6 voordelen van zoete aardappel

Wil jij graag gewicht verliezen, maar eet je erg graag friet en gekookte of gebakken aardappels? Dan heb je vast wel eens gelezen dat je aardappel beter niet te vaak kunt eten. Ze bevatten veel snelle suikers en die zorgen er juist voor dat afslanken erg moeizaam gaat. Maar niet getreurd, zoete aardappelen zijn een gezond en heerlijk alternatief. Een gastblog van Jasper Albas met de 6 voordelen van zoete aardappel op een rij:

1. Zoete aardappel bevat natuurlijke suikers die langzaam vrijkomen in de bloedbaan, wat zorgt voor een evenwichtige en regelmatige bloedsuikerspiegel. De zoete aardappel is daarom een aantrekkelijk voedingsmiddel als je last hebt van diabetes type 2. Suikers die snel vrijkomen, zoals in gewone aardappels, zorgen juist voor pieken in de bloedsuikerspiegel en daarmee voor vermoeidheid en gewichtstoename. Niet zo’n goed idee dus als je wilt afvallen. Vervang je gewone aardappels door zoete aardappels, dan zorg je voor je eengezonde bron van energie.

2. Winterdipje? Zoete aardappel zit boordevol met verschillendevitamines en mineralen die je nu extra goed kunt gebruiken. Zo bevat het grote hoeveelheden vitamine A en C. Vitamine A zorgt voor een gezonde huid en je weet vast wel dat vitamine C belangrijk is voor je weerstand. Precies wat je nodig hebt dus. Wist je ook dat vitamine C een belangrijke rol speelt in de spijsvertering? Dat is natuurlijk erg prettig als je bezig bent met afslanken.

winter blues

3. Veel last van stress? We hoeven je vast niet te vertellen dat dat erg slecht is voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding uit balans raakt, wat de kans op overgewicht vergroot. Zoete aardappel is een goede bron vanmagnesium, hét mineraal dat je nodig hebt om te kunnen ontspannen en ontstressen.

relax

4. Moeilijke stoelgang? Een van de voordelen van zoete aardappel is dat het vol zit metvezels. Deze geven je lang een verzadigd gevoel en helpen je stoelgang op gang te houden. Altijd fijn!

5. Als je vaak last hebt van een futloos gevoel kan het best eens zo zijn dat je wat weinig ijzer in je lichaam hebt. Zoete aardappel bevatijzer. Dit mineraal zorgt in ons lichaam niet alleen voor voldoende energie. IJzer regelt ook een goede vertering van eiwitten. Vooral als je bezig bent met een koolhydraatarm dieet en wat meer eiwitten binnenkrijgt is het daarom belangrijk om voldoende ijzer in je lichaam hebt.

6. Zoete aardappels zijnveelzijdig en smaken heerlijk . Probeer ze geroosterd, gepureerd, gestoomd, gebakken of gegrild. Je kunt ze toevoegen aan soepen en stamppot en ze als topping gebruiken voor een heerlijke salade. Geniet ook eens van gegrilde zoete aardappels met uien en rode paprika’s. Pureer ze om toe te voegen aan smoothies en ze zijn zelfs bruikbaar in gebak en als tussendoortje.

zoete aardappel broodjes

Stay tuned, na de voordelen van zoete aardappel kan een overzicht met zoete aardappel recepten niet uitblijven toch?

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.