4.3 uit 3 beoordelingen

Aspergetaart met beenham

Asperges ik ben er dol op. Nog leuker vind ik het om asperges bij de boer te kopen. Een paar weken geleden was ik met vriendinnen in Maastricht. Lang de snelweg zagen wij een bord met asperges en op de terugweg hebben we een flinke lading van het witte goud ingeslagen. In de auto hebben wij allerlei asperge recepten uitgewisseld. Ik heb uiteindelijk een aspergetaart met beenham van gemaakt. De aspergetaart heb ik maar liefst 2 x gemaakt. De eerste keer was ik te laat begonnen met de hartige taart en kon ik geen foto’s meer maken. De kids sporten vroeg en binnen een mum van tijd was de taart op. Ach, ik offer mij wel op om dit asperge recept nog eens te maken. Bij de asperges in bladerdeeg maakte ik gebruik van zalm. Voor deze hartige taart wilde ik ouderwets beenham gebruiken.

aspergetaart met beenham

Het mooie van de taart voor de tweede keer maken, is het weg poetsen van een paar schoonheidsfoutjes. De bodem van een hartige taart kan wel eens vochtig zijn. Een handige tip van vriendin Francesca is om een klein laagje couscous op de bodem van taart te strooien. Dit neemt het vocht op en je proef er niks van. Ideaal.

Bij een hartige taart denk je vaak aan room of iets dergelijks. Ik laat dit meestal achterwege en gebruik Griekse yoghurt. Dat is een prima alternatief en iets minder vet. De aspergetaart met beenham ging weer schoon op!

Aspergetaart met beenham

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 5 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
  • 500 gram asperges
  • handje couscous
  • 4 eieren
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram geraspte kaas
  • 125 gram beenham
  • 2 lente uitjes
  • 100 gram cherry tomaatjes

Optioneel

  • vers gesneden peterselie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je aspergetaart met beenham

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.
  • Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller van onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige onderkant eraf. Snijd de asperges in stukken van 3-4 cm. Kook de asperges in een ruime pan zo’n 10 minuten. Gooi het kookvocht en de schillen niet weg, want je kunt er aspergesoep mee maken zie de tip. Giet af en laat uitlekken.
  • Kluts de eitjes met de yoghurt. Meng goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes inzitten. Voeg de kaas toe en roer door elkaar.
  • Snijd de plakjes beenham in stukjes en de lente ui in ringetjes.
  • Beleg de vorm met de bladerdeeg. Prik erin met een vork. Strooi er een laagje couscous over.
  • Voeg de gekookte asperges toe. Vervolgens de beenham en dan de lente uitjes.
  • Giet vervolgens het ei yoghurt mengsel erover en leg de tomaatjes erop en snijd doormidden en steek erin.
  • Zet 30 minuten in de oven.

Linda’s Tips

  • Tip: gooi de schillen en de harde uiteinden niet weg en maak een aspergesoep.
aspergetaart met beenham

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.