5 uit 2 beoordelingen
30 minuten
bereiding 10 minuten

Affogato (koffie met ijs) en chocolade flikken

Het is tijd voor het aller allerlaatste kerstrecept van dit jaar. Het is een Italiaanse dessert: affogato. Dit klinkt lekker chique en is niet meer dan koffie met ijs en in mijn geval een scheutje likeur. Voor erbij serveer ik zelfgemaakt chocolade flikken. Beiden receptjes zijn een fluitje van een cent. Kerst is bij mij niet moeilijk wel lekker.

Een affogato (koffie met ijs) is een heerlijke bijzonder combinatie. Het warme van de koffie en het ijs dat smelt. Top. Een schaaltje met zelfgemaakte chocolade maakt het helemaal af.

Zo nu ga ik ook even rustig aan doen en bijkomende van deze fantastische werkmaand. Ik wens jullie een ontspannen kerst. Geniet van het gezelschap aan tafel, eet lekker samen en maak nieuwe herinneringen maken.

Affogato koffie met ijs en likeur en chocolade flikken

Affogato (koffie met ijs) en chocolade flikken

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
 • 100 gram witte chocolade
 • 1 eetlepel amandelschaafsels + extra voor over het ijs
 • 100 gram chocolade minstens 72% cacao
 • 1 eetlepel pistache nootjes
 • snufje chilipoeder
 • 4 vers gezette espresso’s
 • 4 bolletjes vanille-ijs
 • optioneel: scheutje Tia Maria

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Smelt de witte chocolade au-bain marie. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Laat de chocolade iets afkoelen. Neem een bakplaat met bakpapier. Gebruik een kleine lepel om rondjes chocolade op het bakpapier te maken. Tik met de lepel in het midden van de chocolade flik zodat alle chocolade eraf gaat. Strooi het schaafsel erover. Laat afkoelen op een koele plek (niet koelkast).
 • Smelt de andere chocolade au-bain marie. Hak de pistachenoten grof. Laat de chocolade iets afkoelen en breng op smaak met een snuf chilipoeder. Neem een bakplaat met bakpapier. Gebruik een kleine lepel om rondjes chocolade op het bakpapier te maken. Tik met de lepel in het midden van de chocolade flik zodat alle chocolade eraf gaat. Strooi de pistachenoten erover. Laat afkoelen op een koele plek (niet koelkast).
 • Zet 4 sterke espresso’s en voeg de Tia Maria hieraan toe. Doe in elk glaasje een bolletje ijs. Schenk de koffie erover en decoreer met het amandelschaafsel. Serveer direct omdat anders het ijs teveel smelt.

Linda’s Tips

 • Voorbereiding voor kerst: maak de chocolade flikken van te voren. De affogato, koffie met ijs maak je ter plekke.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Affogato koffie met ijs
Affogato is een Italiaans dessert van koffie met ijs. Serveer er nog een scheutje likeur en maak er chocoladeflikken bij.

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.