Dit recept van een asperge hapje met beenham is van lieve vriendin E. Zij komt oorspronkelijk uit Limburg. In de regio daar is het heel normaal om asperges bij de boer te kopen. Het voordeel is dat je ook los asperge koppen kunt kopen. Tijdens het steken kan er iets mis gaan of bij het schillen in de machine. De koppen worden natuurlijk niet weggegooid. Die worden verkocht voor aspergesoep of je maakt er dit overheerlijk asperge hapje mee.
Persoonlijk houd ik het meest van dunne asperges. Deze kook je makkelijker gaar en het eet fijner in plaats van die dikke boomstammen die je af en toe ook treft. Voor dit borrelhapje heb ik geen aspergekoppen gekocht. In de aspergetaart van vorige week zaten zoveel asperges dat ik een aantal koppen apart heb gehouden.
De koppen hoeven minder lang te koken, dan je normaal gewend bent. Door de korte kooktijd blijven ze een beetje crunchy. Asperges en beenham is een gouden combinatie. Mocht je liever geen vlees eten, vervang dit dan door gerookte zalm. Een likje goede mayonaise geeft net even een romige smaak aan dit hapje. Lekker met een glaasje witte wijn erbij. Geniet ervan!
Asperge hapje met beenham
Ingrediënten
- 16 asperge koppen
- 1 kippenbouillon blokje
- 4 plakken beenham alternatief is gerookte zalm
- mayonaise
Optioneel
- vers platte peterselie
Bereiding
- Kook de asperges koppen 3 minuten in de kippenbouillon. Spoel af en laat uitlekken.
- Snijd een plak beenham in vieren en besmeer elk plakje met een 1/2 theelepel mayonaise. Rol de asperge in de beenham. Herhaal dit totdat de asperges op zijn.
- Leg het asperge hapje op een bord en zet in de koelkast. De smaken komen het beste tot zijn recht al het borrelhapje een uurtje in de koeling staat.