Nog geen beoordelingen

Italiaanse hangop met koek en granaatappelpitjes

Van de zomer wist ik al dat deze Italiaanse hangop met koek onderdeel zou worden van mijn kerstmenu. Ik zat in de tuin bij vrienden, kreeg ik dit heerlijke dessert als afsluiter van een barbecue. Het fijne aan dit recept is dat je de hangop een dag ervoor maakt, zodat je op de dag zelf geen stress hebt. Mijn uitgangspunt is net als andere jaren een stressvrije stress, zodat je optimaal kunt genieten.

Italiaanse hangop maken

Wat is er nu Italiaans of nog beter gezegd Siciliaans aan de hangop? Naast de yoghurt wordt ook ricotta toegevoegd. Dit is verse zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde smaak. Ideaal dus voor dit kerst dessert. Onze vriend is van Siciliaanse afkomst en de bereiding van deze hangop is van zijn vader.

Italiaanse hangop maak je met volle yoghurt en ricotta. Dit toetje bereid je makkelijk voor tijdens kerst of diner. Lekkker met koek, munt en granaatappel.

Om in Italiaanse sferen te blijven heb ik amaretti koekjes gebruikt. Kijk even of je dit met kerst in de supermarkt kunt vinden. Je kunt er ook speculaas, bastonge, lange vingers, kokosbollen of welke koek dan ook aan toevoegen.

Met de munt en granaatappelpitjes blijf je helemaal in kerstsfeer en het staat ook nog eens feestelijk op tafel.

Italiaanse hangop maak je met volle yoghurt en ricotta. Dit toetje bereid je makkelijk voor tijdens kerst of diner. Lekkker met koek, munt en granaatappel.

Italiaanse hangop met koek en granaatappelpitjes

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
 • 250 gram ricotta
 • 1 liter biologische volle yoghurt
 • 8-12 amaretti koekjes
 • 1 eetlepel vers gehakte munt
 • 2 eetlepels granaatappelpitjes
 • 2 eetlepels geroosterde amandelschaafsel
 • optioneel: vanille suiker of honing

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • De hangop maak je een dag van te voren. Neem een schone theedoek, kaasdoek of hydrofiele luier. Maak de doek nat en plaats in een vergiet of zeef en plaats op een kom. Het vergiet of de zeef mag de kom niet raken. Voeg de ricotta en yoghurt toe. Roer door elkaar en dek af met huishoudfolie en zet minimaal een nacht in de koelkast. Wat overblijft in de doek is de hangop. Schep de hangop met een lepel of spatel uit de doek en bewaar in een bakje tot gebruik.
 • Proef de hangop, mocht je deze te zuur vinden dan kun je een zakje vanille suiker of honing aan toevoegen.
 • Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
 • Pak 4 tot 6 kleine glaasjes. Verkruimel 2 koekjes naar keuze over elk glaasje. Verdeel de hangop erover. Decoreer elk glaasje met granaatappel pitjes, munt en amandelschaafsel.

Linda’s Tips

 • Voorbereiding voor kerst: maak de hangop de dag ervoor en doorloop geheel stap 1. Vlak voor het serveren maak je de glaasjes op.

Nog meer kerstinspiratie?

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk hier alle makkelijke kerstrecepten van feestelijke voorgerechten tot een spetterend dessert.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Recept: Linda | Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.