Vakantie eetdagboek deel 2

Maandag stond mijn vakantie eetdagboek deel 1 op het programma. Een blog van mijn lekkere en gezonde eetavonturen. Dat stuk was duidelijk de Upside, nu is het tijd voor de Downside.

Ik vind het eigenlijk wel een beetje griezelig om jullie de “verkeerde kant” van mijn eetpatroon te tonen. Mijn kwetsbare kant zeg maar. Voor mij betekent gezonder eten juist ook “weet wat je eet”. Ik drink graag een wijntje en sla een bitterbal niet (graag) af. Ik ben mij bewust van de suikers en alcohol in het wijntje of de verkeerde vetten in de bitterbal. Lekker eten is juist ook genieten en een stuk ontspanning. Ik houd mij dan ook niet krampachtig vast aan allerlei eetregels en ben van de 80/20 regel. Ik probeer in 80% van de gevallen zo gezond mogelijk te eten en geniet met volle teugen van de 20%. Maar goed, die 20% is soms wat doorgeslagen deze vakantie.

Waar zal ik eens beginnen? Mam, als ik jarig ben ga jij toch niet aan de havermoutpap he? vroeg mijn dochter op haar 8e verjaardag. Zo ik had eindelijk een excuus gevonden om een lekker croissantje te nemen met een kop cappuccino als ontbijt. Echt, ik weet dat zowel het croissantje als een bakkie koffie op de nuchtere maag echt niet best is. croissantje

Voor wat betreft de lunch zijn wij regelmatig onze berg afgereden om ergens een hapje te eten. Het afgelopen jaar heb ik zo enorm veel gekookt voor mijn gezin, blog, vrienden en familie. Zalig dat nu anderen voor mij kookte. Een van de streekspecialiteiten van Toscane is tortilli. Dit zijn deegkussentjes met vulling. De allerlekkerste was met aardappel, room, amandelen en limoen. Gelukkig staat ook overal groenten op de kaart, dus die bestel ik er altijd bij, ter compensatie.

lunchcollage

Ons avondmaaltijd was vaak pizza. Wat zo’n ongezonde vette hap deeg? Nee, de camping heeft een klein pizzarestaurantje, waar de eigenaren elke dag vers deeg kneden, beleggen met de allerbeste ingrediënten en vervolgens vers afbakken. Gaan wij koken of eten wij pizza? De keuze was vaak snel gemaakt. Dit is mijn favoriete pizza met tomatensaus, mozzarella, rauwe ham en rucola.

pizza

De dagen dat er thuis (lees: bij de tent) werd gekookt zijn op 1 hand te tellen. Een eenvoudige pasta, couscous salade of een barbecue. Natuurlijk wilde manlief graag de andere specialiteit van de streek proberen: bistecca alla fiorentina (de Italiaanse de T-bone steak). Dit is een enorme lap vlees met bot zoals je kunt zien. Na een uitgebreide lunch overdag, aten wij ‘s avond vrij sober. De maaltijden werden in feite omgedraaid, dus een eenvoudige salade of broodje in de avond. Op die manier was er toch een soort balans :).

dinercollage 2

Nu vergeet ik bijna om het dieptepunt van mijn vakantie te vermelden. Ik ben altijd van een goede voorbereiding, alleen had ik dit voor de terugreis niet gedaan. Uiteindelijk komen wij bij de Mc Donalds terecht. Ja echt! Ik bestelde een of andere Oostenrijkse cheeseburger met friet. En ooh wat heb ik daar spijt van gehad. De burger had een smerige saus, ik kreeg een vieze smaak van de rauwe uitjes in mijn mond en ik voelde mij vadsig, nadat ik de friet op had. Hmm, dat ga ik een volgende keer anders doen.

mcdonalds 2

Anyway, ik heb enorm genoten van mijn vakantie en al het lekkere eten en drinken. Nu is het tijd om weer in het gareel te komen. Mijn broeken zitten minder lekker. Ik voel een soort van foccacia op mijn buik zitten. Die zit mij behoorlijk in de weg. Ik kijk nu even niet graag in de spiegel. Dusss, het is voorbij met de wijntjes, borrelhappen en andere lekkernijen. Ik ga weer sporten (yoga en hardlopen) en pak mijn normale eetpatroon weer op. Het weekmenu staat genoteerd met een goed gevulde voorraadkast en koelkast. Daarnaast houd ik een eetdagboek bij. Doe jij mee?

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.