Vegan Shepherd’s pie

Deze vegan Shepherd’s pie zit boordevol groente, afgedekt met een laagje zoete aardappelpuree. Deze ovenschotel bevat geen vlees of zuivel en past perfect bij de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

Dit recept voor een Shepherd’s pie staat al meer 3 jaar in mijn concepten met foto’s. Alleen was ik niet tevreden over de smaak van deze ovenschotel. Van de week heb ik opnieuw naar de receptuur gekeken en de ovenschotel nogmaals gemaakt. Nu is de smaak zoals ik wilde! Zijn jullie klaar voor de Shepherd’s pie boordevol groente?

Wat is shepherd’s pie?

Een shepherd’s pie, ook wel een cottage pie genoemd is een ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. De gehakt in deze ovenschotel heb ik vervangen door linzen uit blik. De Shepherd’s pie is zelfs vegan en bevat geen dierlijke producten zoals melk, vlees of kaas. De aardappelpuree is vervangen door zoete aardappelpuree. De puree wordt op smaak gebracht met een kopje kookvocht in plaats van melk met een klontje boter. De ovenschotel heeft een knapperig korstje door een laagje paneermeel in plaats van kaas. Zo eenvoudig is het om eens vegan te eten.

Op zoek naar nog meer vegan recepten? Probeer de vegan bourguignon eens of deze nasi of wokschotel met vega balletjes eens.

Vegan Shepherds pie, een ovenschotel zonder gehakt of melk voor de aardappelpuree

Vegan shepherd’s pie met zoete aardappel en linzen:

recept voor 4 personen:

  • 1,5 kilo zoete aardappelen
  • 2 uien
  • 1 flinke winterwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snufje chili vlokken
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 310 gram linzen uit blik
  • 200 gram diepvries doperwten
  • 60 gram fijngehakte zongedroogde tomaat
  • 2 eetlepels sojasaus
  • snufje zout en peper naar smaak
  • paneermeel
  • optioneel: verse kruiden

Stappen om een vegan shepard’s pie te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil en snijd de zoete aardappel in stukken. Kook gaar in 10-15 minuten. Stamp met een beetje kookvocht tot een grove puree.
  3. Snijd ondertussen de uien en winterwortel in stukjes. Hak de knoflook fijn. Verwarm een pan met dikke bodem met olijfolie. Bak hierin de ui, wortel en knoflook zacht in 5 minuten.
  4. Voeg de tomatenpuree, komijn en paprikapoeder, chilipoeder (optioneel) en bak 2 minuten. Borstel de kastanje champignons schoon, snijd in plakken en voeg toe.
  5. Spoel de linzen uit blik af. Voeg de linzen, diepvries doperwten (ongekookt), zongedroogde tomaat en 2 eetlepels sojasaus toe. Roer goed door elkaar en verwarm.
  6. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Voeg het linzen mengsel toe. Dek af met de zoete aardappelpuree, strooi het paneermeel erover. Bak in 20 – 25 minuten goudbruin in de oven.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.Vegan Shepherd's pie boordevol groente

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.