Zoek je naar zalm uit de oven met kerst, dan is de kans groot dat je iets wilt maken dat feestelijk oogt, maar geen stress oplevert in de keuken. Geen ingewikkelde stappen, geen gedoe met timing en vooral: een gerecht dat zeker lukt op zo’n belangrijke dag.
Deze kerst zalm uit de oven is precies daarvoor bedoeld. Een hele zalmzijde die rustig gaart, vooraf voorbereid kan worden en zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd kan worden. Ideaal als de oven al vol staat en er meerdere gerechten tegelijk op tafel moeten komen.

Waarom zalm uit de oven zo populair is met kerst
Met kerst wordt vaak gekozen voor vleesgerechten zoals rollade, varkenshaas of rosbief. Toch zoeken steeds meer mensen bewust naar een lichter alternatief voor kerst, en dan komt zalm al snel in beeld.
Zalm combineert goed met meerdere bijgerechten, is vaak sneller klaar dan een vleesgerechten en is niet zo zwaar.

Een kersthoofdgerecht dat niet kan mislukken
De zalm wordt eerst afgedekt gebakken in folie. Zo blijft hij sappig. Pas aan het einde gaat de folie eraf voor een mooie bovenkant. Daarnaast hoeft de zalm niet heet geserveerd te worden en mag hij rustig even liggen. Ideaal als timing niet tot op de minuut hoeft te kloppen.

Zo zit deze kerstzalm in elkaar
Deze kerst zalm uit de oven bestaat uit 4 delen:
- Zalmzijde met honing boter saus 15 minuten bakken in de oven en 5-7 minuten grillen
- Romige dillesaus voor op de zalm, die je van tevoren kunt maken en koud bewaren
- Feestelijk cranberrytopping met kruiden, amandelen en cranberries geweekt in sinaasappelsap. Ook dit zet j vooraf klaar.
- Granaatappelpitjes, kruiden en partjes citroen.

Wat serveer je bij kerst zalm uit de oven
Deze zalm combineert goed met simpele bijgerechten:
- Geroosterde aardappeltjes uit de airfryer
- Aardappelpuree
- Sperziebonen of groene asperges
- Gekarameliseerde worteltjes
- Couscous met groene kruiden en granaatappel

Zalm uit de oven als kersthoofgerecht
Zoek je een feestelijk, makkelijk en betrouwbaar hoofdgerecht voor kerst, dan is zalm uit de oven echt een fijne keuze. Licht, goed voor te bereiden en geschikt voor een grote groep. Precies wat veel mensen zoeken met kerst.
Naar recept van Recipe Tin Eats

Kerst zalm
Ingrediënten
- 1 kg zalm met vel
- snuf peper naar smaak
- snuf zout naar smaak
Honing boter saus
- 75 gram roomboter
- 85 gram honing
Dille saus
- 125 gram zure room
- 3 gram verse dille, fijngehakt
- 10 gram sjalot, fijn gesneden
- 1 citroen, alleen de rasp
- snufje zout naar smaak
Cranberry tapenade
- 60 gram gedroogde cranberries
- 120 ml sinaasappelsap
- 65 gram gezouten amandelen, gehakt
- 1 eetlepel verse peterselie, fijn gehakt
- 1 eetlepel olijfolie
Topping
- 4 eetlepels granaatappelpitjes
- verse peterselie naar smaak
- citroenplakjes naar smaak
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoe maak je kerst zalm uit de oven?
Zalm
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een grote ovenschaal. Leg hierop een groot stuk aluminium folie en daarop een stuk bakpapier. Leg de zalm op het bakpapier en vouw de zijkanten enigszins omhoog tot een bakje. Kruid met zout en peper. Maak de honing boter saus door de boter te verwarmen met de honing. Giet over de zalm. Vouw dicht tot een pakket en zet 15 minuten in de oven.
- Haal de zalm uit de ovenschaal. Verwijder de bovenstaande laag folie en bakpapier en vouw de randen omlaag. Gebruik een lepel en schep de glaze over de zalm. Zet de zalm in het midden van de oven. Grill 5-7 minuten. Afhankelijk van hoe dik je zalm is en hoe doorbakken je het wilt hebben.
- Als de zalm klaar is, gebruik je de randen van de folie en papier om de zalm direct op een serveerschaal te leggen. Verwijder vervolgens voorzichtig de folie en het papier onder de zalm. Laat de sappen op de schaal lopen, dat is extra lekker.
- Laat de zalm 15 min – 1 uur rusten. Als je het direct met de dillesaus bestrijkt, zal de saus smelten. Deze zalm eet je warm of op kamertemperatuur.
Dille saus
- Maak ondertussen de dillesaus door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Zet koud weg tot gebruik.
Kerst tapenade
- Maak de kerst tapenade. Verwarm het sinaasappelsap, voeg de cranberries toe, dek af en laat 15 minuten weken. Giet af. Meng de cranberries, noten, peterselie en olijfolie met elkaar. Bewaar op kamertemperatuur.
Kerst zalm uit de over serveren
- Verdeel de dille roomsaus over de zalm. Strooi de tapenade erover. Garneer met granaatappelpitjes en extra peterselie en partjes citroen.
Linda’s Tips
- Voorbereiding voor kerst
- Maak de dille saus max 1 dag van te voren en bewaar gekoeldÂ
- Maak de kerst tapenade op de dag zelf, maar voeg de amandelen pas op het laatste toeÂ
- Kerntemperatuur zalm:Â
- rauw 45-50 graden
- medium rare 50-60 graden
- well done 60-65 graden
Recepten bewaren op Pinterest!
Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.
