Nog geen beoordelingen

Pappardelle met Italiaans stoofvlees

In de herfst en winter eet ik graag stoofpotjes. Van huis uit ben ik gewend om stoofvlees met aardappelen of aardappelpuree te eten. In Italië at ik wel eens pasta met stoofvlees, maar in de winter ben ik dit allang weer vergeten. Totdat ik één van Jamie Oliver’s kookboeken opensloeg en ik weer dacht aan de combinatie van pasta met stoofvlees. Nou lieve mensen, ik kan je verzekeren dat deze pappardelle met Italiaans stoofvlees een dikke hit was bij ons thuis.

Het Italiaanse stoofvlees start met een soffritto. Je zou dit bijna de heilige driehoek van ui, wortel en bleekselderij kunnen noemen. Deze groente staat vaak aan de basis van een Italiaans recept. Daarbij geeft de salami nog een extra Italiaanse smaaksensatie.

Stoofvlees maken is echt makkelijker dan je denkt. Zodra het snijwerk is gedaan, heb je alleen geduld nodig. Tot een paar jaar terug mislukte mijn stoofvlees altijd. Ik heb van mijn vader geleerd dat je vloeistoffen warm moet toevoegen aan de pan, omdat anders het vlees taai wordt. Vergeet ook niet om de deksel te sluiten en het vlees heel, maar dan ook heeeeel zachtjes te laten pruttelen.

Dit Italiaanse stoofvlees vind ik het lekkerst met een verse pasta. Juist zo’n dikke pasta zoals pappardelle past er goed bij. Kun je dit niet vinden, gebruik dan gedroogde pappardelle of tagliatelle. Vertellen jullie mij hoe het bevallen is?

Pasta met stoofvlees

Pappardelle met Italiaans stoofvlees

Ingrediënten

4 personen
  • 200 gram wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 2 kruidnagels
  • olijfolie
  • 1 kilo runderriblappen
  • 100 gram salami worst, geen vleeswaren
  • 100 ml rode wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 ml hete runderbouillon
  • 500 gram verse pappardelle of 320 gram gedroogde pappardelle of tagliatelle

Bereiding

  • Snijd eerst een stukje wortel van 1,5 cm af en steek de kruidnagels erin. Snijd vervolgens de wortel, bleekselderij en ui fijn. Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie. Bak de groente zachtjes bruin in 5 min.
  • Snijd het rundvlees in blokjes en de salami fijn. Zet het vuur hoger, voeg het vlees toe aan de groente en bak het rundvlees in 3-5 minuten rondom bruin aan. Verwarm de wijn in een steelpannetje, voeg toe aan het vlees en laat verdampen.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de hete bouillon toe.
  • Zet de deksel op de pan en laat 3-4 uur zachtjes pruttelen. Verwijder het stukje wortel met kruidnagels. Het laatste half uurtje kun je de deksel volledig verwijderen om de saus te laten inkoken tot de gewenste dikte.
  • Kook de (verse) pasta en serveer met het Italiaanse stoofvlees.

Pappardelle met Italiaans stoofvlees 4a

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Een stoofpotje met rundvlees. De pappardelle met Italiaans stoofvlees is een te gekke combinatie. Pappardelle met Italiaans stoofvlees

Recept Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.