4.5 uit 2 beoordelingen

Zelf rendang maken

Oh, ik ben aan het aftellen. Nog 10 nachtjes slapen en dan ga ik alleen op reis naar Bali. De spanning begint hier inmiddels een beetje op te lopen met alle voorbereidingen. Voordat ik vertrek, maak ik jullie nog even blij met een fijn Indonesisch recept: zelf rendang maken. Al ben ik heel benieuwd hoe dit gerecht daar zal smaken en of ik onderstaand recept nog zal volgen. Ach, dan kom ik gewoon met een rendang 2.0.

Ik ben gek op de Aziatische keuken en ik kan niet wachten om daar allerlei nieuwe gerechten te proeven. De komende tijd zullen jullie hier vaker Oosterse gerechten voorbij zien komen.

zelf rendang maken

Een rendang boemboe zelf maken is eigenlijk zo gepiept. En zo weet je precies wat je eet. Het is namelijk niet veel meer dan een aantal fijne kruiden en specerijen in huis te halen. Mijn ervaring is, zodra je dit op voorraad hebt, je de kruiden vanzelf vaker gebruikt. Voor de boemboe heb je een vijzel nodig om een aantal kruiden in fijn te stampen en een staafmixer om een fijne massa te maken. Dat laatste is natuurlijk niet zo authentiek, maar wel lekker makkelijk.

zelf rendang maken

Ga ook naar de slager voor goed vlees. Je kunt de rendang met sukadelappen of riblappen maken. Sukade bevat altijd nog wat vet en daar gruwel ik zelf van. Voor mij dus een portie riblappen. De rendang is een grote portie waar je 2x van kunt eten. Wat mij betreft hebben de groente nog steeds de hoofdrol en eet je de pan niet in 1x leeg. Kook er dus lekker sperzieboontjes bij en zilvervliesrijst.

zelf rendang maken

De zelfgemaakte rendang schotel ik mijn kinderen ook gewoon voor. De boemboe is niet al te pittig. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om de hoeveelheid chilipepertjes te verdubbelen en de zaadjes niet te verwijderen.

zelf rendang maken

Zelf rendang maken

Ingrediënten

Aantal personen8 personen
  • 2 uien
  • 5 kruidnagels
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 4 tenen knoflook
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel sereh citroengras
  • 2 eetlepels water
  • olie
  • 1 kilo riblappen in blokjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel citroensap

Voor erbij

  • zilvervliesrijst en sperziebonen

Extra nodig

  • vijzel*, hakmolen van de staafmixer

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwijder de schil van de ui en snijd in grove stukken. Stamp de kruidnagels, chili pepers (verwijder naar smaak de zaadjes) en het venkelzaad fijn in de vijzel. Maal de uien, kruidnagel, chilipepers, venkelzaad, knoflook, koriander, zout en sereh met 2 eetlepel water tot een pasta in de hakmolen van de stafmixer.
  • Verwarm een pan met een dikke bodem met een beetje neutrale olie. Voeg de boemboe toe en bak een minuut of 3. Doe dan het vlees erbij en meng zorgvuldig met de boemboe. Bak het vlees in 2 minuten bruin en voeg de kokosmelk en citroensap toe.
  • Laat 2,5 uur zachtjes pruttelen tot het vocht zo goed als ingekookt is en het vlees zacht. Roer regelmatig, zodat het vlees niet aanbrandt. Persoonlijk vind ik het lekker als er nog een beetje vocht overblijft. Wil jij dit niet, laat het vlees dan langer opstaan tot al het vocht verdampt is.

Linda’s Tips

  • Tip: zoals je ziet is dit gerecht voor 8 personen. Ik vries de helft altijd in. Zo kook je 1x en kun je er 2x van genieten.
  • Tip: de rendang is het lekkerst als alle smaken kunnen intrekken. Maak het recept een dag van tevoren en verwarm op een zacht vuur.

Voor dit blog heb ik gratis producten van Asian Food Lovers gebruikt. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.