Hoe start je met gezond eten na de vakantie?

Heb jij genoten van de zomervakantie maar net iets teveel ijsjes gegeten, cocktails gedronken en uit eten geweest? Grote kans dat je dan wat bent aangekomen deze zomer. Tijd om je gezonde gewoonten weer op te pakken en je weer goed in je lijf te voelen. Maar hoe doe je dat? In dit gastblog van Jasper Alblas lees je hoe je start metgezond eten na de vakantie!

Ritme

In de vakantie slaap je vaak langer, ga je later naar bed en ziet je dag er anders uit. Om je gezonde gewoonten weer op te pakken helpt het om weer ritme in je leven aan te brengen. Waarschijnlijk gebeurt dit vanzelf doordat je weer aan het werk gaat of de kids weer naar school moeten. Pas je eetritme hier weer op aan. Zorg voor drie hoofdmaaltijden per dag. Ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Neem tussen de maaltijden door een gezond tussendoortje als je daar behoefte aan hebt. Als je aangekomen bent en snel wat wilt afvallen eet dan na de avondmaaltijd niets meer.

Drink water

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Start de dag altijd met twee grote glazen. Niet alleen blijf je dan goed gehydrateerd maar het helpt je ook om je gewicht te reguleren. Als je voldoende water drinkt heb je minder trek om iets te eten, omdat je maag voller blijft. Daarnaast bevat water geen calorieën. Vind je alleen water saai? Doe er dan wat stukjes perzik/sinaasappel/munt/basilicum of andere frisse vruchten en kruiden in. Ook kun je je theezakje in koud water doen met wat ijsblokjes erbij. Zo drink je suikervrije ijsthee.

zelf ijsthee maken

Eet mindful

In de vakantie ben je waarschijnlijk wat makkelijker geworden met snacken tussendoor. Je doet er daarom goed aan om weer even pas op de plaats te maken en met aandacht te gaan eten.

Kies je eetmomenten bewust, ga altijd zitten als je iets eet en kauw goed. Ervaar echt dat je eet. Vraag jezelf af, wat proef ik eigenlijk? Hoe voelt de structuur in mijn mond en hoe ruikt het eten? Zo leer je bewuster eten en voel je beter aan wanneer je genoeg hebt gehad.

Beweeg

Waarschijnlijk heb je ook het sporten even laten varen in de zomervakantie. Pak het meteen weer op. Ga gewoon, hoe erg je er ook tegen op ziet. Denk er niet teveel over na, de eerste twee keer zijn zwaar, dat wordt extra zweten en spierpijn hou daar rekening mee. De derde keer zit je er weer lekker in en gaat het allemaal een stuk makkelijker. Stel nieuwe uitdagende doelen op. Wat wil je bereiken met sporten?

gezond eten na de vakantie

Bron foto: Shutterstock

Eet groente

Als je gezond wilt eten maar niet weet waar je moet beginnen start dan met het eten van extra groente. In Nederland wordt 250 gram groente per dag geadviseerd maar dit is erg minimaal. Leer jezelf aan om minstens 400 gram per dag te eten en eet het liefst iets bij elke maaltijd. Denk aan groene smoothies bij het ontbijt of een omelet met spinazie, salade of rauwkost bij de lunch. Eet worteltjes met humus tussendoor en natuurlijk wat groenten bij je avondmaaltijd. Groente bevat veel belangrijke vitamines en mineralen, weinig calorieën en veel vezels. Ze houden je lichaam sterk, fit en slank. Eet het daarom zoveel als je wilt!

gezond eten na de vakantie

Bron: Shutterstock

Hou vol in het weekend

Het is verleidelijk om tijdens de weekenden weer in de vakantiesferen te komen, zeker omdat het nog lekker weer is en de sfeer nog zomers is. Probeer toch rekening te houden met je gezondheid en ook in de weekenden je gezonde gewoonten aan te houden. Wil jij toch iets lekkers eten in het weekend? Kies er één moment voor uit en geniet daar optimaal van!

Wees consequent

Maak het gezonde eten niet te moeilijk voor jezelf, ga niet crashen als je af wilt vallen maar maak er iets leuks van. Leer nieuwe gezonde recepten, kook samen met andere gezinsleden, verras elkaar en geniet van het gezonde eten. Als je een keer de fout in gaat, pak het dan weer op met frisse moed en hou vol. Voor je het weet zijn de zomerkilo’s er af, zit jij weer heerlijk in je vel en wil je niets anders meer dan gezond eten!

Kun je wat hulp gebruiken om je gezonde gewoonten weer op te pakken. Houd dan de blog zondag in de gaten. Vanaf maandag start een nieuw project om jezelf een Feel Good Boost te geven.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.