O jeetje, wat ga jij veel mensen blij mee maken met dit kerstontbijt. Voor mij zijn pannenkoeken bij het ontbijt 1 groot feest. Door gebruik te maken van de tafelgrill wordt het helemaal speciaal. Wanneer ga je nu gourmetten als ontbijt? Nou deze kerstdagen dus. Natuurlijk maak ik gebruik van een lekker gezond recept, zodat de schade meevalt. Het beslag bestaat uit volkoren speltmeel met een plantaardige melk. Het geraspte appeltje geeft een lekker zoetje af. Door het bakpoeder krijg je lekkere dikke pannenkoekjes, zo lijken ze en beetje op American Pancakes. Voor het beleg kies ik voor gebakken appel met rozijnen en noten. Een echt taartje op de vroege ochtend. Het idee voor een pannenkoeken gourmet heb ik “gepikt” van lieve vrienden van ons. Op een zondagochtend stuurden zij mij een foto van de bananenpannenkoeken op de bakplaat. Wat een tof idee en het is in mijn hoofd blijven hangen. Iedereen heeft wel een ongebruikte bakplaat, tafelgrill of gourmetset in de kast staan. Haal het apparaat uit het stof en maak je kinderen en ook jezelf blij deze kerst!
Wat heb je nodig voor 9/10 kleine pannenkoekjes:
- 100 gram volkoren speltmeel
- 150 ml amandelmelk
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eieren
- 1 kleine geraspte appel
- 1 theelepel koekkruiden
- snufje zout
- kokosolie
voor de topping:
- 1 appel (zonder klokhuis) in plakken
- ahornsiroop
- noten en rozijnen
- snufje kaneel
- extra nodig: bakplaat, tafelgrill of gourmetset
Hoe maak je het klaar:
- Meng meel, melk, bakpoeder, eieren, geraspte appel, koekkruiden en een snufje zout tot een glad beslag.
- Zet het apparaat van je keuze aan. Vet in met een beetje kokosolie of milde olijfolie.
- Schep 1 opscheplepel met beslag op de tafelgrill. Keer om na 3 minuten en bak nog eens 1 à 2 minuten aan de andere kant mooi bruin. Let wel, elk apparaat heeft een andere instelling dus misschien duurt het bij jou langer of korter.
- Leg ondertussen een paar plakjes appel op de plaat om mee te bakken.
- Eet de speltpannenkoek met een plak warme appel, schenk er een beetje ahornsiroop over. Strooi er noten en rozijnen over en breng op smaak met een snufje kaneel.
Tip: natuurlijk kan je dit recept ook gebruiken voor bij een normale gourmet avond. Zo kunnen kinderen hun eigen pannenkoeken maken, terwijl jullie aan het vlees zitten.
Bij Mind Your Feed staat er ook een fantastisch kerstontbijt recept voor jullie klaar. Wat dacht je van de Blueberry Breakfast cake? Van alle gezellige momenten met Kerst, ben ik eigenlijk nog het meest dol op kerstochtend, de eerste ochtend van de Kerst. Zo’n magisch gevoel hangt er aan deze ochtend, en tegelijkertijd is het ook nog zo heerlijk rustig in huis…. Althans, dat hoop ik dan maar, want mijn little feed begrijpen nog niet zoveel van Kerst en ik denk niet dat ze bekend zijn met lazy sunday mornings…. Maar goed, laat mij even in mijn magische moment… Ik loop naar beneden en zet de kerstboom aan, de kerstliedjes spelen op de radio en ik heb de hele dag nog voor me. Vanavond is het grote kerstdiner, maar vanochtend doen we nog rustig aan. Ik maak graag iets speciaals voor bij het kerstontbijt, maar liever geen croissants en kerststollen. Nee, iets anders, net even gezonder, maar wel net zo feestelijk. Deze blueberry breakfast cake is perfect om de ochtend van Kerst mee te starten, en omdat we toch zo lekker rustig aandoen, heb ik tijd genoeg om de cake klaar te maken. Kijk hier hoe je dit kerstontbijt recept maakt.
De lekkere kerstrecepten van Linda vind je hier.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Ik wil graag jouw nieuwsbrief ontvangen.
Gr. Carla
HI Carla, wat leuk dat jij mijn nieuwsbrief wilt ontvangen. Kijk even aan de rechterkant van de site. Daar zie je kopje nieuwsbrief en vul je naam en e-mail adres in. Kom je er niet uit, geef dan even een seintje. Gr. Linda
Wat leuk om te zien die zelfde grillplaat gebruik ik ook voor pancakes en voor eitjes bakken: heerlijk om veel tegelijktertijd te bakken 🙂
Dit is pas heerlijk lang tafelen met ontbijt. Ook geweldig met Pasen of gewoon op een regenachtige ochtend!