Bewuste visweek

Het is deze week (21 – 27 september) voor het 3e jaar achtereen “Bewuste visweek“. Deze week word georganiseerd door ASC, MSC en het WWF. Het doel is om ons, de consument aan te sporen om duurzaam gevangen en of verantwoord gekweekte vis te eten.

Let maar eens op deze week. Je zult bij veel supermarkten, viswinkels, cateraars en vismerken aandacht zien voor dit initiatief.

Je eet misschien het liefst wilde vis. Dat klinkt logisch, want dat is ook mijn eerst gedachte. Om de visstanden gezond te houden, kwetsbare kustgebieden te ontzien en de steeds maar toenemende vraag door de groei van de wereldbevolking te voorzien, zijn er alternatieven nodig in de vorm van duurzaam gevangen vis en verantwoorde gekweekte vis.

Hiervoor bestaan er twee keurmerken, die jullie vast wel eens op een verpakking verpakte vis hebben zien staan of op ingeblikte vis. Wat is nu ASC en MSC en wat zijn de verschillen? Het Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een onafhankelijke non-profit organisatie. Vis met dit logo komt uit kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken en goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden. Het MSC is een onafhankelijk keurmerk dat garandeert dat de vis duurzaam gevangen is en heeft als doel om overbevissing tegen te gaan en werkt aan de gezondheid van het leven in de zee. Het grote verschil is het ASC logo iets zegt over de verantwoorde manier van viskwekerij en het MSC logo richt zich op duurzame manier van visvangst.

visweek_background

Ik heb persoonlijk een beetje moeite met al die keurmerken. Zo krijg ik bij “het vinkje” toch altijd het gevoel dat dit betaald wordt door de machtige fabrikanten en de info niet klopt. Want waarom is margarine een goede keuze?

Even terug naar de vis. Ik ben uitgenodigd om met eigen ogen te zien hoe verantwoorde gekweekte zalm met het ASC logo in zijn werk gaat. De zalm wordt niet hier gekweekt, maar in Noorwegen.

De afgelopen jaren zijn er vele schandalen rondom verantwoorde gekweekte vis (en ook gevangen vis) geweest. Gevallen van grote uitbraken van vis, antibiotica gebruik, vervuild zeewater, vervuiling van de zeegrond, ziekte en parasieten van gekweekte zalm die een risico vormen voor wilde zalm, de afhankelijk van vismeel en olie om het voer voor de zalm te maken en ook de sociale gevolgen voor omwonende van de kwekerijen.

bewuste visweek
Geproduceerde voer 20% maritiem – 80% vegetaal

Kortom, aan de productie van gekweekte zalm zitten behoorlijk wat haken en ogen. Tweederde van alle zalm die wereldwijd wordt geconsumeerd komt inmiddels van kwekerijen. Het strenge eisen van het ASC keurmerk zien erop toe dat de vis op verantwoorde manier gekweekt wordt met zo min mogelijke impact op het milieu en de omgeving.

De grootste producent voor zalm is Marine Harvest (leverancier van die grote blauwe supermarkt) en zij namen mij mee naar een zalm farm. Een avontuur op zich. Na een vlucht, een korte autorit, pondje, weer een uurtje rijden, stond de boot klaar. In totaal beschikken zij over 200 farms (vis boerderijen op zee) waarvan er 28 ASC gecertificeerd zijn. Om het ASC keurmerk te krijgen wordt elke farm op 200 verschillende punten gecheckt.

Bij gekweekte zalm, kreeg ik het idee van een legbatterij kip. Hebben die vissen bijvoorbeeld wel genoeg ruimte? Nou goed, dit heb ik met eigen ogen mogen bekijken. Niet van een afstand, maar op een kooi zelf. Echt te gek! Wist jij dat zalmen zuurstof nodig hebben en als een soort dolfijnen uit het water springen? Ik heb eerst 5 minuten gebiologeerd naar dit schouwspel staan kijken. Deze video geeft een beeld van hoe zalm wordt gekweekt.

bewuste visweek
Kooi met zalm

Ik heb heel veel technische informatie gehad, waar ik jullie niet mee zal belasten. Wat mij in ieder geval duidelijk is geworden, dat ASC geen stickertje op een verpakking is. Bij Marine Harvest houdt men zich intensief bezig om de vis zo verantwoord mogelijk te kweken, er veel geïnvesteerd wordt in technologie om die verder te ontwikkelen, de zeeluis niet met antibiotica tegen te gaan maar middels “cleaning fish”. De kwaliteit van de bodem, het zeewater en het welzijn van de vissen worden voortdurend gecontroleerd.

Wat betekent dit nu voor ons als consument? Is ASC gekweekte vis dan niet duurder? Dit hoeft niet het geval te zijn. De grote blauwe supermarkt verkoopt vanaf medio dit jaar alleen nog maar verse duurzame vis en heeft de prijs niet verhoogd. Ook bij de 2 Duitse retailers hier in NL is er een mooi assortiment verantwoorde gekweekte en duurzaam gevangen vis te vinden.

bewuste visweek
Feed station waar ook de hele dag alle allerlei checks plaatsvinden

Voor mij is de keuze nu voortaan een stuk makkelijker. Als ik kan kiezen tussen ASC gekweekte zalm of de zogenaamde “plof zalm”, dan kies ik voor de vis met het keurmerk. Door te kiezen voor gecertificeerde vis, wordt de vraag vergroot en worden andere kwekers aangespoord om ook over te gaan op de ASC standaarden. Zo maken wij met elkaar de wereld een stapje beter en kunnen wij ook in de toekomst van vis blijven genieten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.