Tijd voor actie – update

Samenwerking. Mijn blog tijd voor actie heeft een hoop teweeggebracht. Van vele heb ik steunende en lieve reacties ontvangen. Niet iedereen begrijpt mijn afvalpoging. Geeft niet, want ik doe dit voor mijzelf en niet voor een ander. Eigenlijk kom ik woorden tekort om hierover te vertellen. Ik heb tekst voor wel 5 blogs. Ik zal het proberen kort te houden. Tijd voor een update:

Mocht je het gemist hebben. Ik ben sinds een week of 7 gestart met Weight Watchers. Het wordt namelijk echt tijd dat ik een paar kilo kwijtraak. Alleen wel op mijn manier. Een dieet met producten die uitgesloten worden, werkt bij mij niet. Ik wil lekker eten, genieten én gewicht kwijtraken. Het lijkt een onmogelijke combinatie, maar dat is het niet. Het is niet iets dat van de één op de andere dag lukt. Sterker nog, ik pas dagelijks / wekelijks kleine zaken aan.

Dit verhaal draait niet alleen om een gezond(er) eetpatroon. Hier heb ik kennis genoeg van. En dat bedoel ik niet pocherig, maar ik weet heus wel waar het fout gaat. Alleen lukt(e) het niet om hier iets aan te doen. De afgelopen maanden zijn privé (o.a. door failliete aannemer van het nieuwe huis) pittig geweest. En zodra het even minder gaat, duik ik de kast in op zoek naar iets lekkers. Daarbij vergat ik al mijn goede gewoontes en ging steeds meer eten.

Nu ik mijzelf bloot heb gegeven aan jullie – niet alleen hier, maar ook privé – is er een verandering gaande. Mentaal voel ik mij zoveel sterker, alsof ik aan het roer sta van mijn eigen schip. In plaats van doelloos ronddobberen en van links naar rechts varen, vaart mijn schip nu rechtdoor. Ok, soms botst het tegen een boei, neem het een flinke golf of vaart zelfs even achteruit. Alleen blijf ik niet meer stilliggen en pak direct het roer en de koers weer op.

Powerontbijt met skyr en granen

Programma

Bij het programma van Weight Watchers draait het om de combinatie van voeding, beweging en een positieve mindset. Per dag krijg je een totaal aantal SmartPoints. Deze zijn opgebouwd uit calorieën, verzadigde vetten, suikers en eiwitten. Daarnaast krijg je Weekextra SmartPoints, die je kunt gebruiken voor een feestje of etentje. Je mag alles blijven eten, alleen wel met mate. De eerste week of zeg maar gerust twee tot drie weken vond ik VRESELIJK. En nog vind ik het invoeren van wat ik eet in de App niet leuk. Ook al is het een heel goed hulpmiddel. Naast het bijhouden van het eet- en drinkpatroon zijn er recepten te vinden. Maar ook een barcode scanner om te achterhalen hoeveel SmartPoints iets “kost”. Daarnaast bevat de App Connect (een soort Facebook). Hier worden recepten gepost, vragen gesteld, voor en na foto’s gedeeld etc. De bedoeling is ook dat er meer bewogen wordt. Per week geeft de App een doelstelling aan in de vorm van ActivPoints. Dit stimuleert je om meer te bewegen.

Weight Watchers App

Wat heb ik geleerd?

Beweging

Al een aantal maanden sport ik 3x per week. Het kost mij soms best veel tijd, want door het sporten heb ik minder werktijd over. Inmiddels ben ik erachter dat ik beter functioneer bij meer bewegen. Toch zijn er nog genoeg dagen dat ik de hele dag op mijn kont achter de pc aan het schrijven ben. Ik heb mijzelf dan ook een activity tracker beloofd. Dit zal mij stimuleren om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten. En dit apparaat kun je koppelen aan de App waardoor je meer ActivPoints kunt verdienen. Cool!

Voedingspatroon

De afgelopen weken heb ik zoveel nieuwe inzichten in mijn eetpatroon gekregen en nieuwe gewoontes aangeleerd. Dat ik teveel eet, is bekend. Maar hoe pas je dat aan? Ik vind het af en toe echt heel lastig hoor. Ik weeg mijn avondeten af. Niet heel sexy, maar het kan even niet anders. In het begin stond ik bijna te huilen als ik keek naar 120 gram gekookte pasta. Dat stop ik in mijn holle kies…. Je moet wel een beetje blijven eten hoor, zei manlief. En dus schepte ik 150 gram gekookte pasta op. Minder eten is even wennen. Het duurt even en nu heb ik wel genoeg aan 120 gram gekookte pasta!

