Gestoomde vis in bananenblad

Yes, het is gelukt. Ik heb gewoon de smaak van degestoomde vis in bananenblad uit Bali kunnen evenaren. Ik heb een klein vreugdedansje in de keuken gemaakt van blijdschap. En nu is het jullie beurt om met dit Aziatische recept aan de slag te gaan.

Op Bali heb ik maar liefst 2 kookcursussen gedaan. Gestoomde vis stond beide keren op het programma. Bij thuiskomst wist ik dan ook direct wat ik met de bamboestomer wilde doen.

gestoomde vis

Op Bali heb ik meer kennis opgedaan van de Indonesische keuken. Niet alleen door 3 keer per dag uit eten te gaan. Juist samen koken, vind ik erg leuk. Ik heb geleerd dat de basis van bijna elke gerecht sjalotjes, knoflook, rode peper en gember is. Een ingrediënt als palmsuiker wordt standaard gebruikt in plaats van witte suiker. De suiker wordt, zoals de naam al vermoed, gewonnen uit de palmboom en die zie je letterlijk overal om je heen. De glycemische index van deze suiker zou lager zijn dan geraffineerde witte suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelt.

Ook tamarinde is een typisch Indisch ingrediënt. Het heeft een fris zurige smaak en wordt vaak gebruikt in marinades, maar ook in snoep of drank. Je kunt het gebruiken om kip een nachtje mee te marineren en vervolgens te bakken. Dat ga ik binnenkort eens uitproberen. Natuurlijk kun je er nog allerlei andere lekkere Aziatische recepten mee maken.

gestoomde vis

Bij een online toko heb ik een bamboestomer gekocht. Ik brandde van nieuwsgierigheid om de bamboestomer uit te proberen. In mijn vriezer lag nog bananenblad, dat maakt het gerecht nog net iets authentieker. Voor de smaak is het niet noodzakelijk, want het geeft geen smaak af. Gebruik dan ook gerust aluminiumfolie. Het mandje is simpel in gebruik. Breng een pan met een laagje water aan de kook. Zet de stomer erop en sluit af met de deksel.

Bij het snijden van alle ingrediënten komen de heerlijkste geuren vrij. Ik was een beetje bang voor het Ouzo effect. Op vakantie is dit een heerlijk drankje, maar bij thuiskomst is er niet veel aan, al heeft mijn vent daar een andere mening hierover. Nou dit is niet het geval bij de gestoomde vis pakketjes. Ik heb namelijk heimwee naar het lekkere eten en waande mij weer even op Bali.

En nu laat ik jullie even meegenieten van dit heerlijke gestoomde vis recept.

gestoomde vis Gestoomde vis in bananenblad

recept voor 4 personen:

  • 2 sjalotjes (of 3 kleine bolletjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 – 2 rode pepers
  • 1 cm gember
  • 2 citroengras stengels
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 macadamia noten (alternatief gemalen pinda of amandel)
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 1 eetlepel tamarinde
  • 5 eetlepels neutrale olie
  • 1 tomaat
  • 400 gram witvis / rauwe garnalen (viswinkel)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 verse laurierblaadjes (alternatief is gedroogd)
  • verder nodig: 8 stukken bananenblad (20 x 20 cm) met tandenstokers of aluminiumfolie en bamboestomer

Stappen om gestoomde vis in bananenblad te maken:

  1. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Verwijder naar smaak de zaadlijsten van de pepers en snijd fijn. Schil de gember en snijd ook fijn. Verwijder het buitenste blad van het citroengras, snijd de harde onderkant eraf en maak heel fijn.
  2. Doe bovenstaande ingrediënten in een vijzel samen met de kurkuma, noten, palmsuiker en tamarinde en stamp tot een fijne massa en voeg de olie toe.
  3. Of maal de sjalotjes, knoflook, pepers, gember, citroengras, kurkuma, noten, palmsuiker, tamarinde en olie in een keukenmachine of het bakje van de staafmixer tot een dikke pasta.
  4. Verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snijd in kleine stukjes. Hak de vis of garnalen naar keuze in stukken van 1 cm en voeg de tomaat en de pasta toe. Besprenkel met de citroen en roer goed door elkaar.
  5. Neem 1/4 van het vis kruidenmengsel en leg op een stuk bananenblad (of aluminiumfolie) met 1 vers laurierblaadje, rol op en wikkel het pakketje in een tweede bananenblad. Zet de zijkanten vast met de tandenstokers.gestoomde vis
  6. Breng een pan water aan de kook met een laagje water. Zorg dat de onderzijde van het stoommandje net boven het kokende vocht uitkomt. Leg de vispakketjes om en om in de stomer. Sluit af met de deksel. Stoom 30 minuten. De saus heeft die tijd nodig om goed op smaak te komen.
  7. Serveer de vis in het pakketje of pak uit en serveer op een schoon stukje bananenblad. Ik gebruik hiervoor het tweede blad, waarmee het pakketje was omwikkeld.
  8. Lekker met gekookte rijst en groente naar keuze.

gestoomde vis

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.