4 uit 4 beoordelingen
bereiding 20 minuten

Atjar maken

Atjar maken. Dit is zo’n fijn basis recept om eens zelf te maken. De frisse smaak past perfect bij een gekruide Aziatische maaltijd.

Atjar tjampoer betekent letterlijk gemengde groente in zuur. Het is van oorsprong een Indonesisch recept en mag niet ontbreken bij een rijsttafel. Ik zet een pot atjar op tafel bij allerlei soorten Aziatische recepten. Naast smaak, voeg ik op een makkelijke manier extra groente toe aan de maaltijd.

In de supermarkt kun je kant en klare potjes atjar vinden. Alleen is de smaak van zelfgemaakte atjar lekkerder.

Atjar

Misschien klinkt atjar maken ingewikkeld, maar dat is het allesbehalve. Alle ingrediënten koop je gewoon in de winkel om de hoek. Kies stevige groente zoals kool, wortel, paprika, bloemkool of komkommer. Aan de groente wordt azijn, suiker, verse gember en kurkuma (voor de kleur) toegevoegd. Het meeste werk zit in het snijden. Mocht je een keukenmachine hebben, dan is dat geen probleem. Persoonlijk heb ik die niet, dus dan is kant en klaar gesneden kool handig. Dat scheelt weer in de bereiding.

Het voordeel van dit recept is dat je 1x kookt en er meerdere keren van kunt eten. Probeer het eens uit bij de nasi, saté of babi pangang.

atjar maken

Atjar maken

Ingrediënten

Aantal personen3 Liter
  • 300 gram witte kool gesneden
  • 1 rode paprika
  • 250 gram winterwortel
  • 200 ml natuurazijn
  • 200 ml water
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel vers geraspte gember

Extra nodig

  • gesteriliseerde potten

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe kun je atjar maken?

  • Snijd de rode paprika en winterwortel in dunne reepjes.
  • Verwarm de azijn met water, suiker, kurkuma en gember in een ruime pan en breng aan de kook.
  • Voeg de kool, paprika en winterwortel toe. Roer goed door elkaar en laat 2 – 3 minuten koken.
  • Schep de groente in één of meerdere potten, voeg vocht toe, zodat de groente onder "water" staat. Sluit de potten af en zet onderste boven op een theedoek. Laat afkoelen, zodat de potten luchtdicht en vacuüm worden afgesloten.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Atjar tjampoer maken

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Recept: Linda | Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.