5 voordelen van avocado

Avocado’s. Ze zijn inmiddels een onvermijdelijk ingrediënt voor veel gerechten en niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Er worden zelfs restaurants geopend die volledig gewijd zijn aan de avocado. Het is dan ook een heel veelzijdige, gezonde en lekkere vrucht. Wil je weten wat de 5 absolutevoordelen van avocadozijn? Lees dan snel verder naar het gastblog van Jasper Alblas in de serie: de voordelen van.

5 voordelen van avocado:

1. Avocado’s bevatten ontzettend veel voedingsstoffen
De avocado is vooral populair als het gaat om gezonde voeding en gerechten. Deze fruitsoort bevat zoveel voedingsstoffen, dat het zeker geen kwaad kan om de avocado te overwegen (mocht je dit nog niet aan allerhande gerechten toevoegen). Zo bevat de avocado grote hoeveelheden Vitamine K, C, B5, B6 en E en kalium, maar ook magnesium, ijzer, fosfor en zink.

Zoete aardappel toast met avocado en geitenkaas van de grill

2. Avocado’s zitten boordevol vezels
Avocado’s bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels. Veel meer nog dan andere voedingsmiddelen. Een avocado bevat gemiddeld 7% vezels, wat al meer dan een vierde van de dagelijkse hoeveelheid is. Vezels helpen je wanneer je wilt afvallen en stimuleren een goed werkend metabolisme. Dat komt onder andere doordat je van vezelrijk voedsel snel een vol gevoel krijgt en dus minder behoefte hebt om te snacken.

3. Avocado’s bevatten meer kalium dan bananen
Kalium is een mineraal dat zorg draagt voor de vochtbalans en de bloeddruk van het lichaam. Toch nemen veel mensen gemiddeld te weinig kalium tot zich. Wil je er zeker van zijn dat je genoeg kalium binnenkrijgt? Dan zijn avocado’s je beste vriend. Ook bananen zitten vol kalium, maar winnen het bij lange na niet van avocado’s. Een avocado bevat gemiddeld 14% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan kalium, tegenover zo’n 10% in bananen. Bananen mogen dus blijven, maar avocado’s zijn een misschien nog wel betere toevoeging aan je eetpatroon!

hoe vermijdt je bewerkt voedsel

4. Avocado’s kunnen je cholesterol en tryglyceride niveaus verlagen
Hart- en vaatziekten zijn één van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. Bepaalde factoren dragen bij aan een verhoogd risico op hart – en vaatziekten, zoals cholesterol en tryglyceriden. Uit diverse studies is gebleken dat het eten van avocado’s risicofactoren van hart – en vaatziekten aanzienlijk kan verminderen. Zo bleek het cholesterolgehalte in sommige gevallen significant verminderd te zijn en waren de bloedtryglyceriden tot wel zo’n 20% verlaagd.

5. De vetten in avocado zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen
Het is natuurlijk fijn dat de avocado zoveel voedingsstoffen bevat. Maar daar gaat het niet alleen om. We moeten die voedingsstoffen wel in ons lichaam opnemen, anders hebben we er uiteindelijk niets aan. Sommige voedingsstoffen zijn ‘vet oplosbaar’, wat betekent dat ze moeten worden gecombineerd met vet om te kunnen worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor Vitamine A, D, E en K. Uit een studie is gebleken dat wanneer je avocado (of avocado olie) toevoegt aan je salade of lunch, de antioxidantabsorptie gigantisch wordt verhoogd. Kortom: avocado is niet alleen zeer voedzaam, het kan de voedingswaarde van andere plantaardige voedingsmiddelen die je eet ook enorm verhogen!

Gevulde avocado met garnalen

Foto header: Shutterstock

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.