Nog geen beoordelingen

Hartige Mexicaanse taart

Met een hartige taart maak ik iedereen gelukkig aan tafel. Na de spinazie quiche ben ik aan het experimenteren geslagen met een Mexicaanse versie. Deze hartige taart is een variatie op Mexicaanse tortilla’s. Al geloof ik niet dat men in Mexico ooit van een hartige Mexicaanse taart heeft gehoord, maar dat mag de pret niet drukken. Wij hebben ervan genoten en daar gaat het om.

De vulling van de hartige taart bestaat uit gehakt, paprika, kruiden, maïs, kaas en natuurlijk bonen. Mijn kinderen hebben mijn liefde voor bonen geërfd. Mijn vader maakte vroeger altijd een “chili light” met kidneybonen. Deze boon zit ook in de Mexicaanse taart. De smaak is zacht zoet en favoriet bij de kleintjes. Bij mij eet men de kidneybonen zelfs uit het vuistje, als de bakjes met ingrediënten voor wraps op tafel staan.

Bonen staan hier wekelijks op tafel voor in een lunchsalade of als onderdeel van de avondmaaltijd. Mijn favoriete bonen zijn kikkererwten, linzen en kidneybonen. Welke boon gebruik jij graag? Of heb je geen idee wat je ermee kunt maken? Dat komt goed uit. Met welke boon wil je dat ik aan de slag ga in een volgend recept? Ik wil je namelijk graag laten zien hoe veelzijdig en makkelijk de boon in gebruik is. Laat je een reactie achter onder aan de blog?

Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij het bonen platformBlije Boon. En nog leuker, je kunt zelf een boekje vol heerlijke bonen recepten downloaden.

Tex mex taart

Hartige Mexicaanse taart

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 300 gram gemengd gehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/4 theelepel chilipoeder (of meer als je van pittig houd)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenpuree (78 gram)
  • 40 gram zongedroogde tomaat
  • 310 gram kidneybonen
  • 150 gram maïs
  • 1 verse bladerdeegrol voor hartige taart (ronde variant)
  • 4 eieren
  • 200 ml kookroom
  • 100 gram pittig geraspte kaas (cheddar)

Lekker voor erbij:

Extra nodig

  • 1 taartvorm 24 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden of zoals vermeld op de verpakking van de deegrol.
  • Rul het gehakt bruin in een droge koekenpan.
  • Snijd ondertussen de paprika en ui in stukjes en hak de knoflook fijn. Voeg deze toe aan het gehakt. Bak 5 minuten met de chilipoeder, komijn en paprikapoeder. Snijd de zongedroogde tomaat in stukjes. Bak de zongedroogde tomaat en tomatenpuree 1 minuut mee.
  • Giet de kidneybonen en maïs af, anders wordt de bodem van de hartige taart te vochtig. Roer door het gehaktmengsel.
  • Leg het verse bladerdeeg in de taartvorm. Giet het bonen gehaktmengsel in de vorm.
  • Klop de eieren los en voeg de kookroom en de kaas toe. Giet over hartige taart. Bak in 40 – 45 goudbruin in de oven. Dek eventueel de laatste 15 minuten de bovenkant af met aluminiumfolie.

Enne, ik hoor graag welke boon in het tweede recept centraal moet staan. De keuze is groot. Denk bijvoorbeeld aan witte bonen, zwarte bonen, linzen, lima bonen, bruine bonen, kapucijners, borlotti bonen of cannellini bonen. Kijk gerust even rond bij mijn bonen verzameling om een beeld te krijgen wat je er allemaal mee kunt maken.

Tex mex taart

Dit artikel betreft een samenwerking met het bonenplatform Blije Boon. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.