Tot een half jaar terug had ik nog nooit van een galette gehoord. Van oorsprong is het een zoete taart met een rommelig uiterlijk. Echt iets voor mij, want ik ben niet zo nauwkeurig. Van de zomer maakt ik mijn eerste galette met perzik. Vanaf dat moment heb ik de smaak te pakken. Naast een zoete vulling is een hartige vulling ook mogelijk. Vandaag dan ook een hartig bak recept van een galette met courgette en spekjes.
Het maken van het deeg is zo gepiept en daarna is het een kwestie van een vulling uitkiezen. De bodem wordt besmeerd met zuivelspread en Parmezaanse kaas. Je kunt ook voor een smeerbare kaas zoals cottage cheese of ricotta kiezen. De spekjes bak je kort in de pan. Vervolgens mag de courgette erbij en dit krijgt een lichte zilte smaak door het spek. Echt zalig.
De galette kun je geheel voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Rond etenstijd schuif je de hartige taart in de oven. Een handig recept voor als je eters hebt of aan het einde van de dag pas weer thuis bent en geen zin meer hebt om te koken.
Dit keer zijn er alleen foto’s voordat de hartige taartjes de oven in gingen. Wij hadden hier zo’n trek gekregen van de geur dat wij direct de galette’s opgegeten hebben. Zoonlief was overigens erg teleurgesteld dat hij “maar 1 taartje” kreeg.
Galette met courgette en spekjes
Recept voor 4 personen
- 250 gram (spelt) bloem
- 2 eieren
- 50 gram roomboter
- snufje zeezout
- 35 – 50 ml melk
- 1 courgette
- 125 gram gerookte spekjes
- 150 gram zuivelspread (of cottage cheese, roomkaas of ricotta)
- 15 gram vers geraspte Parmezaan
- extra nodig: 4 kleine taart vormpjes of 1 taartvorm
Stappen om de galette met courgette en spekjes klaar:
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
- Meng bloem, eieren, roomboter en zeezout in een kom. Voeg een scheutje melk toe. Maak een soepel deeg en voeg eventueel meer melk toe als dit nodig is. Wikkel het deeg in huishoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
- Was de courgette en snijd (middels een mandoline) in dunne plakken. Verwarm een koekenpan en bak 2 minuten de gerookte spekjes. Voeg de courgette plakken toe en bak kort aan.
- Meng ondertussen de zuivelspread met de Parmezaan.
- Haal het deeg uit de koelkast. Dit keer heb ik gekozen voor 4 mini galette’s. Mijn dochter houdt nl niet van kaas. Zij kreeg een eigen taartje met tomatenpuree. Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol elk stuk deeg even dik uit op een stuk bakpapier. Bekleed hiermee het taartvormpje. Laat de zijkanten over de rand van de vorm heen hangen. Verdeel de zuivelspread over de bodem. Leg de gebakken spekjes en courgette uit de pan in het midden van het taartje. Vouw de buitenranden naar binnen. Natuurlijk kun je deze galette ook maken met een grote taartvorm, quichevorm of zelfs zonder vorm. De taart hoeft niet te netjes zijn en maak dan ook een ronde vorm met een deegroller en leg in het midden de kaas en groente.
- Zet 35 -40 minuten in de oven.
- Serveer er nog een groene salade bij.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Snapchat | Pinterest | Bloglovin’ | Google+
Leuk om een keer uit te proberen, ben benieuwd!
Ik hoor het graag. X
Linda, hoe groot moeten die vormpjes ongeveer zijn om de galette te maken.
Groetjes, Marianne
De kleine vormen hebben een doorsnede van 12 cm. Of gebruik een gewone taartvorm. Gr.Linda