te noemen, zo eenvoudig is het. De pindakaas wordt hier gemaakt met het hele gezin. De pinda’s moeten natuurlijk wel gedopt worden, een mooie klus voor de kinderen. Vervolgens doet de keukenmachine zijn werk.
De zelfgemaakte pindakaas ziet er anders uit en smaakt ook anders dan de variant uit de pot. De kleur is een stuk lichter, dat is even wennen misschien. De smaak is heel puur, echte pinda’s zeg maar. Ik voeg altijd nog wel een snufje vers gemalen zeezout toe, zalig.
Kinderen vinden het fantastisch om mee te helpen. Zo vond ik een fotocollage van 2 jaar geleden. Let niet op de kwaliteit van de foto’s. Die maakte ik toen nog met Hipstametic App op mijn telefoon en zijn nu niet meer “Lekker eten met Linda” proof. Maar ach, ik deel het toch graag even. Je kan de verschillende stadia van de pindakaas zien en de blije koppies van mijn kinderen. Mijn dochter schrijft het etiket en hoe vaak er niet een potje “poep” bij ons in de koelkast staat….
Wat heb je nodig:
- 1 grote zak doppinda’s
- vers gemalen zeezout
- 1 hakmolen van de staafmixer of keukenmachine
- extra nodig: schoon glazen potje
Hoe maak je het klaar:
- Dop de pinda’s.
- Doe de pinda’s in de hakmolen of keukenmachine en laat een minuut of 5 draaien. Eerst ontstaat er een soort van zand, dan een soort deegstructuur en tenslotte pindakaas. Gewoon even geduld hebben.
- Bewaar in een schoon potje in de koelkast.
Tip: dit pindakaas recept heb ik ooit gevonden bij Beginspiration. Tja en dat is blijven hangen. De pindakaas hebben wij al tientallen keren gemaakt. Maar ik vind het wel zo netjes om de credist bij Ianna neer te leggen. Zij geeft je suggesties om de standaard pindakaas “extra op smaak te brengen”.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Lijkt me ontzettend leuk om te doen, alleen vraag ik me af of mijn hakmolen van mijn staafmixer de pinda’s fijn genoeg maalt. Dat kan ik natuurlijk alleen maar een keer uitproberen.
Ik heb zelf een Braun 600 watt. Wat heb jij?
Wat een heerlijk makkelijk recept! Zou dit ook met cashewnoten kunnen? Zou dat ook ‘gewoon’ een pasta worden als je het maalt?
Ik denk dat de noten dan eerst geweekt moeten worden. Ik heb het ooit geprobeerd en het mislukte dus ik kan je niet vertellen hoe het precies moet.
Oh dit is altijd zo leuk, zelfgemaakte pindakaas is nog lekkerder ook 🙂
Ik heb vandaag gemaakt..mijn kinderen bleven maar lepel eten…
Wat voor doppinda’s gebruik je? geroosterde of echt de rauwe?
Volgens mij de rauwe.
Moet dit met doppinda’s? Heb gemaakt met ongebrande noten maar dan blijft het wat droog…..
Ja, inderdaad met doppinda’s. Misschien iets langer laten doordraaien of voeg anders een beetje neutrale olie toe.
Hoi,
Ik wil me er morgen aan wagen! Moeten de vliesjes van de dop pinda’s af? Of mogen die mee de keukenmachine in?
Ik doe ze met vliesje en al erin. Vaak vallen ze er al af bij het doppen. Succes.
Leuk blog en mooi vormgegeven!
Misschien is het nog lekkerder als je de pinda’s voor de pindakaas roostert voor het malen. Dit kan in een droge koekenpan onder vaak roeren. ;>)
Hoe groot is een grote zak? 1 kilo of 750 gram?
Hi Wil, ik durf het je niet te zeggen. Ik koop gewoon zo’n zak. Het is misschien zelfs wel 500 gram. Gr. Linda
Ik hoop dat je dit nog leest….
Morgen wil ik aan de slag en zelf pindakaas maken alleen heb ik een probleempje en dat is dat ik geen keukenmachine heb.
Mijn vraag is of ik het ook met een blender kan doen.
Hi Boudewijn, helaas zie ik het berichtje nu pas. Het kan in de blender, alleen heb je wel een krachtige blender nodig. Kijk even of je er noten mee kan draaien (in de gebruiksaanwijzing). Gr. Linda
Hai ik maak pasta van walnoten
Ik brand de walnoten meestal eerst 10 minuten in de oven dan wordt de smaak wat intenser.
Daarna gaan ze de blender in….ik gebruik de v ninja blender. Doe er vaak nog v een klein scheutje walnoten olie bij….hoeft niet. Als dat klaar is dan maal ik nog meer noten fijn en doe die dan ook door de pasta…..heerlijk, je gebruikt het op brood maar ook evt voor gebak en ook is het lekker om een lepel door je yoghurt te roeren.
Hmm, dat klinkt ook lekker Tineke.
Oh. Mijn machine( dezelfde als jij Linda doorgebrand. Kwam ook bijna geen beweging in de massa. Langzaam en snel en toen rook uit het snoer. Andere machine maar wat olie bij gedaan moet toch zeggen dat ik de Calvé lekkerder vind.
Oh echt? Ik doe het al jaren met de staafmixer met 650 Watt. Heb je zelf de pinda’s gedopt of een gepelde gekocht. Jammer dat je de smaak niet zo lekker vind. Misschien komt dit door de olie die je erbij hebt gedaan? Was het een neutrale zonnebloemolie of olijfolie? Dat laatste geeft nl smaak af. Gr. Linda