De herfst is begonnen. Tijd om de koude lunch salade vaker te vervangen door een lekkere gezonde lunch zoals deze stevige linzen bloemkool soep. Voor je stofwisseling is het goed om niet elke middag hetzelfde te eten. Juist door te variëren, krijgt je lijf een boost en functioneert niet (meer) op de automatische piloot.
Soep is ook nog eens een ideale manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Kook de bloemkool kort, beter voor de smaak en behoud van de vitaminen. Door de kruiden, de ui en de Milde Curry krijgt deze soep een lekkere pittige bite. En de geur die van deze soep afkomt is ronduit verrukkelijk.
Voor dit gerecht heb ik droge rode linzen gebruikt. Volgens de verpakking moeten deze 8 uur weken en daarna 1 uur koken. Kijk goed wat er op jouw verpakking staat. Natuurlijk is het ook mogelijk om een blik linzen te gebruiken. Kijk dan naar de snelle bereiding.
Linzen bloemkool soep
voor 4 kommen
- 1 flinke kop droge rode linzen, 8 uur geweekt en afgespoeld
- 2 bouillon blokjes minder zout (natuurwinkel)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui
- 1 theelepel van elk: komijn, koriander en kurkuma
- 1 eetlepel Milde Curry, Indiase kruidenpasta (Patak)
- 1 bloemkool
Zo maak je het:
- Zet een pan op het vuur met 1 liter water en 2 bouillonblokjes
- Kook de linzen in de bouillon volgens de verpakking. Kijk goed dit kan 30 min. tot een uur zijn
- Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg olie toe
- Snijd de ui in kleine stukjes en bak 1 minuutje aan
- Voeg de kruiden en Indiase Milde Curry pasta toe en bak 5 minuten mee
- Laat de ui met kruiden vervolgens lekker meekoken met de linzen
- Snijd de bloemkool in roosjes en voeg 5 minuten voor tijd toe aan de kokende soep
Snelle versie: vervang de droge linzen door een blik van 400 gram. Spoel de linzen af om overtollig zout te verwijderen.
- Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg olie toe
- Snijd de ui in kleine stukjes en bak 1 minuutje aan
- Voeg de kruiden en Indiase Milde Curry pasta toe en bak 5 minuten mee
- Zet ondertussen een pan met 1 liter water op met 2 bouillonblokjes
- Voeg de bloemkool en ui met kruiden toe aan en kook 5 minuten
- Zet het vuur zachtjes en verwarm de linzen 3 minuten mee in de soep
Tip: kijk hier voor een ander recept met de Milde Curry, Indiase kruidenpasta (Patak)
Tip: bloemkool bevat veel calcium. Erg belangrijk voor de gezondheid van je botten en tanden.
Hoi naamgenoot ;)
Ik was al aan her bedenken wat ik met mijn overige linzen en mijn gister gekochte bloemkool moest doen. Dit recept maken dus!
Moet er 1 theelepel in totaal van de kruiden in? Of van elk kruid 1 theelepel?
En ik neem aan dat er maar 2 bouillinblokjes in hoeven?:)
Hi Linda, wat leuk dat je de soep gaat maken. Even een antwoord op je vragen. Van elke soort kruiden 1 theelepel toevoegen en 2 bouillonblokjes zijn genoeg. Laat jij mij weten hoe het smaakte?
Hartelijke groeten, Linda
Ik laat het je weten! In de ingrediëntenlijst staat namelijk 2x 2 bouillintabletten!
Groetjes, linda
HI Linda,
Ik zie het nu pas staan. Om een of andere reden stond de zin er 2 x in. Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het nu aangepast. Groeten, Linda
Hoi Linda,
Ik mis ‘iets’ in de soep. Ik heb er zout bij gedaan maar ik denk dat ik iets pittigs ofzo mis. Ik ben het milde niet zo gewend, misschien ligt het daaraan haha. Wat zou ik er bij kunnen doen?
Groetjes Linda
Hi Linda,
Een volgende keer kan je er nog een rood pepertje meebakken bij het uitje. Dat zorgt voor meer pit. Succes, Linda
Hallo Linda
En ook deze soep is heerlijk, bedankt voor het recept/idee.
Ik heb van de kruiden 1/2 theelepel gedaan. De pataks wel de aangegeven hoeveelheid.
Dan is het niet te heftig voor kleine kinderen.
Deze twee soepreceptjes zorgen er met de kruiden wel voor dat ik iets meer wil gaan experimenteren met kruiden en dergelijke broccolisoep en andere groentesoepen. Soep is hier een handige manier om (extra) groenten e.d. binnen te krijgen bij de kids.
Helemaal top.
Groeten Elke
Super datzijn goeie tips !!!
Heerlijk! Tip: opdienen met verse koriander erop en wat citroensap erover