Nog geen beoordelingen
bereiding 20 min
oventijd 20 min

Bietentaartje

Staat bij jullie de kerstboom al? Ik vind het altijd zo gezellig om met elkaar de boom op te zetten met foute kerstliedjes op de achtergrond. De boel knippert en flikkert weer in huize Linda.

Afgelopen weekend heb ik ook sinds jaren weer mistletoe gescoord. Dit hangt nu aan het plafond midden in de woonkamer. De kids lopen er angstvallig omheen zodat er geen kusjes en knuffels uitgedeeld hoeven te worden.

In mijn hoofd is het al weken kerst. Zijn jullie er al uit wat je wilt maken? Ik heb een lekker kerstmenu voor jullie bedacht met in de hoofdrol een mooi stuk vlees. Natuurlijk starten wij het kerstdiner met een amuse. Ik heb de rauwe ham met meloen in een nieuw jasje gestoken.

bietentaartje

Daarna serveer ik dit bietentaartje met ricotta. Het woord “taart” alleen al is feestelijk. Het zijn eigenlijk éénpersoons hartige taartjes, belegt met bieten, ricotta, appel en walnoten. Met de balsamico stroop maak je het taartje helemaal af. Oefen, net als ik, van tevoren op een bord een patroontje. Mochten je gasten niet houden van bietjes dan zijn deze hartige taartjes met pompoen een alternatief.

Bietentaartje

Ingrediënten

4 personen
  • 4 plakjes volkoren / spelt bladerdeeg
  • 2 kleine voorgekookte bietjes
  • 1/2 appel
  • 4 eetlepels ricotta half bakje
  • snufje peper en zout
  • goede olijfolie
  • 10 walnoten
  • paar takjes verse tijm
  • 75 gram rucola
  • optioneel: balsamico stroop

Bereiding

  • Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Verwarm de hete oven voor op 180 graden.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de bietjes in blokjes en dep droog met keukenpapier. Verwijder de schil van de appel en snijd in blokjes.
  • Smeer op elk plakje bladerdeeg een flinke lepel ricotta. Breng op smaak met snufje peper en zout en een paar druppels olijfolie. Verdeel eerst de bietjes over het bladerdeeg en dan de appel. Hak de walnoten grof en strooi erover. Leg op elke bladerdeeg taartje een takje tijm.
  • Bak de bietentaartje 20 – 22 minuten goudbruin in de oven.
  • Serveer met een flinke pluk rucola en de balsamico stroop.

Linda’s Tips

  • Tip: voor de voorbereiding heb je 2 opties. Of je maakt de taartjes helemaal klaar en warmt ter plekke op in de oven (afgedekt met aluminium folie 10-15 minuten op 180 graden). Of je maakt de taartjes ter plekke. Snijd de bieten en appel van te voren. Bewaar separaat van elkaar en besprenkel de appel met citroensap tegen verkleuren. Breng de ricotta op smaak, zet koel weg en hak de walnoten grof. Tijdens de amuse haal je het bladerdeeg uit de vriezer. Na het ontdooien start je met stap 3. Het is dan een kwestie van het bladerdeeg beleggen en in de oven zetten. Niet meer dan 5 minuten werk.
bieten recept

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer kerstinspiratie.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.