Ik ben een grote fan van Pinterest. Ik vind het zalig om mooie foodfoto’s te bekijken. Op dit moment zie ik veel gingerbread cookies voorbij komen. Dit zijn Amerikaanse kerstkoekjes met inderdaad gember poeder. Klik niet weg, want dit geeft een heerlijke subtiele smaak aan de kerstkoekjes in combinatie met de kaneel.
Nu was ik op zoek naar een gezonder kerstkoekjes. Bij Uit Paulines Keuken vond ik een fijn recept, dat Francesca Kookt! een stuk gezonder gemaakt heeft. En ja, ik maak de koekjes weer een stapje gezonder met de tips van Francesca. Lekker makkelijk, hoefde ik er eens een keer niet zelf over na te denken.
Bepaal zelf of je de koekjes wel of niet wilt versieren. Persoonlijk vind ik de smaak van de gezonde kerstkoekjes puur het lekkerst. Maar ja, al die mooie versieringen maken het koekje net even mooier. Daarbij is het een gezellige activiteit met kinderen. De lichtjes van de kerstboom aan, kerstmuziek op de achtergrond en gezellig aan tafel knutselen.
Met voorbeelden van Pinterest erbij gingen mijn dochter en ik helemaal los. Ik heb genoten van onze quality time samen. Zoonlief kwam ook nog even kijken, maar na 1 groene driehoek vond hij het wel weer genoeg. Hij heeft net lang genoeg aan tafel gezeten voor deze ene mooie foto. Ja, ik koester dit soort mooie momentjes en daar ben ik dankbaar voor. Over dankbaarheid gesproken, Reny heeft dit prachtig verwoord vandaag.
Gezonde kerstkoekjes
recept voor 20 stuks
- 60 gram boter (of 40gr kokosolie)
- 75 gram palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
- 70 gram biologische peren-appelstroop zonder toegevoegde suikers (Zonnatura)
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- klein snufje zeezout
- 170 gram (volkoren) speltbloem
- 1 theelepel bakpoeder
- verder nodig: uitsteekvormpjes,
- optioneel versiermaterialen zoals kleurstiften
Hoe maak je het klaar:
- Mix de suiker met de boter romig. Voeg de stroop, gemberpoeder, kaneel en snuf zeezout toe tot een homogene massa.
- Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en kneed tot een soepel deeg.
- Laat het deeg een uurtje rusten in plastic folie in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 4 mm. Steek de vormpjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Het overgebleven deeg rol je opnieuw tot een bal en maak er een nieuwe lap van om vormpjes uit te steken, net zo lang tot het deeg op is.
- De koekjes bak je ongeveer in 10 minuten bruin. Laat even afkoelen voordat je met versieren begint.
Tip: kijk even bij Pauline en Francesca naar ideeën voor versieringen. Daar zijn de dames net iets beter in dan ik.
Tip: van een bevriende (banket)bakker. Rol het deeg plat tussen 2 stukken folie of bakpapier. Zo plakt het deeg niet aan het aanrecht en de deegroller en kan je makkelijker de vormpjes uitsteken.
De lekkerste kerstrecepten vind je hier.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie