Tijd voor actie

Hier moet ik altijd weer aan denken als de vakantie voorbij is. De home made pasta’s, pizza’s uit de houtoven en de lekkere wijntjes heb ik mij goed laten smaken deze zomer. Zo goed dat ik het liefst nog in jurkjes loop, omdat mijn broeken te strak zitten. En nu ben ik er (weer) klaar mee.Tijd voor actie!

Door mijn openbaring van een paar maanden geleden is er een last van mij afgevallen. Het voelde goed om te vertellen dat mijn hobby lekker eten te veel uit de hand was gelopen. Een van de zaken die ik aangepakt heb, is meer bewegen. Inmiddels sport ik 3x in de week en nog belangrijker ik beweeg met veel plezier. Dit was ook te zien aan mijn lijf. Dit werd strakker en ik was ook nog een paar pakken suiker kwijtgeraakt. Helaas heb ik ze na de vakantie weer gevonden en het kan zo niet langer.

Op een of andere manier lukt het mij niet zelfstandig om een gezond gewicht te bereiken. Ik heb een stok achter de deur nodig (én een schop onder mijn kont). Een dieet is niks voor mij. Ik wil graag alles blijven eten, alleen wel met mate. Calorieën tellen wil ik liever niet. Meten is weten, dus ik zou toch mijn voedingspatroon op papier moeten zetten. In het verleden heb ik meerdere malen gebruik gemaakt van Weight Watchers. En ik heb besloten om het nogmaals te proberen.

Om eerlijk te zijn zag/zie ik er best tegenop. Hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn manier van leven past binnen de Weight Watchers? Mijn leven hangt van borrels en etentjes aan elkaar vast. En dan heb ik het nog niet over al dat lekkers dat ik zelf maak en op de foto zet. Probeer er maar eens vanaf te blijven als je 30 minuten boven een overheerlijke taartje hebt gehangen. En ach die noten die eromheen liggen voor de decoratie zijn toch gezond, dus die eet ik ook nog even op. De balans is weg.

Tijd voor actie

Het is tijd voor actie

Het is niet mijn doel om slank te worden of een killerbody te krijgen. Daarvoor moet ik zoveel laten, dat is het mij niet waard en dan wordt mijn leven veel te saai. Wat ik wel wil, is fitter worden. Daar heb ik met 3x in de week sporten al een stap in de goede richting mee gezet. Daarnaast zou het bewegen een stuk makkelijk worden, als ik een aantal paar kilo kwijt raak. Ik wil graag in de spiegel kunnen kijken en tevreden zijn met wat ik zie.

Werkwijze Weight Watchers

Ik zal je even kort uitleggen hoe Weight Watchers werkt. Inmiddels is er in de loop der jaren behoorlijk wat veranderd. Per dag krijg je een totaal aantal SmartPoints. Deze zijn opgebouwd uit calorieën, verzadigde vetten, suikers en eiwitten. Daarnaast krijg je Weekextra SmartPoints, die je kunt gebruiken voor een feestje of etentje. Naast een goed eetpatroon is bewegen net zo belangrijk. Elke week wordt je uitgedaagd om ActivePoints te verdienen. Ik dacht dat je deze kon omruilen voor SmartPoints, zodat ik meer mocht eten, maar dat feest ging niet door.

Zoals ik al zei, lukt het mij niet om alleen die extra paar kilo’s van mijn heupen weg te werken. Bij Weight Watchers kun je elke week naar een bijeenkomst gaan en ook online via Connect (soort Facebook) kun je steun, motivatie en inspiratie vinden bij anderen. Inmiddels is er een App waarin je je voedings- en bewegingspatroon kunt bijhouden. Daarnaast kun je er recepten vinden en heel makkelijk een barcodescanner. Zo kun je direct het aantal SmartPoints zien van een product. Enne, het draait niet alleen om het eetpatroon en meer bewegen. Een positieve mindset is net zo belangrijk.

Weight Watchers App

Hoe ging mijn eerste week?

In één woord: moeizaam…. De opstart verliep niet geheel vlekkeloos. Ik heb moeite om alles wat ik eet en drink bij te houden. De App maakt het mij eigenlijk heel makkelijk. Ik zit toch vastgegroeid aan mijn telefoon. Alleen voer ik niet consequent in wat ik eet en drink (hallo witte wijn). Mijn sportactiviteiten daarentegen noteer ik direct, nadat ik klaar ben.

Een van de eerste lessen is bewustwording van wat je eet. Je zou denken dat ik dit wel weet. En dat klopt, maar ik wil het niet onder ogen zien. Geen 1 dag is het mij gelukt om binnen mijn SmartPoints te blijven… En dan heb ik toch echt minder gegeten en gedronken dan normaal, denk ik.

Daarbij schrik ik best van de waarde van een aantal ingrediënten. Voor mijn gevoel kan ik een aantal ingrediënten niet meer eten. Zo vertegenwoordigt een avocado namelijk 1/3 van wat ik mag eten op 1 dag. Een opmerking van Daphne Dekkers spookt weer door mijn hoofd: ik eet alles, maar ik eet niet alles op. Ik kan eigenlijk alles blijven eten, alleen in mindere mate. Een halve avocado is ook genoeg.

Tijd voor actie

Wat heb ik geleerd in deze eerste week?

Een ander eetpatroon aanleren doe je er niet zomaar even bij. Ik dacht dit wel te kunnen en heb mij hierin vergist. Het werkt alleen, als ik alles eerlijk invoer in de App. Tevens heb ik alle informatie een paar keer gelezen om een beter inzicht te krijgen in het Points systeem. Dit maakt het leuker en inmiddels zie ik niet alleen maar beren op de weg…

In een zakagenda maak ik een planning voor de week. Niet zozeer dat ik vooraf geheel bepaal wat ik eet (dat is stap 2), maar het is juist om de “moeilijke dagen” (lees sociale gebeurtenissen) in kaart te brengen. Hoe kan ik die dagen het beste doorbrengen om tijdens het feestje of borrel te kunnen genieten?

Meten is weten en dus staat de weegschaal weer op het aanrecht. Alle voedingsmiddelen weeg ik af en dan wordt vrij snel duidelijk dat mijn porties te groot zijn. Mijn voorwaarde is om lekker te blijven eten en ik wil niet aan de light producten. Of ineens allerlei recepten / producten eten die ik normaal ook niet eet. Ik eet gewoon mee met het gezin, verklein mijn portie en vul mijn bord aan met verschillende soorten rauwkost. Zo deed ik dit een paar jaar geleden ook en dat werkt goed.

Tijd voor actie pasta met extra groente

Daarbij zoek ik steun bij andere. Via Connect volg ik nu een aantal dames waar ik recept inspiratie vandaan haal. Eigenlijk wil ik niemand vertellen wat ik aan het doen ben en dit programma in stilte volgen. Alleen werkt dit niet. Ik kan er beter voor uitkomen. Daarom vind ik dit blog ook zo spannend om te publiceren. Maar nu is er geen weg meer terug. Nu weten jullie het ook en dat is een extra stok achter de deur. Dit keer wil ik namelijk graag resultaat zien!

Zal het mij lukken om beter te eten en te blijven genieten? Kan ik eindelijk een knopje in mijn hoofd omzetten? Over een paar weken volgt een update.

Dit artikel Tijd voor actie betreft een samenwerking met Weight Watchers. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.