Maak jij wel eens een groene smoothie? Eenvoudig om te maken en de gezondheidsvoordelen van een groene smoothie zijn eindeloos. Je wordt er energieker door, je huid zal stralen en je nagels worden sterker. Ook je spijsvertering zal ervan verbeteren. Een smoothie vult goed, door de vezels van de groente en het water. De drang naar zoetigheid vermindert. Dat is nog niet alles: door de vele goede vitamines en mineralen zal je immuunsysteem verbeteren. Minder (snel) ziek, best fijn, nu de koude dagen eraan komen. Kortom, heb ik je al overtuigd?
Om eerlijk te zijn, maak ik zelf nog veel te weinig groene smoothies. Maar daar komt verandering in. Jesse van der Velde (verjongingscoach) heeft mij tijdens zijn evenement “Voor altijd Jong” aan het denken gezet. Ik probeer om de dag een verse groene smoothie te maken. Meer weten? Lees dan hier groene smoothies tips om te starten. Succes!
Een groene smoothie heeft 3 bestanddelen:
1. Bladgroente
- beginners; spinazie, andijvie, sla, bleekselderij en paksoi
- gevorderden: boerenkool, rucola en waterkers
2. Fruit
- appel, peer, banaan, sinaasappel, ananas
3. Water
Een paar van Jesse’s groene smoothies tips:
- Begin met echt lekkere smoothie. Voeg in het begin meer fruit toe en bouw langzaam de hoeveelheid groente op.
- In een groene smoothie, doe je geen melk, yoghurt of andere zuivel.
- In het begin kan je door de enorme vitamineboost misselijk of hoofdpijn krijgen. Een teken dat je lichaam de boel aan het opschonen is. Bouw rustig op, misschien iets meer fruit en blijf veel water drinken.
- Varieer in groentes en ook fruit. Koop kleinere hoeveelheden zodat je elke dag andere vitamines en mineralen binnen krijgt.
- Geef je smoothie extra smaak door toevoeging van verse kruiden.
- Liever geen broccoli, wortel of andere groentes in een smoothie in combinatie met fruit. Dit gaat gisten en geeft gasvorming.
- Nu in de herfst / winter is het fijn om klein stukje gemberwortel toe te voegen. Dat werkt verwarmend.
- Eet zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen.
- Kijk ook eens in het diepvriesvak voor fruit. Een makkelijke manier om meer te variëren.
- Als laatste misschien nog wel de aller belangrijktse tip: ga op zoek naar welke smaakcombinaties je lekker vindt, goed voor je lijf werken en de frequentie van blenderen. Liever 1 à 2 keer per week, dan helemaal niet.
Bron: Jesse van der Velde
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Geen melk/zuivel? Waarom eigenlijk niet? Ik nuttig zelf nauwelijks zuivel, maar ik doe er altijd amandelmelk of rijst melk bij in. Dat kan toch wel?
Hi Jolanda, Jesse van der Velde is geen fan van zuivel. In het kort komt het op neer dat zuivel geschikt is voor jonge zoogdieren. Voor volwassenen dus niet zo heel vanzelfsprekend en hij raadt het dan ook af. Hij geeft ook aan dat er steeds meer onderzoek is, dat aantoont dat koemelk niet zo gezond is en zelfs verantwoordelijk is voor allerlei gezondheidsklachten. Ik ben het daar (gedeeltelijk) mee eens en gebruik zelf steeds minder zuivel. Al krijg ik kaas niet uit mijn eetpatroon…
Gebruik jij rijstemelk of amandelmelk in een groene smoothie of een gewone smoothie? Ik hoor t graag en kom er even op terug of dit wel kan of dat je beter water kan gebruiken. Hartelijke groeten, Linda
Bedankt voor ook je uitgebreide antwoord via de mail 😉 En ook voor de uitgebreide informatie/links… die ga ik zeker even bekijken, omdat ik de laatste maanden ook veel met voeding bezig ben (ook qua studies). Hoe meer info, hoe beter!
