Ik ben flexitariër. Flexi-wat? Ik eet bewust een paar dagen per week geen vlees. Beter voor mijn lijf en het milieu. Daarbij ook nog eens fijn omdat ik zo meer varieer. Op de vleesloze dagen staat er vis, een vleesvervanger, peulvruchten of kaas op het menu, zoals deze spinazie ricotta lasagne.
Ricotta is een Italiaanse zachte kaas met een milde & romige smaak. Ik heb deze kaas lang geleden, leren kennen tijdens mijn 1e Weight Watchers periode. Het bevat een stuk minder verzadigde vetten (8,5%) dan gewone kaas (20%). Das fijn voor deze enorme kaasliefhebster. De ricotta, spinazie en passata zijn echte “smaakvrienden”. In de Italiaanse keuken zie je dit trio vaak terugkomen. Voor een extra portie groene groente voeg ik er courgette aan toe.
Op mijn blog maak ik veel gebruik van simpele wijzigingen in je eetpatroon om lekker en gezond(er) te eten. Dit keer een vega recept en het gebruik van een minder vette kaas. Voor de lasagne vellen zou ik eigenlijk de volkoren variant moeten nemen. Maar ja, deze keer spijbel ik met verse lasagnevellen. Natuurlijk overtreed ik ook wel eens “mijn eigen regels”. Het draait allemaal om de balans in je eetpatroon.
Deze vegetarische spinazie ricotta lasagne is ook bij kinderen favoriet. Bij mij thuis gaan de ovenschaal en de borden na het eten “schoon” de kast weer in. Ik hoop bij jou ook!
Spinazie ricotta lasagne
recept voor 4 personen:
- 1 courgette
- olijfolie
- oregano
- 1 grote teen knoflook
- snufje chilipoeder
- 450 gram verse gewassen spinazie
- 3/4 verpakking verse lasagne (rest vries ik in) of 9 droge (volkoren) lasagne bladen
- 2 bakjes ricotta
- 1 fles biologische passata di pomodoro (AH Puur & Eerlijk)
- eventueel: handje Parmezaanse kaas
Stappen om spinazie ricotta lasagne te maken:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de courgette in 8 – 10 minuten goudbruin. Bestrooi met oregano en snufje zout en peper.
- Snijd ondertussen de teen knoflook fijn.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan. Bak de knoflook met een snufje chilipeper 30 seconden aan. Voeg de helft van de spinazie toe en laat in 3 tot 4 minuten slinken. Haal uit de pan en laat uitlekken in een vergiet. Wok vervolgens de andere helft van de spinazie en laat ook goed uitlekken in het vergiet. Snijd de spinazie grof.
- Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en start met een royale laag passata op de bodem.
- Dek af met een laag lasagne bladen.
- Doe de ricotta in een kom en schep 1/3 in een andere kom. Meng de spinazie hierdoor. Smeer het spinazie ricotta mengsel over de lasagnebladen.
- Dek af met de 2e laag lasagnebladen. Pureer de helft van de overgebleven ricotta met de courgette in een staafmixer. Smeer dit vervolgens op de 2e laag lasagnevellen.
- Dek af met de 3e laag lasagnebladeren. Meng het restant ricotta met de rest van de passata en giet over de lasagne heen.
- Bak de lasagne in 30 minuten in de oven gaar.
- Strooi eventueel nog Parmezaanse kaas over de lasagne.
Tip: voor een nog gezondere variant vervang je de ricotta door hüttenkäse. Pureer de courgette niet bij stap 9, smeer alleen de ricotta over de vellen. Dek af met de gebakken schijfjes courgette en laat de 3e laag lasagnevellen achterwege.
Tip: meer info over flexitariër vind je hier.
Inspired by: De Zilveren Lepel
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hallo Linda
We hebben het recept vanavond gemaakt. Het was heerlijk! Bedankt voor het recept.
Groetjes Ine
Hi Ine, dank voor je berichtje. Ik hoor graag als je nog meer recepten uitprobeert. Groeten, Linda
Vanavond heerlijk van gesmuld! Zo ook mijn man en twee kinderen. Echt heel lekker!
Hi Sandra, wat leuk om te horen. Deze lasagne is ook favoriet hier in huis. Ik hoop dat dit recept vaker bij jullie op tafel zal komen. Groeten, Linda
Hallo Linda,
Ik heb dit recept gisteren gemaakt.
Het was heel lekker, alleen werd de bovenste laag lasagnebladen met die ricotta gemengd met tomatensaus heel hard en verbrokkelde de saus. Heb je hier misschien een tip voor?
Want ik zou hem graag nog een keertje willen maken!
We hebben de lasagnebladen niet gekookt van te voren, misschien lag het daaraan?
Vriendelijke groeten,
Jolien
Even denken Jolien, dit is mij nog niet overkomen. De saus kan wel iets brokkelen. Misschien staat je oven te hoog (qua temperatuur) of schaal te hoog in de oven. Dek anders af met aluminium folie, dat zou moeten helpen. Zorg ook dat je een flinke laag tomatensaus met ricotta overhoudt om verbranding te voorkomen. Succes!
Gefeliciteerd met je verjaardag Linda!!
En dank voor je heerlijke recepten!
Dacht vanmorgen nog, ik wil iets maken vandaag met spinazie.
En ja hoor..je receptje kwam als superidee.
De lasanga vellen ga ik vervangen door courgette repen.
Je hoort van nog van me wat de bevindingen zijn…en dat zal wel héél lekker zijn.
De lasagna was verrukkelijk Linda! Zelfs m’n 3 zoontjes vonden het lekker. En geloof me, dat gebeurt niet vaak…
Hi Debora, wat fijn om te horen zeg.
Hij staat nu in de oven! Ik ben erg benieuwd!!
Enkele vragen ivm de ingrediënten:
– 2 bakjes ricotta = hoeveel gram?
– 1 fles passata = hoeveel gram/ml?
Bedankt voor je antwoord, want ik kijk ernaar uit om het snel eens te maken!
Hi Ineke, de ricotta zit in een bakje van 250 gram en de fles passata is 690 gram. Gr. Linda