3.4 uit 12 beoordelingen
bereiding 30 minuten
oventijd 45 minuten

Rollade uit de oven

Met een rollade uit de oven, zet je een pronkstok op tafel met kerst of tijdens een dinertje. Een rollade braden en vervolgens het vlees in de oven garen is echt makkelijk. De klassieke rollade is gepimpt met een vulling van spek, pistache en gedroogde abrikozen. Dit zorgt voor extra smaak en een feestelijke presentatie, als het vlees is aangesneden.

Rollade uit de oven

Tot twee jaar terug, dacht ik nog dat een rollade maken ingewikkeld was. Door een kerstcampagne leerde ik een rollade vullen, braden en bereiden in de oven. Vandaag staat mijn eigen rollade uit de oven recept op de planning. Bij de bereiding geef ik je twee opties voor een rollade binden. Daarbij heb ik een link naar een makkelijk instructievideo toegevoegd. Hierin kun je zien hoe je een rollade snijd, vult en bindt. Mocht je willen, dan kun je het rollade binden oefenen op een keukenrol. Bekijk het filmpje twee keer en je weet precies hoe het werkt.

Het fijne aan een gevulde rollade maken is dat je zelf de smaken kunt bepalen. Een kant en klare rollade bevat vaak veel zout of de kruidenmix is niet helemaal naar smaak. Nu kun je de vulling bepalen die bij je past. Ik kies voor Italiaans spek, pistache en abrikozen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Rollade uit de oven

Rollade binden

Voor een rollade binden heb je rollade touw nodig. Dit kun je vaak wel vinden bij de supermarkt. Normaal kun je terecht bij Blokker, Hema, Xenos. Nu lijkt mij het handigst om rollade touw online te kopen, of vraag of een buurvrouw het in huis heeft. Je koopt het rollade touw niet voor niks. Je kunt het gekleurde rollade touw ook gebruiken om cadeautjes in te pakken. Daarbij weet ik zeker dat je vaker rollade zult maken, als je het eenmaal eens geprobeerd hebt. Het is een ideaal stuk vlees, omdat je er geen omkijken naar hebt. Je schuift de rollade in de oven en het apparaat doet namelijk zijn werk.

Rollade braden

Een rollade braden is makkelijk. Het is een kwestie van de gevulde rollade rondom aanbraden in een braadpan. Zodra alle kanten van het vlees mooie bruin zijn, zet je de rollade in de oven met pan en al. Dit kan eventueel ook een ovenschaal zijn. Het handigst is om een kernthermometer te hebben om de gaarheid te bepalen. Dit koop je wederom bij Blokker, Hema, Xenos en dit jaar dus online. Heb je dit niet, houd dan de instructies van de verpakking aan of vraag de slager om advies.

Rollade braden en vervolgens doe je rollade in de oven om te garen

Voor bij de rollade bereid je een sinaasappelsaus. Dit is geen must hoor, kijk wat bij je past.

Rollade uit de oven

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • culinaire varkensvlees rollade 700- 800 gram ongekruid
  • 40 gram gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 plakken pancetta
  • 40 gram gepelde pistache grof gehakt
  • flinke klont boter
  • extra nodig: rollade touw braadpan en kerntermometer
  • Sinaasappelsaus
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 200 ml runderfond of bouillon
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 2 theelepels mosterd

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een rollade in de oven?

  • Laat de rollade 1 uur van te voren op kamertemperatuur komen! Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en week in een kommetje met warm water.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snijd het netje los van de rollade. Leg de rollade in de lengte op de snijplank. Snijd het vlees op 1/3 in, draai het vlees 180 graden, klap open en snijd vervolgens aan de andere zijde op 1/3 van de onderkant in. Je hebt nu een Z gesneden. Leg het opengeklapte vlees als een lap neer. Smeer in met de mosterd. Leg de pancetta erop, knijp het vocht uit de geweekte abrikozen, verdeel over het vlees. Neem 4/5 van de pistache (houd een beetje achter voor de decoratie) en verdeel over het vlees. Rol de lap strak op en leg met de naad naar beneden op de snijplank. Rollade binden optie 1: neem een flink stuk rolladetouw, maak een lusje en haal het touw onder de rollade door en steek het uiteinde door de lus en trek het aan. Verschuif het touw 2 cm en haal opnieuw onder het vlees door, bovenlangs onder het touw en trek aan. Ga zo door totdat de hele rollade klaar is. Knoop eventueel over de lengte nog een touw over de rollade. In deze video kun je een duidelijk instructie voor rollade binden bekijken. Tip: oefen een keer met een rol keukenpapier!Rollade binden optie 2: knip even lange stukken rollade touw af. Start in het midden, knoop een touw om de rollade en knip het overtollige touw af. Werk vervolgens van buiten naar het midden en houd steeds maximaal 2 cm ruimte tussen de touwtjes. Knoop vervolgens over de lengte twee keer een touw over de rollade, voor de stevigheid.
  • Smelt boter in een braadpan en bak hierin de rollade rondom bruin aan. Draai voorzichtig met een vleestang rond in de pan.
  • Zet de pan met de rollade in de oven circa 45-50 minuten. Steek eventueel een kerntermometer erin. Het vlees is gaar totdat de kerntemperatuur 60- 63 graden (medium) of 70 graden (well done) aangeeft. Zelf houd ik een temperatuur van 65 graden aan. Draai de rollade halverwege en bedruip met het braadvocht uit de pan. Haal de rollade uit de pan en laat 10 minuten rusten met losjes een stuk aluminiumfolie erop.
  • Maak de sinaasappel saus. Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en bak 3 minuten. Voeg beetje voor beetje de bouillon toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg de verse sinaasappelsap toe, roer de mosterd erdoor en laat een aantal minuten zachtjes inkoken.
  • Serveer de rollade met de sinaasappelsaus, vegetarische bijgerechten naar smaak en stoofperen.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: maak de rollade tot en met stap 3 en maak ook alvast de sinaasappel saus. Zet koud tot gebruik. Laat de gevulde rollade een uur van te voren op kamertemperatuur komen en pak het recept op vanaf stap 4.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Rollade uit de oven, kerst hoofdgerecht recept
Rollade bereiden stap voor stap

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Recept: Linda Foto credits: HetSpijsDecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.