5 uit 1 beoordeling
bereiding 25 minuten

Poké bowl met zalm

Op het menu vandaag een poké bowl met zalm oftewel een sushi bowl met zalm. Het is een makkelijk en snel recept waarbij je lekker en voedzaam eet én nauwelijks kookt. Ideaal voor na een drukke dag. Het enige dat je kookt is de rijst. Voor de rest snijd je de verse ingrediënten.

Wat is een poke bowl?

Een poké bowl is van oorsprong een gerecht uit Hawai van sushirijst met rauwe vis, groenten en verschillende toppings. Het verschil met een sushibowl is dat de vis voor een poké bowl gemarineerd is.

Poke bowl met zalm

Inmiddels bestaan er diverse poké bowls met verschillende soorten vis, vlees of vegan opties zoals sticky tempeh of tofu. Daarbij kan de sushirijst vervangen worden door gewone rijst, quinoa, bloemkool- of broccolirijst. Qua groenten en topping kun je ook helemaal los.

Poke bowl recept met zalm

De poke bowl met zalm is een basis recept. Dit keer geen rauwe zalm maar warmgerookte zalm moten. Dit koop je in de supermarkt. De zalm is zo fantastisch van smaak, daar hoef je geen smaakmakers aan toe te voegen. Wij eten hier onze vingers erbij op, zo lekker vinden wij deze vis.

De (sushi) rijst marineer je in gezoete rijstazijn. Dit is een combinatie van rijstazijn en suiker of mirin. Bij mij staat een grote fles in de koelkast van de toko. In de supermarkt kun je dit product ook vinden van het merk Saitaku. Deze rijstazijn kun je ook gebruiken voor snelle zoet zure groenten. Na 10 minuten marineren is de groenten klaar.

Poke bowl met zalm

Meestal zet ik diverse kommetjes op tafel zodat iedereen zijn eigen poke bowl met zalm kan samenstellen. Denk aan kommetjes gevuld met gekookte edamame boontjes, mango, avocado en winterpeen. Gebruik een poke bowl ook om restjes op te maken zoals radijs, rode kool, mais of rode biet julienne.

Lekker voor erbij is sesamzaad. Persoonlijk houd ik van een scheutje sojasaus erbij. Mijn huisgenoten kiezen graag voor Japanse mayo met een scheutje sojasaus.

Dol op poke bowls? Bekijk dan eens deze poke bowl met tonijn.

Poke bowl met zalm recept

Poke bowl met zalm

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 komkommer, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels rijstazijn (Saitaku)
  • 300 gram (sushi) rijst
  • 3 eetlepels rijstazijn (Saitaku)
  • 200 gram edamame boontjes (diepvries)
  • 250 gram warmgerookte zalmfilets
  • 300 gram mango, in blokjes (diepvries)
  • 2 eetrijpe avocado's, in blokjes
  • 1 winterpeen, in blokjes

Optioneel

  • 1 eetlepel sesamzaad
  • sojasaus naar smaak
  • Japanse mayo naar smaak

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je poké bowl met zalm?

  • Meng de plakjes komkommer met 2 eetlepels rijstazijn voor zoet zure komkommer. Zet weg tot gebruik.
  • Kook de rijst volgens de verpakking. Meng de rijstazijn erdoor.
  • Kook de edamame boontjes volgens de verpakking.
  • Verdeel de rijst over 4 kommen. Haal het vel van de zalmfilets, pluk uit elkaar en leg in het midden van de kom. Maak nu de rest van de poke bowl op door de ingrediënten om de zalm heen op de rijst te leggen.

Topping

  • Strooi er sesamzaad over.
  • Voor extra smaak kun je sojasaus en Japanse mayonaise toevoegen aan de bowl.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.