Hartige havermout cake met geitenkaas

Één van de leukste aspecten van mijn “werk” is het contact met jullie, de lezers. De reacties op de site en social media zijn een grote inspiratiebron voor mij. Zo vroeg lezeres Nathalie afgelopen weekend om een hartige versie van het havermoutbrood met hazelnoot en rozijnen. Bijna direct ben ik de keuken ingedoken om een hartige havermout cake met geitenkaas te maken.

Voor dit recept heb je havermoutmeel nodig dat je eenvoudig zelf maakt met een blender. Zo hoef je niet speciaal een pak te kopen. Je zou zelfs, nadat het meel gemaakt is, de rest van de ingrediënten bij het meel kunnen toevoegen en het apparaat zijn werk laten doen. Vervolgens stort je het deeg in een cakevorm en schuif je de vorm de oven in. Ideaal, als je het mij vraagt.

De hartige havermout cake is bij mij inmiddels op. Ik heb de kinderen een stuk meegegeven en de rest heb ik zelf opgegeten…. Als lunch (nadat ik een half uurtje boven de cake had gehangen voor de foto’s) met een lik roomkaas, de volgende dag rond de klok van 4 en ‘s avonds bij een kop thee. De havermout cake is ook lekker bij een kom kippensoep of in stukjes gesneden bij een borrel.

Hartige havermout cake met geitenkaas

Hartige havermout cake met geitenkaas

  • 240 g havermout of havermeel (bij de bereiding staat hoe je meel maakt van havermout)
  • 3 eieren
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 40 gram walnoten, grof gehakt
  • snuf zout
  • bakpapier of olie om bakblik in te vetten
  • extra nodig: cakeblik

Stappen om hartige havermout cake met geitenkaas te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Van de havermout kun je makkelijk meel maken in bijvoorbeeld de blender of keukenmachine. Zet een minuutje aan en klaar is het meel.
  2. Klop de eieren los. Voeg het gemalen havermout, geitenkaas, bakpoeder, tijm, uienpoeder, walnoten en een snuf zoet toe en meng door elkaar.
  3. Bekleed het cakeblik met bakpapier of vet in met olie. Schep het deeg erin.
  4. Bak in 40 – 50 minuten gaar in de oven. Bewaar de hartige havermout cake na afkoelen in de koelkast of vries in per plakje.

Tip: een volgende keer vervang ik het uienpoeder door een flinke ui. Deze snijd je in stukjes en bak je in een paar minuten glazig en voeg je toe aan het mengsel bij stap 2.

Hartige havermout cake met geitenkaas

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.