Door mij te verdiepen in het programma en steun van mede WW-ers heb ik andere producten in huis. Zo heb ik de IJslandse yoghurt ontdekt. Dit bevat veel eiwitten en zorgt voor een gevuld gevoel. Ook heb ik altijd tonijn in blik in de kast om snel een salade mee te maken op langwerpige rijstwafels. De rest van het gezin neemt dan chips met toastjes. Zo eet ik toch lekker mee. De groenteboer is ook blij met mij. De snoeptomaatjes staan standaard op het aanrecht. En ik eet meer rauwkost tijdens het avondeten, maar ook tijdens het koken.

Tijd voor actie update

Mijn recepten maak ik met een paar aanpassingen Weight Watchers proof. Zo gebruik ik geen room in de champignonsaus maar roomkaas. Rijst wordt door bloemkool vervangen. Of amandelmeel door havermout. Het zijn allemaal hele kleine stapjes, waardoor ik nog steeds blijf genieten.

Ik probeer mijn eetpatroon meer te plannen en bij sociale activiteiten te bedenken: ga ik Smart Points eten of drinken? Het gevolg is dat ik mij spontaan opwerp als BOB, zodat ik die avond wat lekkers kan nemen. Vooraf bedenk ik ook wat ik wil eten. Zo at ik laatst bij mijn moeder Chinees. Speciaal voor mij bestelde ze Tjap Tjoy met kip. De kroepoek, pindasaus en varkensvlees balletjes heb ik links laten liggen. In plaats daarvan neem ik een bord met rijst, groente en kip. Yum!

Tijd voor actie

Mindset

In het begin van dit traject zag ik alleen maar beren op de berg. Je kunt dit er niet zomaar even bij doen. Elke week lukt het mij om betere keuzes te maken. Ik krijg zelfs het gevoel dat ik eindelijk “het knopje” gevonden heb. En dat geeft een GEWELDIG gevoel. Ik geniet nog steeds enorm van het eten. Nu misschien nog wel meer omdat ik er bewust(er) voor kies.

Bloemkoolrijst met kip en groente

Ups and downs

Denk nu niet dat het allemaal perfect verloopt. Soms gaat het ook compleet mis. Dan heb ik een WWW dag (Weg met Weight Watchers). Even een voorbeeld. Laatst had ik gezorgd voor een goede voorbereiding. Mijn dochter had haar kinderfeestje. Op het menu stond friet met snacks. In de koelkast lag een gezonde garnalen salade op mij te wachten. En ik zie en ruik de snacks en ben mijn goede voornemen vergeten. Ik ga overstag en neem friet met bitterballen. Met het kleine beetje verstand dat ik nog heb, lukt het wel om minder saus te nemen en niet alles op te eten.

Kortom, stapje voor stapje lukt het mij om er een levensstijl van te maken. Al vraag ik mij soms wel af of de balans in koolhydraten, eiwitten en vetten goed is. Ik vermoed nog steeds dat ik teveel koolhydraten eet. Een extra toevoeging van de macronutriënten zou wenselijk zijn, zodat de App een seintje geeft als je te weinig vetten of eiwitten hebt gegeten. Juist voor dagen dat er flink wordt gesport en mijn lijf andere behoeftes heeft. Een andere extra dienst zou een personal coach zijn. Wat zou ik het fijn vinden om af en toe een persoonlijke vraagbaak te hebben. Dit hoeft niet eens in real life te zijn. Coaching via de App is ook ok. Dit ter motivatie en stok achter de deur. Zo van: Linda wanneer vul je de App weer in? Wat mij betreft mag diegene ook meekijken naar wat ik eet en drink en dan positieve feedback geven.

De resultaten

Jaahh, nu willen jullie natuurlijk weten wat ik kwijt ben. Als je het programma van Weight Watchers geheel volgt kun je zo een halve kilo per week tot een kilo per week kwijt zijn. Alleen doe ik het een beetje anders. Dit komt door mijn werk en mijn sociale leven. Een vriendin van mij is 10 kilo in 10 weken tijd met het programma kwijtgeraakt. Te gek! Ze was heel strikt en at bij een afhaalmaaltijd bijvoorbeeld niet mee en nam een bord geroosterde groente. Dit doe ik bewust niet. De reden? Op lange termijn lukt het mij niet om bij een etentje of borreltje niks te nemen. En dan vliegen de kilo’s er weer aan. Wat mij betreft draait het om de kleinere stapjes. Bewuste keuzes maken! Ik wil nu eenmaal lekker eten en blijven genieten. Op deze manier blijft het leuk.

tijd voor actie update

Dat houdt ook in dat het bij mij minder snel gaat. Geen probleem! Inmiddels ben ik 3 kilo kwijt. Dit traject is geen quick win. Met dit resultaat ben ik al zeer tevreden. Zeker omdat ik mij mentaal zoveel beter voel. Ik ben er nog (lang) niet en ga nog een aantal maanden door. Als jullie het leuk vinden, zal ik zo nu en dan een update geven.

Dit artikel betreft een samenwerking met Weight Watchers. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.