Zelf limoncello maken stond al jaren op mijn bucketlist. Bij Italiaanse vrienden proefde ik een zelfgemaakte versie en ik was direct verkocht. Zo puur en geen chemische afdronk, dat wil ik ook eens proberen.
Begin april heb ik met het gezin een bezoek gebracht aan de Lindenhoff. Dit is boerderij waar al meer dan 100 jaar vlees, zuivel en groente en fruit wordt verbouwd. Verder importeren ze prachtige pure producten zoals de beroemde Sorrento citroen voor de limoncello. De boerderij is een echt food walhalla en met een tas vol lekkers gingen wij huiswaarts. Een tip: de Lindenhoff heeft ook een hele goede webwinkel.
Limoncello wordt in Italië vaak zelf gemaakt. Bij menig restaurant krijg je een klein glaasje van het huis om de spijsvertering op te wekken. Een fles alcohol koop je daar gewoon in de supermarkt. Dat is hier ondenkbaar. Ons souvenir stond bijna een jaar op ons te wachten in de voorraadkast. Eindelijk gingen we zelf limoncello maken.
Het schillen van de citroenen is een nauwkeurig werkje dat ik aan manlief overlaat. De rest heb ik gedaan. Iedere keer als de voorraadkast openging en ik de flessen zag voelde ik mij net Ma Flodder. Het is niet moeilijk om deze likeur te maken, je hebt er alleen geduld voor nodig.
Drink de limoncello uit de vriezer zo rond -7 graden! Geniet ervan!
Zelf limoncello maken
Recept voor 2 liter:
- 1,75 kilo 6 à 7 stuks Sorrento citroenen (alternatief biologische citroenen)
- 1 liter alcohol
- 1 liter water
- 800 gram suiker
- extra nodig: 3 flessen / weckpotten van elk 1 liter + glazen fles geschikt voor in de vriezer
Hoe maak je zelf limoncello:
- Was de citroenen voorzichtig en dep droog.
- Schil de citroenen met een dunschiller, maar let erop dat je het witte vruchtvlees niet mee schilt. Dit maakt de limoncello bitter. Voeg de alcohol en schillen bij elkaar in een glazen fles op pot. Sluit af en zet 2 tot 3 weken weg op een donkere plek. Af en toe voorzichtig schudden mag, maar hoeft niet.
- In ons geval hebben de schillen 3 weken gestaan. Verwarm het water en los hierin de suiker op. Laat helemaal afkoelen. Meng het suiker water mengsel met de schillen met alcohol. Giet de zelfgemaakte limoncello in 3 flessen of potten en laat weer 2-3 weken staan. Verwijder de schillen en schenk een kleine hoeveelheid in een oude limoncello fles dat geschikt is voor de vriezer. Zet koud voor warme dagen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Wat een leuk idee! Maar wat voor alcohol heb je gebruikt?
Hi Linda, zoals in het blog staat heb ik die meegenomen uit Italië en dat is 95%. Gr. Linda
Pure alcohol (96%) is ook in Nederland verkrijgbaar bij drank.nl. Klopt het dan je maar één liter water gebruikt? Volgens mij kom je zo niet aan drie liter. Ik gebruik trouwens een dunschiller voor de citroenen. Gaat prima!
Hi Popko, oeps rekenen is niet mijn sterkste punt. Ik heb het inmiddels aangepast. En wij hebben ook gewoon een dunschiller gebruikt. Gr. Linda
Oh dat is wel heel “verleidelijk”, zelf maken :)