Review Amber Albarda Gezond Bakken + winactie

Alle bakfanaten en zoetekauwers opgelet! Denk jij dat taartjes, koekjes en brood bakken niet gezond kan zijn? Je hebt het mis, het nieuwe boek van Amber Albarda Gezond Bakken is uit. Zij laat je zien dat je wel degelijk lekker en op een slimme manier gezond kan bakken.

Amber is één van mijn inspiratiebronnen geweest om gezonder te gaan eten. Ik heb haar boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig verslonden. Al duurde het even voordat ik alle informatie goed begreep. Uiteindelijk ben ik mede door haar boek 15 kilo kwijtgeraakt en heb ik vele dit boek aangepraat. Zo ook mijn ouders die samen 25 kilo kwijt zijn!

Even terug naar dit nieuwe boek. Het fijne aan Amber is dat ze “ervaringsdeskundige” is en als geen ander weet wat verkeerd eten en veel stress met je lijf doet. Ze is dan ook behoorlijk ziek geweest en heeft haar leven helemaal anders ingericht en is ook anders gaan eten. Alleen die zoete trek bleef. Ze zwoer dat zij voor elke brownie, taart of andere lekkere zoeternij een gezond alternatief zou maken. En zo is Gezond bakken ontstaan.

Gezond bakken Chocoladetaart

 

 

 

Hoe kan bakken nu gezond zijn?
Bij de ontwikkeling van de recepten zijn alle minder gezonde ingrediënten vervangen door ingrediënten die werken aan je welzijn. Daarbij is ook goed gelet op de samenstelling van de recepten. De meeste bakrecepten bevatten voornamelijk tarwebloem (koolhydraten) en suiker (nog meer koolhydraten) en een flinke klont boter. Met dat laatste heb ik zelf niet zoveel moeite. Alleen zorgen al die koolhydraten voor pieken in je bloedsuikerspiegel en na het eten van een lekker taartje voel je je moe en futloos.

De sleutel tot succes bij de recepten van Amber is dat ze gebaseerd zijn op minder koolhydraten, royale hoeveelheden eiwitten (zaden of notenmeel) en een portie goede vetten (kokosolie, noten, zaden en pitten). Zoals Amber ook zegt: granen zijn voornamelijk koolhydraten, terwijl noten uit vetten en eiwitten bestaan. Zo ben je op een natuurlijke manier low carb aan het bakken. Enne, ze voegt ook veel fruit, groente (!) en speltmeel toe om de recepten voedzamer te maken.

Gezond bakken scones

Indeling hoofdstukken
Het boek start met een verklaring van veelgebruikte ingrediënten van kokosolie, tot speltmeel, natuurlijke suikervervangers en ander producten zoals lijnzaad en wijnsteenbakpoeder. Op deze manier begrijp je beter waarom de ingrediënten in alle bakproducten gebruikt worden. Ik hoop ook dat je – nu ze toch in de kast staan – vaker zult gebruiken en niet alleen om te bakken.

De indeling van het boek is als volgt:

  1. koeken & koekjes
  2. taart & cake
  3. muffins, scones & brownies
  4. brood & broodjes
  5. feestjes & feestdagen
  6. toetjes, snoepjes & repen

Iconen bij recepten
Het ideale aan dit boek is dat elk recept voorzien is van icoontjes. Zo kan je in 1 oogopslag zien of het tarwevrij, glutenvrij, volledig suikervrij, vrij van geraffineerde suikers is en wat al niet meer. Handig!

Mijn mening?
Ik houd erg van de heldere schrijfstijl van Amber. Haar recepten zijn duidelijk en staan vol tips en trucs dat geeft net even iets extra’s. De foto’s van de recepten zien er fantastisch uit. Ik kreeg direct zin om te gaan bakken en kan geen keuze maken wat ik als eerst maak. Maak ik eerste de zoete aardappel cacao brownies, speltkoekjes of laat ik eens gek doen en de notentaart met vijgen-peren vulling van de voorzijde maken.

Gezond bakken vijgentaart

 

Het enige “nadeel” van dit boek is dat je niet alle ingrediënten in een supermarkt kan kopen. Ga op safari en bezoek de natuurvoedingswinkel. Echt, is helemaal niet eng. Maak een goed boodschappenlijstje en ga aan de slag. Je lijf zal je dankbaar zijn voor al die goede natuurlijke producten.

Winactie
Wil je kans maken op 1 exemplaar?

  • Laat onder aan deze post weten waarom je dit boek graag wilt winnen, met een geldig e-mailadres
  • Like en deel dit bericht op Facebook of retweet via Twitter
  • De actie loopt tot en met donderdag 12 juni 2014.

De winnaar is geworden Anja K. Van harte gefeliciteerd met het boek. Ik heb je inmiddels een persoonlijk bericht gestuurd. Voor alle andere, dank voor het deelnemen. Er komt binnenkort een nieuwe actie aan.

De winnaar krijgt per e-mail bericht, dus zorg dat je een juist adres achterlaat bij je reactie. Via die weg zal ik contact met je opnemen.

Gezonde Bakken – Amber Albarda
Uitgeverij Het Spectrum
ISBN 9789000335206
Bestellen!
Prijs € 19,99

Voor dit review heb ik 1 gratis boek ontvangen.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.