Nog geen beoordelingen

Gravad Lax op Aziatische wijze

Voor wie mij volgt op Instagram heeft mijn pogingen voor Gravad Lax op Aziatische wijze voorbij zien komen. Dit klassieke voorgerecht hoort bij kerst. De bereiding is eenvoudig en de Gravad Lax kun je geheel van te voren voorbereiden.

Gravad Lax is eigenlijk een typisch Scandinavisch gerecht van gemarineerde zalm met dille en eventueel een sausje met mosterd. Ik wilde graag een twist maken op dit zalm recept. Deze Gravad Lax op Aziatische wijze heb ik ooit in een restaurant gegeten. De ingrediënten stonden in de notities van mijn telefoon. Alleen had ik geen idee wat de verhoudingen waren en na een paar pogingen, kreeg ik het idee dat er ook ingrediënten miste. Ik heb zelfs het restaurant nog gebeld. Het recept stond jaren geleden op de kaart en niemand wist iets van de receptuur.

Gravad Lax op Aziatische wijze

Uiteindelijk is het gelukt. De citroengras, limoen en rijstazijn geven een bijzondere touch aan deze Oosterse Gravad Lax en is een heerlijke start van het kerstdiner.

De komende maand staat in het teken van kerst. Blijf de blog goed in de gaten houden, want er komt nog genoeg lekkers aan. De amuse zalm met avocado en mango heb je misschien ook al voorbij zien komen. Natuurlijk staat er genoeg online van alle voorgaande jaren. Bekijk hier alle kerstrecepten van de blog voor meer inspiratie.

Kerst recepten
hoe maak je Gravad Lax op Aziatische wijze
Oosterse Gravad Lax met citroengras, limoen en rijstazijn.

Gravad Lax op Aziatische wijze

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 5 oo gram verse zalmfilet met huid van de visboer
  • 2 citroengras stengels
  • 20 gram verse koriander + eventueel extra ter decoratie
  • 2 knoflooktenen
  • 1 Spaanse peper
  • 1 limoen sap & rasp
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels fijn zeezout
  • 1 eetlepel rijst azijn
  • extra nodig: huishoudfolie
  • optioneel: toast

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Zorg ervoor dat je kakelverse zalmfilet heb van de visspecialist. Verwerk de zalm het liefst direct bij thuiskomst en anders in ieder geval dezelfde dag nog.
  • Spoel de zalm en de huid goed af, dep droog met keukenpapier en controleer de zalmfilet op eventuele graadjes.
  • Snijd 1 cm van de onderkant van het citroengras, verwijder het buitenste blad en snijd de stengels in grove stukken. Hak de koriander, Spaanse peper (zonder zaadlijst) en knoflook grof. Rol de limoen over het aanrecht. Rasp de limoen en pers uit. Voeg de citroengras, koriander, knoflook, Spaanse peper, limoen, suiker, zout en rijst azijn toe aan de keukenmachine en maal tot een pasta.
  • Neem een ondiepe schaal en zorg dat aan beide kant een flink stuk folie overblijft. Leg de zalm met de huidzijde op de folie en smeer in met de marinade. Sla de folie terug en wikkel voor de zekerheid in nog een extra laag folie. Zet een platte snijplank op de zalm en verzwaar met blikken groente. Zet de schaal minimaal 24 (tot 48) uur in de koelkast, zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Test nu of je tevreden bent over de smaak na 24 uur. Snijd een stukje zalm af, veeg de marinade eraf. Je kan de zalm eventueel afspoelen onder de kraan. Dat heb ik niet gedaan, want ik het vind het lekker als de smaken nog meer behouden blijven en proef. Hoe langer de zalm marineert, hoe intenser de smaak zal zijn. Ben je tevreden, veeg alle marinade er dan zorgvuldig af en wikkel de zalm in huishoudfolie en houd koel tot gebruik. Mag de smaak nog iets intenser, zet de zalm dan nog 24 uur in de koelkast.
  • Haal de zalm uit de koelkast voor gebruik. Snijd daarna met een vismes (of ander mes met dun flexibel lemmet). Op de foto zie je dat de zalm te dik is gesneden. Zorg dat je dunne plakjes snijd schuin van boven naar beneden.
  • Serveer de zalm eventueel met een beetje vers gesneden koriander en toast.

Linda’s Tips

  • Bewaren: wikkel de zalm in vershoudfolie en bewaar in de koelkast, de zalm blijft zeker een week goed. Je kunt de plakjes zalm ook invriezen.
  • Voorbereiding voor kerst: maak de Gravad Lax op woensdag, check op donderdag of je tevreden bent. Volg de bewaarinstructie op of laat de zalm nog 24 uur marineren, zodat de gemarineerde zalm op vrijdag 1e Kerstdag klaar is.
Kerst recepten

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Gravad Lax op Aziatische wijze
Gravad Lax

Recept: Linda Foto credits: HetSpijsDecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.