5 voordelen van komkommer

Wil jij je levensstijl een gezonde boost geven en wat meer groente en fruit aan je eetpatroon toevoegen? Dan is de komkommer een hele goede keuze. Komkommers kennen heel veel gezondheidsvoordelen. Zo werkt komkommer goed bij een geïrriteerde huid, kan het intern een reinigende werking hebben en voorkomt het verstopping. Wil jij weten wat de vijfvoordelen van komkommerzijn? Lees dan snel verder naar het gastblog van Jasper Alblas.

5 voordelen van komkommer

1 Hydrateert
Komkommer bestaat voor het grootste deel (maar liefst 95,2 procent om precies te zijn) uit water. Een gemiddelde portie komkommer staat daarom gelijk aan zo’n 150 milliliter water. Dat is al zo’n 26 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water die je binnen hoort te krijgen. Dat schiet lekker op!

Sushi taart. Het ziet er spectaculair uit en is makkelijk om te maken.

2 Ondersteunt een gezond hart
Een te laag kaliumgehalte kan uiteindelijk aan het begin liggen van de ontwikkeling van diverse hart – en vaatziekten. Laat de komkommer nu net een behoorlijk grote hoeveelheid kalium bevatten! Een portie komkommer bevat zo’n 152 milligram kalium. Uit een studie is gebleken dat mensen waarbij de kaliuminname erg hoog lag, de kans op hart – en vaatziekten lager werd. Merk je dat je het erg lastig vindt om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium te komen (zo’n 4.700 milligram per volwassene)? Voeg dan komkommer aan je eetpatroon toe om jezelf een eindje op weg te helpen.

3 Beschermt je huid
Je kent het beeld uit die Amerikaanse films vast wel: een dame die geniet van een gezichtsbehandeling en bij ligt te komen met twee schijfjes komkommer op haar ogen. Het is geen fabeltje: komkommer doet echt wonderen voor je huid. Komkommer bevat anti-aging stofjes, waardoor het onze huid echt kan beschermen tegen veroudering. Ook verfrist het je huid als je verbrand bent door de zon!

Komkommersalade met limoendressing

4 Voorkomt verstopping
Zoals bij punt 1 al duidelijk werd: komkommers bestaan voornamelijk uit water. Maar wist je dat de komkommer ‘huid’ uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.

5 Ondersteunt een gezond gewicht
Komkommers bevatten weinig calorieën (zo’n 16 calorieën per portie). Daarnaast bevatten ze veel vezels. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en stoelgang en daarmee ook voor je gewicht. Want vezels geven je gauw een vol gevoel, wat overeten of ongezond snacken tegengaat. Ideaal dus om veel komkommer te eten als je een paar kilo af wilt slanken.

Multifunctioneel
Je kunt komkommers op diverse manieren in je eetpatroon verwerken: rauw in een salade, gefermenteerd als een augurk, wokken of door je groene smoothie. Ook als smaakmaker voor je “saaie” glaasje water is de komkommer ideaal inzetbaar. Snijd een paar schijfjes komkommer, doe het samen met wat blaadjes munt en een schijfje limoen in je water en je hebt een heerlijke gezonde frisdrank.

fruit water recepten

En, ook niet onbelangrijk: komkommers zijn over het algemeen een erg betaalbare groentesoort.

Hoe kun je de komkommer het beste bewaren?
Vaak wordt de komkommer in de koelkast bewaard, maar wist je dat komkommers niet van kou houden? Ze kunnen er niet goed tegen en worden daardoor erg snel slap als je ze in de koelkast bewaard. Bewaar ze het liefst op een donkere plek, zo blijft de komkommer ongeveer een week sappig en fris en kun je er lang van genieten!

Foto header: Shutterstock

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.