Blinde botertest, ben ik geslaagd?

Sponsored.

Mijn mailbox stroomt over met aanvragen voor events. Over de uitnodiging om zelf boter te maken, hoefde ik niet lang na te denken. Te gek om dat eens zelf te proberen. En of ik dan ook direct mijn kennis wil toetsen met een blinde botertest. Ben ik geslaagd of door de mand gevallen?

Zo trots als wij Nederlanders zijn op onze kazen, zo trots zijn Denen op hun boter. Mijn boterdate vindt dan ook plaats bij het Deense restaurant Bøg. Een super inspirerende plek. Hier zwaait Peter Norré Sørensen de scepter volgens het New Nordic principe. Dit staat voor simpel, vers, groen en bereid met lokale producten uit het seizoen. De natuurlijke producten worden middels ouderwetse kooktechnieken, zoals fermenteren, drogen, roken en zouten bereid. Net als bij NOMA, het beste restaurant van de wereld. Deze tent staat al jaren op mijn “to eat” lijstje. Ik zie dit als een buitenkansje om kennis te maken met de Nordic keuken.

blinde botertest

De agrarische keuken van melk en boter speelt een belangrijke rol in de Deense eetcultuur. Boter is zelfs dé Deense trots. In 1901 werd het onafhankelijke boterkeurmerk Lurmark opgericht. Inmiddels is dit omgedoopt tot Lurpak. De roomboter wordt gemaakt uit natuurlijke ingrediënten: room, zuursel (uit melk) en een beetje zout. In de productie wordt de room in enkele seconden tot boter gevormd. De beste kwaliteit room, de snelheid en contante temperatuur tijdens de fabricage zorgen voor de fris romige smaak van Lurpak. Alleen de beste boter van Denemarken, die voldoet aan de strenge kwaliteitseisen en controles van het Deense Zuivelbureau, ontvangen het Lurpak keurmerk.

blinde botertest

Een paar maanden geleden heb ik Lurpak Smeerbaar ontdekt. Dit zit in een kuipje in een ongezouten en gezouten variant. Van nature is boter stevig en niet direct smeerbaar voor op brood. Om die reden wordt er een beetje raapzaadolie (zonder genetische modificatie) doorgeroerd. Zo is Lurpak Smeerbaar direct uit de koelkast te gebruiken. Ideaal! De productie van margarine werkt heel anders. Dit wordt gemaakt met vloeibare oliën en middels een industrieel proces verstevigd.

Blinde botertest
Nu draait het om mijn kennis: de blinde botertest. Herken ik de Lurpak tussen de andere roomboter merken en smeerbare varianten? Om eerlijk te zijn was ik zelfs een beetje zenuwachtig. Ben ik een fijnproever of toch niet? Op het eerste plankje liggen drie verschillende stukken roomboter. Met een houten spatel schraap ik een klein beetje boter van het stukje en ga aan de slag. Ik twijfel tussen 1 en 2. Lurpak blijkt nummer twee te zijn en kenmerkt zich door de licht zoute nasmaak. Bij boter nummer één proefde je het zout direct. Daarna zijn de smeerbare varianten aan de beurt. Hier was het verschil overduidelijk. Nummer 2 en 3 waren ronduit vies en smaakte nergens naar. Nummer 1 is Lurpak Smeerbaar. Geslaagd!

blinde botertest

Zelf boter maken
Door naar het volgende programma onderdeel, zelf boter maken. Oh wat houd ik van dit soort activiteiten. Het liefst houd ik mij hier de hele dag mee bezig. De heren van Bøg hadden alvast een kleine voorbereiding gedaan. Een liter room en 165 gram karnemelk heeft 24 uur de tijd gehad om aan te zuren in een weckpot. Hiermee wordt de fermentatie gestart en is het mengsel dikker geworden.

blinde botertest

Vervolgens gingen wij in tweetallen verder aan de slag. Francesca en ik mochten om de beurt flink schudden, zodat er een gele wrongel ontstaat.

blinde botertest

Dat is het begin van de boter. Daarna werd de wrongel in een passeerdoek gestort en knepen wij het vocht (lees karnemelk) uit de boter.

blinde botertest

In de doek blijft de boter achter. Vervolgens dien je de boter te koelen en met ijswater af te spoelen. Zonder die fase is de boter gelukkig ook al klaar om te proeven. Hmm lekker zeg. Puur en romig.

blinde botertest

Lunch bij Bøg
Na alle activiteiten hadden wij trek gekregen. Nu hebben wij foodbloggers altijd wel zin om te eten. Ik was zo benieuwd naar onze Deense lunch. De meest lekkere hapjes kwamen voorbij. Een lijnzaad krokantje met gerookte Lurpak. Een oester met roggebrood, Lurpak crème en gefermenteerde peer.

blinde botertest

Een lekker hapje van kalf met krokant broodkruim en salmiak. Een aardappeltje gevuld met Deense haring en kaviaar. Zo zie je maar weer hoe je van iets simpels een fantastisch hapje kunt maken.

blinde botertest

De heren van Bøg maken zelf hun eigen smørrebrød oftewel roggebrood. Alle weckpotjes mochten open en iedereen kon zijn zelfgemaakte boter smeren op het roggebrood met zalm (gravad lachs) en sjalotjes en kappertjes. Als afsluiter een heerlijk toetje met karnemelk ijs, witte chocolade en bosvruchten. Hmm. Al met al ben ik zeer verrast door de New Nordic keuken.

blinde botertest

Wil je de sfeer van onze boterdate proeven? Deze video geeft een onwijs goed beeld van onze ochtend.

Tip: Ik kan mij voorstellen dat je een nieuwsgierig bent geworden naar Lurpak. Mocht je deze boter niet bij je eigen supermarkt kunnen vinden, neem dan een kijkje bij de Albert Heijn of de Jumbo.

blinde botertest

Dit artikel betreft een samenwerking met Lurpak. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.