Review keramische pannen

Heb jij anti-aanbak pannen in huis? Zo eentje met een teflon laagje? Ik heb ze ook, alleen niet voor lang meer. Voor mijn review van de keramische pannen, heb ik onderzoek verricht. Lezen jullie even mee?

Een paar maanden geleden kreeg ik een hele preek van mijn zusje omdat ik nog steeds anti-aanbak pannen in huis had. Ze had zelfs 4 documenten met informatie voor mij uitgeprint. Wat is er mis met die pannen? Nou uit onderzoek is gebleken dat het teflon laagje niet goed voor de gezondheid is. Bij een beschadigde pan of een te sterk verhitte pan komen er giftige stoffen vrij. Nu ik bezig ben met het ontgiften van mijn lijf ben ik bewuster aan het nadenken op welke andere manieren ik giftige stoffen binnen krijgen, zoals medicijnen (paracetamol), schoonmaakmiddelen en cosmetica.

rreview keramische pannen

Eerst zijn mijn pannen aan de beurt. Teflon pannen, ik ben (was) er gek op. Het vlees blijft niet aan de pan plakken en de pannen zijn makkelijk schoon te krijgen. Alleen had ik om eerlijk te zijn, geen idee waarmee ik kookte. Om de zoveel tijd verving ik mijn koekenpan als deze begon te bladeren. Ik wist dat het schilferen niet goed voor je was. Alleen wist ik niet dat de pan ook bij hoge temperaturen giftig is. Vogels die als huisdieren gehouden worden, kunnen sterven van de dampen van een verhitte pan.

Teflon, hoe zit het nu precies?
Ik probeer mijn verhaal een beetje kort en krachtig te houden, zonder al te veel op technische details in te gaan. Teflon is de merknaam voor polytetrafluoroethylene(PFTE) of te wel de anti-aanbaklaag. Die anti-aanbaklaag is op zich niet schadelijk alleen wel bij te hoge verhitting. De schadelijke stoffen zouden pas vrijkomen bij temperaturen boven de 340 graden. Een temperatuur waarvan gezegd wordt dat die pannen nooit bereiken. Op het internet lees ik hierover verschillende verhalen. Zet een pan 5 minuten op de hoogste stand en dit bereikt na 5 minuten de 300 graden. Zo lees ik ook dat bij 260 graden de kwaliteit van de laag afneemt en er giftige dampen vrij komen. Nu begrijp ik ook waar die vreemde geur bij mijn grillpan vandaan komt. Die verwarm ik vaak flink voor, zodat het groente grillen sneller verloopt. Feit is in ieder geval dat Teflon boven de 327 graden begint te smelten en er door verhitting of beschadiging met bestek de stof perfluoroctaanzuur (PFOA) vrijkomt. En dat zijn die zwarte spikkeltjes in je eten en deze schadelijke stof zou kankerverwekkend zijn en in je lijf meer schade aanrichten.

Om eerlijk te zijn vind ik het hele Teflon verhaal best lastig. Hoe kan het zijn, dat je de pannen nog steeds kan kopen in de winkel? Ik ga dan ook op mijn boerenverstand af en die zegt dat ik al mijn Teflon pannen ga vervangen. Van Teflon is dan (nog) niet bewezen dat het schadelijk is. PFOA is toch echt niet goed voor je.

review keramische pannen

Keramische pannen
Tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. Gelukkig zijn die er voldoende in de vorm van de RVS pan, de emaillen pan, gietijzeren pan of de keramische pan. Ik heb de Sola keramische pan getest.

In het begin is het even wennen. Ik kan nog niet zo goed inschatten, wanneer de pan heet is. En na 2 weken weet ik dit eigenlijk nog steeds niet. Ik was zo gewend om naar die thermospot te kijken, dat ik opnieuw moet leren koken met de keramische pan.

Het bakken met de pan gaat goed. Mijn vlees en groente blijven niet plakken en smaken goed. Ik zou geen boter of olie hoeven gebruiken. Persoonlijk doe ik dit wel voor de smaak. Deze pannen kunnen goed tegen hitte. Tot 450 graden geeft dit geen vervelende gevolgen en zo heet wordt de pan toch niet.

Een keramische pan heeft 2 nadelen. De bodem is wit en dit wordt tijdens het koken snel bruin (door bv. kruiden) en ziet er daardoor minder appetijtelijk uit. Op zich vind ik zo kleurtje niet zo erg. Net als vlekken in een kookboek, zo zie je tenminste dat er gebruik van wordt gemaakt. Het grootste nadeel vind ik dat deze pannen het beste met de hand afgewassen moeten worden. Op zich krijg je ze makkelijk schoon, alleen ben ik nogal van de makkelijke en zet graag alles in de vaatwasser.

Een handige tip voor de keramische pan. Kook één keer per half jaar de pan uit met azijn, dat maakt de pan weer als nieuw. Doe dit ook als je merkt dat vlees begint aan te bakken.

Maar goed, ik ben om. Het jammere alleen is dat ik nu 4 pannen in 1x wil vervangen. Dit is mij wat te gortig dus ik zal dit in stappen doen, te starten met een grote koekenpan. Wil je ook zo’n pan met een tof kleurtje? Bij Kitchen and More hebben ze een groot assortiment keramische pannen.

rreview keramische pannen

Bronnen: Mens en Gezondheid & Eet goed voel je goed

Voor dit review heb ik een product toegestuurd gekregen en daar mijn eerlijke mening over gegeven.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.