Groenteroostaartjes

Lezen is één van mijn hobby’s. Het is waarschijnlijk geen verrassing als ik vertel, dat ik kookboeken lees als een soort romans. Ik word erg gelukkig van die stapels inspiratie in mijn kantoor. In het boek van Rudolph’s Bakery zag ik een prachtigegroenteroostaart. Die kleuren van de groente zijn gewoon om verliefd op te worden.

Rudolph maakt de hartige taart met zelfgemaakt bladerdeeg en een roomkaas vulling. Bij 24Kitchen kun je er zelfs een coole video van vinden.

groenteroostaartjes

groenteroostaartjes

Voor een makkelijke en snellere versie kies ik voor wraps als deeg. Daarbij ben ik niet zo handig in snijden. Ik verwacht dat het effect van die prachtige taart verloren gaat, zodra ik het mes erin zit. Kleine hartige taartjes vind ik net zo feestelijk en wat is niet leuker om minigroenteroostaartjes te serveren?

Voor de vulling maak ik gebruik van ricotta. Dit is een Italiaanse kaas. Voor een slankere versie kun je hüttenkäse gebruiken. De kaas wordt op smaak gebracht met allerlei soorten groene kruiden. Kijk gewoon wat je in huis hebt. Koop er niet speciaal verse kruiden voor. Scan dan je voorraadkast en maak gebruik van gedroogde kruiden. Demini hartige taartjes zijn lekker voor bij een dinertje als groente en ook bij de borrel of zomaar als tussendoortje.

groenteroostaartjes

Groenteroostaartjes

Voor 8 stuks:

  • 8 mini wraps of 4 grote
  • 1 smalle courgette
  • 1 bak regenboogmix (600 gram) met gele, paarse en oranje wortel (van elke kleur heb je 2 flinke wortels nodig)
  • 1 bakje ricotta (Italiaanse kaas)
  • 2 eetlepel goede olijfolie
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 2 eetlepel verse tijm, bieslook en salie (alternatief is 1 theelepel droge kruiden zoals tijm, bieslook en salie maar basilicum of Italiaanse kruiden kan ook)
  • zout en peper naar smaak
  • 8 kleine takjes tijm
  • extra nodig: uitsteekvorm (diameter kan ook glas zijn) en muffinvorm
  • optioneel: 4 eetlepels zongedroogde tomaatjes

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Steek rondjes uit de wrap met een steker. Duw de wrap heel voorzichtig in de muffinvorm.
  3. Was de courgette, schil de wortels. De kleur van de paarse variant valt na schillen niet meer zo op. Boen anders goed schoon met een schuursponsje en schil niet. Schaaf de courgette en 2 wortels van elke kleur in dunne plakken in de lengte. Ik gebruik hiervoor een mandoline, maar een kaasschaaf kan ook.
  4. Breng de ricotta op smaak met olijfolie, kruiden, zout en peper naar smaak en optioneel de zongedroogde tomaatjes. Leg een lepel van de gekruide kaas op de bodem van het taartje. Steek de courgette plak op zijn zijkant in de kaas. Vervolgens een plakje oranje wortel, een gele wortel en de paarse variant in het midden. Als laatst steek je 1 takje tijm in het midden in de kaas. Besprenkel de groenteroostaartjes met een beetje olie.
  5. Zet 20 minuten in de oven.

Tip: met de rest van de wortels maak je bospeen uit de oven.

groenteroostaartjes

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.