5 uit 2 beoordelingen
bereiding 30 minuten

Javaanse kip

Deze Javaanse kip moeten jullie snel eens maken. Dit is een makkelijk recept voor kip met een zoete saus, perfect voor liefhebbers van de Aziatische keuken. De meeste ingrediënten zijn gangbaar en makkelijk te vinden in de supermarkt. Naar verwachting staan de meeste producten gewoon al in je voorraadkast.

Javaanse kip ketjap

Een paar maanden terug had ik nooit van Javaanse kip gehoord. Totdat ik dit recept kreeg van een moeder van een vriendje. Vanaf de eerste hap waren we verkocht. Kijk maar even mee naar de ingrediënten, dan begrijp je vast waarom. De saus voor bij de kip bestaat uit ketjap en ketchup. Met deze twee ingrediënten kun je alles lekker maken en zo ook de Javaanse kip.

Javaanse kip

Bij een Javaans recept hoort natuurlijk sambal. Voeg dit lekker toe naar smaak. Alleen was mijn potje op en chilisaus (was voor mij) een goede vervanger.

Wist je trouwens dat je tegenwoordig ketchup en chilisaus zonder toegevoegde suiker in de supermarkt kunt kopen? De merken Verstegen en Heinz voeren deze producten in het assortiment. De smaak is net zo lekker en zo kun je genieten van smaakvolle recepten zonder extra suiker.

Rijst voor erbij

Voor erbij heb ik gekozen voor rijst met prei, taugé, spekjes en ham. Je kunt ook kiezen voor witte rijst met eventueel groenten naar keuze. Kijk wat bij je past.

Minimaal 1x per week staat er een Aziatische maaltijd bij ons op tafel. Met een handjevol Oosterse smaakmakers en verse ingrediënten draai je vaak in een mum van tijd een lekkere maaltijd op tafel. Ketjap manis is een ingrediënt dat iedereen lust. Deze saus komt ook terug in een bami goreng of babi pangang.

Javaanse kip ketjap

Javaanse kip

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
  • 300 gram ui in ringen gesneden
  • 2 kipfilets, in stukjes
  • 3 eetlepels ketjap
  • 5 eetlepels ketchup (zonder suiker)
  • 1 eetlepel chilisaus (zonder suiker)
  • 1 eetlepel (appel) azijn
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel zwarte gemalen peper
  • 0,5 bouillonblokje
  • 0,5 theelepel vers geraspte gember

Voor erbij

  • 300 gram rijst
  • 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
  • 2 preien, in ringetjes gesneden
  • 125 spekreepjes
  • 125 hamblokjes
  • 125 gram taugé

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je Javaanse kip?

  • Verwarm een pan met dikke bodem. Bak hierin de uienringen 5 minuten. Voeg daarna de kip toe, totdat deze net gaar is.
  • Meng ondertussen in een kom de ketjap, ketchup, chilisaus (of sambal), azijn, peper, knoflook, bouillonpoeder en gember door elkaar. Voeg toe aan de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking.
  • Bak de spekjes in een droge koekenpan uit. Laat het uitgelopen vet in de pan zitten. Voeg de prei toe en bak mee totdat de prei is geslonken. Roer de hamblokjes en taugé erdoor, verwarm kort mee. Hussel de rijst erdoor en serveer met de Javaanse kip

Linda’s Tips

De spekreepjes en hamblokjes koop je in een duo pack. Vries de niet gebruikte verpakkingen in voor een volgende keer.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.