In de herfst en winter eet ik graag stoofpotjes. Van huis uit ben ik gewend om stoofvlees met aardappelen of aardappelpuree te eten. In Italië at ik wel eens pasta met stoofvlees, maar in de winter ben ik dit allang weer vergeten. Totdat ik één van Jamie Oliver’s kookboeken opensloeg en ik weer dacht aan de combinatie van pasta met stoofvlees. Nou lieve mensen, ik kan je verzekeren dat deze pappardelle met Italiaans stoofvlees een dikke hit was bij ons thuis.
Het Italiaanse stoofvlees start met een soffritto. Je zou dit bijna de heilige driehoek van ui, wortel en bleekselderij kunnen noemen. Deze groente staat vaak aan de basis van een Italiaans recept. Daarbij geeft de salami nog een extra Italiaanse smaaksensatie.
Stoofvlees maken is echt makkelijker dan je denkt. Zodra het snijwerk is gedaan, heb je alleen geduld nodig. Tot een paar jaar terug mislukte mijn stoofvlees altijd. Ik heb van mijn vader geleerd dat je vloeistoffen warm moet toevoegen aan de pan, omdat anders het vlees taai wordt. Vergeet ook niet om de deksel te sluiten en het vlees heel, maar dan ook heeeeel zachtjes te laten pruttelen.
Dit Italiaanse stoofvlees vind ik het lekkerst met een verse pasta. Juist zo’n dikke pasta zoals pappardelle past er goed bij. Kun je dit niet vinden, gebruik dan gedroogde pappardelle of tagliatelle. Vertellen jullie mij hoe het bevallen is?
Pappardelle met Italiaans stoofvlees
recept voor 4 – 6 personen:
- 200 gram wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 2 kruidnagels
- olijfolie
- 1 kilo runderriblappen
- 100 gram salami (worst, geen vleeswaren)
- 100 ml rode wijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 500 ml hete runderbouillon
- 500 gram verse pappardelle of 320 gram gedroogde pappardelle of tagliatelle
Stappen om pappardelle met Italiaans stoofvlees te maken:
- Snijd eerst een stukje wortel van 1,5 cm af en steek de kruidnagels erin. Snijd vervolgens de wortel, bleekselderij en ui fijn. Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie. Bak de groente zachtjes bruin in 5 min.
- Snijd het rundvlees in blokjes en de salami fijn. Zet het vuur hoger, voeg het vlees toe aan de groente en bak het rundvlees in 3-5 minuten rondom bruin aan. Verwarm de wijn in een steelpannetje, voeg toe aan het vlees en laat verdampen.
- Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de hete bouillon toe.
- Zet de deksel op de pan en laat 3-4 uur zachtjes pruttelen. Verwijder het stukje wortel met kruidnagels. Het laatste half uurtje kun je de deksel volledig verwijderen om de saus te laten inkoken tot de gewenste dikte.
- Kook de (verse) pasta en serveer met het Italiaanse stoofvlees.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Ja, ik ga je vertellen hoe het ons bevallen is. ;) Wij (lees: de volwassenen, want de kinderen zijn wat kieskeurig deze week ;) ) vonden het heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar! Het smaakt denk ik helemaal lekker als het vriest en/of als er sneeuw ligt, echt zo’n heerlijke opwarmer. Dank ook voor je tips, want het vlees was echt heel lekker zacht.
Oh Marieke, wat is het toch heerlijk om te horen dat je steeds zo lekker met mijn recepten aan de slag gaat. Echt, super!
Hoi Linda, het vlees zou toch helemaal uit elkaar moeten vallen en niet als brokjes zo blijven?
Hi Liz, hoe langer je het vlees laat stoven, hoe malser het vlees is en hoe meer het uitelkaar valt. Laat het vlees gerust dus nog langer pruttelen.
Hoi linda
Even een vraagje
Als ik het voor meer personen zou willen maken, kan ik dan de ingrediënten verdubbelen?
Gr janine