Krieltjessalade met zalm en avocado

Mijn goede voornemen voor deze zomer was om veel maaltijdsalades te maken. Alle voorbereidingen in de ochtend doen, zodat de smaken van dekrieltjessalade met zalm goed kunnen intrekken. Om dan ‘s avonds puffend van de hitte in de tuin met een koel glas witte wijn de salade te nuttigen.

Helaas, het weer zat niet mee dit seizoen. Ik heb deze krieltjessalade met zalm slechts 2 x gemaakt, waarvan 1 keer in mei toen ik deze foto’s maakte. De titel “zomerse salade” heb ik maar aangepast. Maar goed, ook zonder de zon is deze salade heerlijk.

Aardappelen eten wij niet zo vaak, maar krieltjes zijn favoriet hier in huis. Natuurlijk zorg ik dat jullie weer een flinke portie groenten binnen krijgen. Niet 1 variant maar 4 soorten en dan heb ik de avocado niet meegerekend.

Maak de krieltjessalade eens klaar, je zal niet teleurgesteld worden! Warm, lauwwarm of koud. Enne, ook zonder de zon smaakt een glas witte wijn er heerlijk bij. Cheers!

krieltjessalade met zalm

Krieltjessalade met zalm en avocado

voor 4 personen:

  • 500 gram krieltjes
  • 100 gram groene asperges
  • 200 gram diepvries biologische doperwten
  • 2 bosuitjes
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel (biologische) mayonaise
  • 2 eetlepels volle yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 100 gram gerookte zalm
  • 100 gram rivierkreeftjes
  • zakje veldsla

Hoe maak je een krieltjessalade met zalm en avocado?

  1. Boen de schil van de krieltjes schoon. Snijd de grotere piepers een keertje door, zodat alle aardappels even groot zijn. Op deze manier zijn ze tegelijk klaar. Kook de krieltjes in 8 tot max 10 minuten gaar. Niet te lang, want je wilt een stevig aardappeltje overhouden. Giet af in een vergiet en laat afkoelen.
  2. Verwijder het houtige uiteinde van de asperge en blancheer ze 2-3 minuten in een ruime pan. Vervolgens direct koud afspoelen onder de kraan en laat afkoelen. Herhaal deze procedure met de doperwten of gooi ze direct (zoals ik) bij de asperges. Lekker makkelijk en simpel.
  3. Ondertussen snijd je de bosuitjes in ringen en de avocado in blokjes.
  4. Maak een dressing met de mayo, yoghurt, citroensap, olie en mosterd. Proef en breng op smaak met peper en klein beetje zout. Door de ziltige smaak van de gerookte zalm hoef je niet teveel zout toe te voegen.
  5. Hussel nu voorzichtig alle ingrediënten door elkaar. Doe dit het liefst met je (schone) handen zodat de delicate ingrediënten als asperges en avocado mooi blijven.

Tip: wil je de salade van te voren maken, snijd dan alleen de avocado nog niet in stukjes. Dit verkleurt snel en kan je dan ook beter toevoegen vlak voor het opdienen.

Tip: heb je nog groene asperges over? Maak er groene asperges met een gepocheerd ei van.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.