Nog geen beoordelingen

Galette met courgette en spekjes

Tot een half jaar terug had ik nog nooit van een galette gehoord. Van oorsprong is het een zoete taart met een rommelig uiterlijk. Echt iets voor mij, want ik ben niet zo nauwkeurig. Van de zomer maakt ik mijn eerste galette met perzik. Vanaf dat moment heb ik de smaak te pakken. Naast een zoete vulling is een hartige vulling ook mogelijk. Vandaag dan ook een hartig bak recept van een galette met courgette en spekjes.

Galette met courgette en spekjes

Het maken van het deeg is zo gepiept en daarna is het een kwestie van een vulling uitkiezen. De bodem wordt besmeerd met zuivelspread en Parmezaanse kaas. Je kunt ook voor een smeerbare kaas zoals cottage cheese of ricotta kiezen. De spekjes bak je kort in de pan. Vervolgens mag de courgette erbij en dit krijgt een lichte zilte smaak door het spek. Echt zalig.

De galette kun je geheel voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Rond etenstijd schuif je dehartige taart in de oven. Een handig recept voor als je eters hebt of aan het einde van de dag pas weer thuis bent en geen zin meer hebt om te koken.

Dit keer zijn er alleen foto’s voordat de hartige taartjes de oven in gingen. Wij hadden hier zo’n trek gekregen van de geur dat wij direct de galette’s opgegeten hebben. Zoonlief was overigens erg teleurgesteld dat hij “maar 1 taartje” kreeg.

Galette met courgette en spekjes

Galette met courgette en spekjes

Ingrediënten

4 personen
  • 250 gram spelt bloem
  • 2 eieren
  • 50 gram roomboter
  • snufje zeezout
  • 35 – 50 ml melk
  • 1 courgette
  • 125 gram gerookte spekjes
  • 150 gram zuivelspread of cottage cheese, roomkaas of ricotta
  • 15 gram vers geraspte Parmezaan

Extra nodig

  • extra nodig: 4 kleine taart vormpjes of 1 taartvorm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
  • Meng bloem, eieren, roomboter en zeezout in een kom. Voeg een scheutje melk toe. Maak een soepel deeg en voeg eventueel meer melk toe als dit nodig is. Wikkel het deeg in huishoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Was de courgette en snijd (middels een mandoline) in dunne plakken. Verwarm een koekenpan en bak 2 minuten de gerookte spekjes. Voeg de courgette plakken toe en bak kort aan.
  • Meng ondertussen de zuivelspread met de Parmezaan.
  • Haal het deeg uit de koelkast. Dit keer heb ik gekozen voor 4 mini galette’s. Mijn dochter houdt nl niet van kaas. Zij kreeg een eigen taartje met tomatenpuree. Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol elk stuk deeg even dik uit op een stuk bakpapier. Bekleed hiermee het taartvormpje. Laat de zijkanten over de rand van de vorm heen hangen. Verdeel de zuivelspread over de bodem. Leg de gebakken spekjes en courgette uit de pan in het midden van het taartje. Vouw de buitenranden naar binnen. Natuurlijk kun je deze galette ook maken met een grote taartvorm, quichevorm of zelfs zonder vorm. De taart hoeft niet te netjes zijn en maak dan ook een ronde vorm met een deegroller en leg in het midden de kaas en groente.
  • Zet 35 -40 minuten in de oven.
  • Serveer er nog een groene salade bij.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.