• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Gestoomde vis in bananenblad

gestoomde vis in bananenblad

november 7, 2015 door Linda Reageer

Yes, het is gelukt. Ik heb gewoon de smaak van de gestoomde vis in bananenblad uit Bali kunnen evenaren. Ik heb een klein vreugdedansje in de keuken gemaakt van blijdschap. En nu is het jullie beurt om met dit Aziatische recept aan de slag te gaan.

Op Bali heb ik maar liefst 2 kookcursussen gedaan. Gestoomde vis stond beide keren op het programma. Bij thuiskomst wist ik dan ook direct wat ik met de bamboestomer wilde doen.

gestoomde vis

Op Bali heb ik meer kennis opgedaan van de Indonesische keuken. Niet alleen door 3 keer per dag uit eten te gaan. Juist samen koken, vind ik erg leuk. Ik heb geleerd dat de basis van bijna elke gerecht sjalotjes, knoflook, rode peper en gember is. Een ingrediënt als palmsuiker wordt standaard gebruikt in plaats van witte suiker. De suiker wordt, zoals de naam al vermoed, gewonnen uit de palmboom en die zie je letterlijk overal om je heen. De glycemische index van deze suiker zou lager zijn dan geraffineerde witte suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelt.

Ook tamarinde is een typisch Indisch ingrediënt. Het heeft een fris zurige smaak en wordt vaak gebruikt in marinades, maar ook in snoep of drank. Je kunt het gebruiken om kip een nachtje mee te marineren en vervolgens te bakken. Dat ga ik binnenkort eens uitproberen. Natuurlijk kun je er nog allerlei andere lekkere Aziatische recepten mee maken.

gestoomde vis

Bij een online toko heb ik een bamboestomer gekocht. Ik brandde van nieuwsgierigheid om de bamboestomer uit te proberen. In mijn vriezer lag nog bananenblad, dat maakt het gerecht nog net iets authentieker. Voor de smaak is het niet noodzakelijk, want het geeft geen smaak af. Gebruik dan ook gerust aluminiumfolie. Het mandje is simpel in gebruik. Breng een pan met een laagje water aan de kook. Zet de stomer erop en sluit af met de deksel.

Bij het snijden van alle ingrediënten komen de heerlijkste geuren vrij. Ik was een beetje bang voor het Ouzo effect. Op vakantie is dit een heerlijk drankje, maar bij thuiskomst is er niet veel aan, al heeft mijn vent daar een andere mening hierover. Nou dit is niet het geval bij de gestoomde vis pakketjes. Ik heb namelijk heimwee naar het lekkere eten en waande mij weer even op Bali.

En nu laat ik jullie even meegenieten van dit heerlijke gestoomde vis recept.

gestoomde vis Gestoomde vis in bananenblad

recept voor 4 personen:

  • 2 sjalotjes (of 3 kleine bolletjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 – 2 rode pepers
  • 1 cm gember
  • 2 citroengras stengels
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 macadamia noten (alternatief gemalen pinda of amandel)
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 1 eetlepel tamarinde
  • 5 eetlepels neutrale olie
  • 1 tomaat
  • 400 gram witvis / rauwe garnalen (viswinkel)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 verse laurierblaadjes (alternatief is gedroogd)
  • verder nodig: 8 stukken bananenblad (20 x 20 cm) met tandenstokers of aluminiumfolie en bamboestomer

Stappen om gestoomde vis in bananenblad te maken:

  1. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Verwijder naar smaak de zaadlijsten van de pepers en snijd fijn. Schil de gember en snijd ook fijn. Verwijder het buitenste blad van het citroengras, snijd de harde onderkant eraf en maak heel fijn.
  2. Doe bovenstaande ingrediënten in een vijzel samen met de kurkuma, noten, palmsuiker en tamarinde en stamp tot een fijne massa en voeg de olie toe.
  3. Of maal de sjalotjes, knoflook, pepers, gember, citroengras, kurkuma, noten, palmsuiker, tamarinde en olie in een keukenmachine of het bakje van de staafmixer tot een dikke pasta.
  4. Verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snijd in kleine stukjes. Hak de vis of garnalen naar keuze in stukken van 1 cm en voeg de tomaat en de pasta toe. Besprenkel met de citroen en roer goed door elkaar.
  5. Neem 1/4 van het vis kruidenmengsel en leg op een stuk bananenblad (of aluminiumfolie) met 1 vers laurierblaadje, rol op en wikkel het pakketje in een tweede bananenblad. Zet de zijkanten vast met de tandenstokers.gestoomde vis
  6. Breng een pan water aan de kook met een laagje water. Zorg dat de onderzijde van het stoommandje net boven het kokende vocht uitkomt. Leg de vispakketjes om en om in de stomer. Sluit af met de deksel. Stoom 30 minuten. De saus heeft die tijd nodig om goed op smaak te komen.
  7. Serveer de vis in het pakketje of pak uit en serveer op een schoon stukje bananenblad. Ik gebruik hiervoor het tweede blad, waarmee het pakketje was omwikkeld.
  8. Lekker met gekookte rijst en groente naar keuze.

gestoomde vis

Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Categorie: DINER, KERST Tags: Aziatische recepten, gestoomde vis, Oosterse maaltijden, oosterse recepten, vis, vis recepten

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu 191 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • Voor de drukke dagen met sporten van de kids is een macaroni ovenschotel met broccoli ideaal om op tafel te zetten. Dit makkelijk recept is zo klaar. Macaroni ovenschotel met broccoli
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.