Zoals ik zei, gebruik ik zelf haast geen zuivel meer, behalve kaas en room (vooral bij het koken van m’n warme hap). Zelf krijg ik er inderdaad slijmvorming van en sinds ik helemaal geen yoghurt/melk meer neem (sinds 2 maanden), merk ik dat m’n ontstekingen (hidradenitus) minder worden/weg blijven! Dus Jesse heeft zeer zeker gelijk. Maar reageert ieder mens er negatief op? Ik ken mensen die liters melk wegdrinken zonder klachten (voor zover ik weet)…
Mijn dochters vinden andere ‘melk’ producten (soja, rijst, amandel, havermelk) niet lekker en voor hen maak ik vaak gewone smoothies met koeienmelk/yoghurt, hoewel ook steeds meer van de geit. Ws. heeft het even tijd nodig voordat ze aan die smaken gewend zijn en ik ben al aan het experimenteren 😉
Ik gebruik vnl. amandel- en havermelk door m’n groene smoothies voor een romiger smaak, maar is water beter dan? Als ik een avocado gebruik, zou ik wellicht gewoon water kunnen gebruiken, omdat een avocado het al romiger maakt.
Ik vind het allemaal in ieder geval super interessant en zoals je leest ben ik er al mee bezig! Opgegroeid met ‘melk is goed voor elk’ besef ik me steeds meer dat mensen alles maar geloven (van bv het Voedingscentrum!), maar dat men NIET alles zo klakkeloos moet aannemen!
Zo zou ik het fantastisch vinden als de scholen ook eens gaan beseffen dat ze wellicht een uurtje (of meer) in de week het vak voedingsleer in het vakkenpakket moeten stoppen! Hoewel ze daar ook bij de huisartsen eens aan moeten denken! 😉
groetjes,
Jolanda
We combineren het met kefir, wat uiteindelijk ook zuivel is. Kan dit wel?
groetjes
Karin
Hi Karin, ik heb je een uitgebreide mail toegestuurd. Gr. Linda
Dag Linda,
Blij dat de kefir in een smoothie mag! Bedankt voor je duidelijke mail.
groetjes
Karin
Heb al een paar heerlijke groene spinazie en boerenkool sapjes geprobeerd (met amandelmelk). Het vult ook echt al ontbijt als er banaan in zit. Zelfs Patrick vindt ze heerlijk. Ontbijt is lekker afwisselend met af en toe in de week havermout, smoothies en toch ook x brood 😉 Tips voor goed smoothie/sapjesboek?
Ik neem ook een paar keer per week een groene smoothie. Lekker met een stuk gember, dat houd ik van. Wist je dat je smoothies kan invriezen? Ik maak in 1 x voor 2 weken. Lekker makkelijk.
Ik maak er vaak een met ananas, banaan, spinazie en een beetje water. Is ook romig genoeg en vult goed. Ik heb de spinazie en ananas ingevroren. En de banaan die doe ik er dan vers bij.
HI, dat klinkt ook lekker!
Begin met echt lekkere smoothie. Voeg in het begin meer fruit toe en bouw langzaam de hoeveelheid groente op.
Liever geen broccoli, wortel of andere groentes in een smoothie in combinatie met fruit. Dit gaat gisten en geeft gasvorming.
Kun je me uitleggen hoe dit samengaat?
Wou net hetzelfde zeggen… snap ik ook niet goed. :-S
Aha, denk dat ik het nu weet, ze bedoelt dus enkel de onderstaande groenten in combinatie met fruit;
1. Bladgroente
beginners; spinazie, andijvie, sla, bleekselderij en paksoi
gevorderden: boerenkool, rucola en waterkers
Hi Christophe, er is een verschil in groente en bladgroente. De groente bevat zetmeel, dat gaat gisten in combi met fruit. Bladgroente bevat geen zetmeel en gaat niet gisten! Lees hier anders het hele artikel dat ik als bron heb gebruikt. Gr. Linda
Hi, er is een verschil in groente en bladgroente. De groente bevat zetmeel, dat gaat gisten in combi met fruit. Bladgroente bevat geen zetmeel en gaat niet gisten! Lees hier anders het hele artikel dat ik als bron heb gebruikt. Gr. Linda