5 voordelen van pompoen

De dagen worden korter, het weer guurder en het uitzicht steeds kleurrijker: het is herfst! En bij die koelere temperaturen en kleurige boomblaadjes horen ook typische producten. Zoals depompoen die weer in elk recept als hoofdingrediënt of smaakmaker opduikt. Wist je dat een pompoen – naast een heerlijke, zoete smaak – ook veel (gezondheids)voordelen kent? Een gastblog van Jasper Albas met de vijf voordelen van pompoen voor je op een rijtje:

1. Laag in calorieën met een hoog vezelgehalte
De pompoen is een groentesoort die maar weinig calorieën bevat. Tegelijkertijd betekent dit niet dat pompoen je gerecht niet vullend maakt: pompoenen zijn enorm rijk aan vezels. Vezels zorgen voor een vol gevoel, waardoor je wellicht minder snel aan het snacken slaat (en met al die pepernoten op de loer kan dat geen kwaad…). Pompoen is bovendien een erg veelzijdig product; je kunt het gebruiken om mee te bakken, maar het kan ook goed worden gebruikt in hartige gerechten. Wat dacht je van zo’n heerlijke, romige pompoensoep? Jum!voordelen van pompoen

 

2. Bron van gezonde vetten
Wanneer je pompoen op het menu hebt staan, let er dan even op dat je de pitten niet zomaar weggooit. Pompoenpitten zijn namelijk een bron van gezonde vetten, antioxidanten, vezels, eiwit en andere vitaminen en mineralen. Zoveel in zulke kleine pitjes? Jazeker. Hoe je de pitten bereidt? Maak ze schoon en rooster ze even op laag vuur of in de oven. Vervolgens voeg je ze toe aan je salade, eet je ze bij je ontbijt in je bakje muesli of eet je ze zo als tussendoortje.

zoete aardappel burgers

3. Rijk aan bètacaroteen
De pompoen is feloranje van kleur. Dat geeft ook al aan dat de pompoen, net als bijvoorbeeld wortels en winterpenen, vol zit met het antioxidant bètacaroteen. Dit is een van de plant carotenoïden die in je lichaam omgezet wordt naar Vitamine A. En laat Vitamine A nu juist cruciaal zijn voor een gezonde huid, sterk gezichtsvermogen en een goed functionerend immuunsysteem!

traybake met pompoen

4. Heeft een hoog gehalte aan bèta-cryptoxanthine
Evenals betacaroteen wordt bèta-cryptoxanthine omgezet naar Vitamine A. Ook dit biedt gezondheidsvoordelen, zoals een verlaagd risico op het ontwikkelen van ontstekingen. Pompoen is zelfs een van de voedingsmiddelen met het hoogste bèta-cryptoxanthine gehalte.

5. 340 mg kalium per 100 gram
Last but not least: een van de voordelen van pompoen is dat een portie pompoen van 100 gram 340 mg kalium bevat. Kalium is een mineraal dat we nodig hebben om ons hart en onze spieren zo optimaal mogelijk te laten werken. Een essentieel mineraal, dus! Andere bronnen van kalium zijn bananen en zoete aardappel. Vooral na het sporten is het een goed idee om een snack of gezonde maaltijd te nuttigen met pompoen, zodat je een echte kalium-boost krijgt waardoor je spieren sneller herstellen.

speculaas pompoencake

Inspiratie nodig of wil je weten hoe je een pompoen bereidt? Tja, het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Je kunt een pompoen het beste te lijf gaan met een goed mes, de zaadlijsten eruit schrapen met een lepel en de grote pompoenstukken vervolgens in kleinere stukjes hakken. Pompoen kun je gebruiken in vele soorten gerechten, zowel zoet als hartig. Wil je de pompoen pureren of er soep van maken? Je kunt de pompoenstukjes dan een tijdje bakken of ze twintig minuten in water later pruttelen. Op de blog vind je meer dan genoeg pompoen recepten. Eet smakelijk!

Tip van Linda: tegenwoordig tref je in de supermarkt ook pompoen blokjes in de vriezer of koeling aan. Een flespompoen is het makkelijkst om te snijden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.